Έντυπη Έκδοση

«Η καταστολή θρέφει την τρομοκρατία»

Για «άγονα» μέτρα, που βασίζονται στην «αστυνόμευση» και δεν προωθούν την κοινωνική ενσωμάτωση, κατηγορείται η κυβέρνηση Κάμερον, που παρουσίασε δέσμη δράσεων με στόχο να αποτρέψουν χιλιάδες νέους Βρετανούς από τη διολίσθηση στο ακραίο Ισλάμ και την αντιμετώπιση εξτρεμιστών μουσουλμάνων κληρικών που πυροδοτούν το θρησκευτικό μίσος με τα κηρύγματά τους.

Και ενώ στη Βρετανία έχει πυροδοτηθεί η διαλεκτική για τη δημιουργία των «εγχώριων τρομοκρατών» και τους λόγους που ωθούν Βρετανούς πολίτες να ασπαστούν το ριζοσπαστικό Ισλάμ, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις που μάχονται κατά της τρομοκρατίας ότι ο περιορισμός των προσωπικών ελευθεριών και η κακομεταχείριση υπόπτων θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, καθώς ο εξτρεμισμός γεννά εξτρεμισμό. «Τα μέτρα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ξεριζώνουν την τρομοκρατία, αντιθέτως τη θρέφουν» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πιλάι.

Το τρίπτυχο των μέτρων που παρουσίασε η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, περιλαμβάνει «προληπτική» σκληρή λογοκρισία σε ιστοσελίδες και ιστολόγια με περιεχόμενο που κρίνεται ότι προωθούν το θρησκευτικό εξτρεμισμό, πιέσεις προς πανεπιστήμια και τεμένη να «απορρίψουν» ομιλητές που πυροδοτούν το θρησκευτικό μίσος και διεύρυνση των κριτηρίων, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται η δράση ομάδων.

Τα σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκουν σύμφωνη την πλειονότητα των Βρετανών, που στηρίζουν τη δημιουργία ειδικής ομάδας δράσης με στόχο την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων που ασπάζονται το Ισλάμ.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα η Τερέζα Μέι δήλωσε έτοιμη «να αγωνιστεί» για την επαναφορά νόμου (Snooper's Act) της κυβέρνησης Μπλερ, που επέτρεπε την παρακολούθηση ονλάιν προσωπικών δεδομένων σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα χρηστών που θεωρούνται ύποπτοι. Βέτο στην επαναφορά του νόμου θέτουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ενώ οι Εργατικοί μιλούν για «απλουστευτική προσέγγιση στο πρόβλημα».

Η Χέιζελ Μπλίαρς, Εργατική πρώην υπουργός με αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός επικεντρώνεται στην αστυνόμευση, ενώ θα έπρεπε να στραφεί στην επιμόρφωση των νέων μουσουλμάνων, ώστε να υιοθετούν τις βρετανικές αξίες και να αισθάνονται ότι αποτελούν κομμάτι της βρετανικής κοινωνίας και όχι ένα «γκέτο» της.

(Πηγές: The Guardian, The Telegraph, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Σχετικά θέματα: Βρετανία
Στοχοποιούν Ελληνα κήρυκα του Ισλάμ
Αλλους συλλαμβάνουν, άλλους αφήνουν σε Γαλλία, Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Στοχοποιούν Ελληνα κήρυκα του Ισλάμ
«Η καταστολή θρέφει την τρομοκρατία»
Αλλους συλλαμβάνουν, άλλους αφήνουν σε Γαλλία, Βρετανία
Ιταλία
Πλατς έκανε το «τσουνάμι»
Στο δικαστήριο οι σχέσεις κράτους-Μαφίας
ΜΜΕ
Επιμένουν για τα χημικά στη Συρία
Τουρκία
Ε.Ε.: Δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία
Ιράκ
1.000 νεκροί στο Ιράκ μέσα σε δύο μήνες σε συγκρούσεις σουνιτών - σιιτών
Γυναικολογία
Από καρκίνο του μαστού πέθανε η θεία της Τζολί