Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ

100 διαγνώσεις καρκίνου κάθε μέρα το 2012

Επί σειρά ετών ο καρκίνος για τη χώρα μας ήταν μάλλον αχαρτογράφητη υπόθεση, καθώς καταγεγραμμένα στοιχεία δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Ούτε πόσοι αρρώστησαν ήταν γνωστό ούτε πόσοι έχασαν τη ζωή τους. Τα στατιστικά στοιχεία δηλαδή που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να καθορίσουν την ιατρική προσέγγιση, ήταν ανύπαρκτα. Τελικά, εν μέσω κρίσης δημιουργήθηκε ένα πρώτο αρχείο νεοπλασιών με το οποίο η επιστημονική κοινότητα ευελπιστεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη θανατηφόρα νόσο. Το αρχείο περιλαμβάνει στοιχεία από το 1/3 των νοσοκομείων της χώρας.

Κάθε χρόνο 3,2 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα Κάθε χρόνο 3,2 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα Οπως προέκυψε με βάση τα πρώτα στοιχεία του 2012, οι Ελληνες δεν πλήττονται μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από τον καρκίνο, καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές 37.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν την περσινή χρονιά.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο και συγκεντρώνει τα στοιχεία, κατέγραψε 14.353 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι είναι 37.000. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προέκυψαν από 55 νοσοκομεία εκ των συνολικά 143 δημόσιων, ιδιωτικών και στρατιωτικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει και ζητεί για το 2013 η χώρα μας να αποστείλει αξιόπιστα στοιχεία, καθώς θεωρεί ότι το αρχείο νεοπλασιών είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση της νόσου.

Αλλωστε ο καρκίνος στις μέρες μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3,2 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατ. το 2030.

Αν ολοκληρωθεί το αρχείο νεοπλασιών, ενδεχομένως η Ελλάδα να μπορεί να μιλά για χάραξη ορθολογικής εθνικής αντικαρκινικής πολιτικής, καθώς μόνον τότε θα μπορέσει να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος στον πληθυσμό και να προχωρήσει σε προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, καθώς και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση και επιβίωση των ογκολογικών ασθενών.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι γιατροί εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη αρχείου νεοπλασιών, μόλις το 2011, τον Δεκέμβριο, υπήρξαν οι σχετικές εγκύκλιοι για τον ορισμό καταγραφέων καρκίνου σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
ΚΕΕΛΠΝΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημοσιεύματα
Πέθαναν λάθος Μπουραντά!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξανά στο εδώλιο ο Π. Μαντούβαλος
ΚΕΕΛΠΝΟ
100 διαγνώσεις καρκίνου κάθε μέρα το 2012
ΟΑΕΔ
Πρόεδρος του ΟΑΕΔ και των φαρμακοποιών γίνεται;
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μια ζωή... ασέλγειες από 40χρονο
ΕΥΠ
Αστυφύλακας της ΕΥΠ αυτοκτόνησε στο «Ελ. Βενιζέλος»
ΔΣΑ
Χωρίς νομική προστασία οι υπερχρεωμένοι
ΔΟΥ
Ζήτησε επιστροφή φόρου με τον... μπαλτά στα χέρια
Κατασχέσεις
Από την κατάσχεση στο «τυπωθήτω»
Σκουριές
Ελεύθεροι δύο για τον εμπρησμό στις Σκουριές
Πανελλαδικές
Μεγάλο το διδαγμένο στα Αρχαία, απαιτητικά τα Μαθηματικά