Έντυπη Έκδοση

Στο δικαστήριο οι σχέσεις κράτους-Μαφίας

Στη λογική ότι «οι θεσμοί δεν κρύβουν την αλήθεια», ξεκίνησε χθες στο Παλέρμο της Σικελίας η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση της «συμφωνίας κράτους - Μαφίας», με πρώην ανώτατους αξιωματούχους να κάθονται στο εδώλιο μαζί με μαφιόζους, αναφορικά με τις συμφωνίες που φέρεται να έκλεισε το επίσημο ιταλικό κράτος με τον ιταλικό υπόκοσμο, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που είχε κηρύξει η Μαφία τη δεκαετία του '90.

Σ' αυτό το μαφιόζικο χτύπημα βρήκε το θάνατο ο δικαστής Τζοβάνι Φαλκόνε, στις 23 Μαρτίου του 1992 Σ' αυτό το μαφιόζικο χτύπημα βρήκε το θάνατο ο δικαστής Τζοβάνι Φαλκόνε, στις 23 Μαρτίου του 1992 Στη δίκη που ξυπνάει μνήμες από τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ιταλία τη δεκαετία του '90 με σειρά επιθέσεων, τότε που βρισκόταν στο «τιμόνι» της Μαφίας ο διαβόητος Τότο Ριίνα, θα καταθέσουν περισσότερα από 150 άτομα, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Εκείνη τη μαύρη περίοδο, δικαστές που ύψωσαν τη σημαία του αγώνα εναντίον της Μαφίας, όπως ο Τζοβάνι Φαλκόνε, έπεσαν θύματα του πολέμου που κήρυξαν.

Συνολικά, 10 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο, σε μια δίκη που κρίνεται πάντως περίπλοκη και χρονοβόρα. Ανάμεσά τους είναι πρώην πολιτικοί, όπως ο Μαρτσέλο Ντελ'Ούτρι (πρώην γερουσιαστής της μπερλουσκονικής Δεξιάς) και ο Νικόλα Μαντσίνο, ο πρώην υπουργός Καλότζερο Μανίνο, αλλά και ισχυροί μαφιόζοι όπως ο Τότο Ριίνα, ο Λεολούκα Μπαγκαρέλα και ο Αντονίνο Τσινά, ο μεταμεληθείς Τζοβάνι Μπρούσκο και πρώην στελέχη της αστυνομίας.

(Πηγές: Ansa-tg.la7.it-palermo.repubblica.it)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Διεθνής τρομοκρατία
Σχετικά θέματα: Ιταλία
Πλατς έκανε το «τσουνάμι»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Στοχοποιούν Ελληνα κήρυκα του Ισλάμ
«Η καταστολή θρέφει την τρομοκρατία»
Αλλους συλλαμβάνουν, άλλους αφήνουν σε Γαλλία, Βρετανία
Ιταλία
Πλατς έκανε το «τσουνάμι»
Στο δικαστήριο οι σχέσεις κράτους-Μαφίας
ΜΜΕ
Επιμένουν για τα χημικά στη Συρία
Τουρκία
Ε.Ε.: Δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία
Ιράκ
1.000 νεκροί στο Ιράκ μέσα σε δύο μήνες σε συγκρούσεις σουνιτών - σιιτών
Γυναικολογία
Από καρκίνο του μαστού πέθανε η θεία της Τζολί