Έντυπη Έκδοση

Φωτιές από τη γνωμοδότηση, 3 ώρες πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών

Αόριστες και αντισυνταγματικές είχε κρίνει τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), μόλις τρεις ώρες πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι το εξέλαβαν ως επίδειξη πυγμής του μεγάρου Μαξίμου.

Η δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης λίγο πριν από τη σύσκεψη ήταν μία επικοινωνιακή κίνηση-ματ της Ν.Δ., για να μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και να προκαταλάβει τις εξελίξεις.

Η ΚΕΝΕ υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή χαράχθηκε από την ειδική «γαλάζια» ομάδα για το αντιρατσιστικό. Εξέφρασε κατ' αρχάς τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου, παραπέμποντας στο νόμο 927/79. Υποστήριξε επίσης ότι: «Η κατ' αρχήν απόλυτη απαγόρευση τής, με οποιονδήποτε τρόπο, έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή» και απεφάνθη ότι πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών.

Οι ενστάσεις

«Υπάρχουν αόριστες έννοιες, όπως π.χ. "παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος...", "κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία", οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνιστούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευθούν και να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του εσωτερικού νομοθέτη», υποστήριξε ειδικότερα η ΚΕΝΕ.

Η γνωμοδότηση της ΚΕΝΕ άναψε φωτιές. Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα», προσφέρει «κακή υπηρεσία» στην κυβέρνηση. Επισήμανε ότι η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι λειτούργησε κατόπιν εντολών του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος έπαιξε εξαρχής το ρόλο της εμπροσθοφυλακής του μεγάρου Μαξίμου έναντι του αντιρατσιστικού. Η Ιπποκράτους υπενθύμισε επίσης ότι αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας νομοθετικών πρωτοβουλιών, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία σχεδίων νόμου και ότι η κυβερνητική πολιτική διαμορφώνεται από την ίδια την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συγκροτούν. «Τα υπόλοιπα, στη συνάντηση των τριών αρχηγών», κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά τής ΔΗΜΑΡ ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αρκεί ο νόμος του 1979, καθώς σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες, και επανέλαβε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα της πολιτείας. Εφερε δε ως αντίστοιχο παράδειγμα τον αντιτρομοκρατικό.

Η Ν.Δ. εν τω μεταξύ βρήκε νέα αφορμή με το αντιρατσιστικό να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να εξομοιώσει τις πρακτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτές της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της γνωστής θεωρίας των δύο άκρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ρατσισμός
Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνεχίζει η υπεράσπιση και απόντος του Ακη
Κυβέρνηση
Στο «κλαρί» η τρικομματική για το αντιρατσιστικό
Παιδεία
ΓΣΕΕ: «Δούρειος ίππος» το Κολλέγιο για 13ο-14ο
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Επτά προτάσεις κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ
Γερμανία
Πιστώσεις για την ανεργία ως «μάννα εκ Γερμανίας»
«Ξαφνικός έρωτας» Σόιμπλε για Ελλάδα
Δημόσιο
Στο 2005 γύρισε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διέψευσε την αποστολή, όχι όμως την επιστολή
ΚΕΝΕ
Φωτιές από τη γνωμοδότηση, 3 ώρες πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών
ΦΠΑ/Επιδόματα
Πυρά σε Στουρνάρα και Βρούτση για ΦΠΑ- επιδόματα
ΚΚΕ
Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ζητά το ΚΚΕ
Κυπριακό
Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη στάση Μπαν Κι Μουν