Έντυπη Έκδοση

ΙΤΑΛΙΑ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Πλατς έκανε το «τσουνάμι»

Με την αποχή, ειδικά στο Δήμο Ρώμης, να αναδεικνύεται στην ουσία νικήτρια, οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία στέλνουν στο δεύτερο γύρο τον Ινιάτσιο Μαρίνο και τον Τζάνι Αλεμάνο για να διεκδικήσουν τα ηνία της Αιώνιας Πόλης, αφήνοντας ταυτόχρονα μια πικρή γεύση στους οπαδούς του Μπέπε Γκρίλο.

Αλλιώς τα περίμεναν, αλλιώς τους βγήκαν. Το «Τσουνάμι 2013» του Μπέπε Γκρίλο αποδείχθηκε απλός κυματισμός... Αλλιώς τα περίμεναν, αλλιώς τους βγήκαν. Το «Τσουνάμι 2013» του Μπέπε Γκρίλο αποδείχθηκε απλός κυματισμός... Σε εθνικό επίπεδο, προσήλθε στις κάλπες το 62,38% των ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές των Κυριακής και Δευτέρας, που σημαίνει ότι η συμμετοχή ήταν μειωμένη κατά 15% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οσον αφορά ειδικά την περίπτωση της Ρώμης, ψήφισε περίπου ένας στους δύο, διαμορφώνοντας το ποσοστό συμμετοχής στο 52,8%, 21% κάτω από τις προηγούμενες εκλογές.

Μέχρι το τέλος

«Για μένα ο αγώνας είναι ανοιχτός και χρειάζεται να παλέψουμε μέχρι το τέλος για το καλό της Ρώμης», δήλωσε ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, ο απερχόμενος δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, σχολιάζοντας τα προγνωστικά του Ινστιτούτου Piepoli, που έδιναν προβάδισμα στον Μαρίνο με ποσοστό 41,4% έναντι 30,3% του ιδίου.

Ο Μαρτσέλο ντε Βίτο του Κινήματος των 5 Αστέρων τοποθετείται με βάση την πρόβλεψη γύρω στο 12,8% και ο Αλφιο Μαρκίνι, που χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητος της Αριστεράς, στο 9,7%. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορούσε την πέμπτη κατά σειρά αναπροσαρμογή για την κρατική ραδιοτηλεόραση, RAI.

«Η πόλη μας θέλει να γυρίσει σελίδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 40% των νέων της Ρώμης είναι άνεργοι και ότι όλοι στην πόλη αυτή πρέπει να έχουν δικαίωμα σε μια στέγη», είπε από την πλευρά του ο Μαρίνο στους δημοσιογράφους.

Αν και η μάχη για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων αφορούσε δεκάδες δήμους, η αναμέτρηση της Ρώμης ήταν εκείνη που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ως ένα τεστ για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών μεταξύ κεντροαριστερών και κεντροδεξιών δυνάμεων.

Ακόμη και συντηρητικοί σχολιαστές, όπως ο Βιτόριο Φέλτρι, της εφημερίδας «Il Giornale», θεωρούν πιθανότερο να υπερισχύσει τελικά ο Ινιάτσιο Μαρίνο, αφού οι δύο υποψήφιοι που δεν θα πάρουν μέρος στο δεύτερο γύρο βρίσκονται βάσει του προγράμματός τους πλησιέστερα στον κεντροαριστερό υποψήφιο.

Το στοιχείο που επίσης έχει τη δική του σημασία είναι η επίδοση του υποψηφίου του Μπέπε Γκρίλο, η οποία ήταν κατά 13% κατώτερη του ποσοστού του Κινήματος στις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Το Κίνημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μέχρις αργά χθες βράδυ, φαινόταν ότι δεν θα λάβει μέρος στο δεύτερο γύρο σε καμία από τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, όπου διεξήχθησαν εκλογές.

Στους δήμους με πάνω από 15 χιλιάδες κατοίκους, σε 27 πόλεις προηγείτο η Κεντροαριστερά, σε 10 η Κεντροδεξιά, σε 6 κεντρώα σχήματα και σε ένα δήμο η Λέγκα του Βορρά και δεξιές πολιτικές δυνάμεις.

(Πηγές: Ansa-Repubblica-Corriere-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Ιταλία
Σχετικά θέματα: Ιταλία
Στο δικαστήριο οι σχέσεις κράτους-Μαφίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Στοχοποιούν Ελληνα κήρυκα του Ισλάμ
«Η καταστολή θρέφει την τρομοκρατία»
Αλλους συλλαμβάνουν, άλλους αφήνουν σε Γαλλία, Βρετανία
Ιταλία
Πλατς έκανε το «τσουνάμι»
Στο δικαστήριο οι σχέσεις κράτους-Μαφίας
ΜΜΕ
Επιμένουν για τα χημικά στη Συρία
Τουρκία
Ε.Ε.: Δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία
Ιράκ
1.000 νεκροί στο Ιράκ μέσα σε δύο μήνες σε συγκρούσεις σουνιτών - σιιτών
Γυναικολογία
Από καρκίνο του μαστού πέθανε η θεία της Τζολί