Έντυπη Έκδοση

Ε.Ε.: Δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία

Για αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες, επικαλούμενες την άρνηση της Αγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ειδικότερα την απουσία προόδου στις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακούει σύμβουλό του. Τα νέα δεν είναι καλά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακούει σύμβουλό του. Τα νέα δεν είναι καλά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Σύνδεσης, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν σαφής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώνει με θλίψη ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της, η Τουρκία εξακολουθεί ν' αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η Ε.Ε. διαπιστώνει επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Ενωση εμφανίζεται πάντως διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια χειρονομία καλής θέλησης ανοίγοντας τον Ιούνιο το κεφάλαιο 22 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αφορά την περιφερειακή πολιτική. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει προηγουμένως η Τουρκία να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας, για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νταβούτογλου και τον Ιρλανδό ομόλογό του Ιμον Γκίλμορ (ως εκπρόσωπο της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε.), «το κλειδί για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι το πρόσθετο Πρωτόκολλο που συνήφθη με την Ε.Ε.». Σε αντιστάθισμα της υπογραφής της συμφωνίας -μονογραφήθηκε από την Αγκυρα το 2012- η Ε.Ε. θα δεχθεί να διευκολύνει τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους υπηκόους.

Ο κ. Νταβούτογλου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις χθεσινές εξελίξεις. Κρίνοντας προφανώς ανεπαρκή την αναγγελία για το κεφάλαιο 22, είπε ότι «ένα λουλούδι δεν φέρνει την άνοιξη» και υποστήριξε ότι «δεκαεφτά (από τα 35) κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι μπλοκαρισμένα για πολιτικούς λόγους». Είπε ακόμη ότι εάν η διαδικασία δεν ξεμπλοκαριστεί θα χρειαστούν, με το ρυθμό αυτό, «άλλα πενήντα χρόνια για την ολοκλήρωσή της» και ζήτησε να ανοίξουν τα κεφάλαια που συνδέονται με τις εξωτερικές σχέσεις. «Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική προοπτική στις σχέσεις μας», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ισχυριζόμενος ότι «χωρίς την Τουρκία η Ε.Ε. δεν θα είναι ολοκληρωμένη, δεν θα έχει στρατηγική και γεωγραφική συνέχεια».

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Στοχοποιούν Ελληνα κήρυκα του Ισλάμ
«Η καταστολή θρέφει την τρομοκρατία»
Αλλους συλλαμβάνουν, άλλους αφήνουν σε Γαλλία, Βρετανία
Ιταλία
Πλατς έκανε το «τσουνάμι»
Στο δικαστήριο οι σχέσεις κράτους-Μαφίας
ΜΜΕ
Επιμένουν για τα χημικά στη Συρία
Τουρκία
Ε.Ε.: Δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία
Ιράκ
1.000 νεκροί στο Ιράκ μέσα σε δύο μήνες σε συγκρούσεις σουνιτών - σιιτών
Γυναικολογία
Από καρκίνο του μαστού πέθανε η θεία της Τζολί