Έντυπη Έκδοση

1.000 νεκροί στο Ιράκ μέσα σε δύο μήνες σε συγκρούσεις σουνιτών - σιιτών

Κύμα βομβιστικών επιθέσεων έπληξε κυρίως γειτονιές σιιτών μουσουλμάνων στη Βαγδάτη, προκαλώντας τουλάχιστον 70 νεκρούς και ενισχύοντας πειστικά τις ενδείξεις ότι η ασφάλεια στο Ιράκ βυθίζεται ξανά σε έναν κόκκινο κύκλο σεκταριστικής βίας, που άνοιξε με ερείσματα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά και τις συγκρούσεις στη γειτονική Συρία.

Αν και καμία οργάνωση δεν είχε μέχρι αργά χθες αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, σουνίτες ισλαμιστές μαχητές και η ιρακινή πτέρυγα της Αλ Κάιντα έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους από την αρχή της χρονιάς, βάζοντας συχνά στο στόχαστρο σιιτικές περιοχές και απώτερο σκοπό μια ευρύτερη σύγκρουση.

Τουλάχιστον 12 εκρήξεις σημειώθηκαν χθες σε πολυσύχναστες αγορές σε διάφορες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων η έκρηξη δύο βομβών σε απόσταση μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων στην περιοχή του Σαντρ Σίτι, που θέρισε τουλάχιστον 13 ζωές. Περισσότερα από 700 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, που αποτελεί και τον υψηλότερο μηνιαίο απολογισμό την τελευταία πενταετία. Μέσα στον Μάιο, οι νεκροί ξεπερνούν ήδη τους 350.

Οι βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικά και σουνιτικά τεμένη, εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και σουνιτών ηγετών στη νέα αναζωπύρωση της βίας, εντείνουν τις ανησυχίες ότι το Ιράκ μπορεί να βυθιστεί και πάλι σε μια ευρείας κλίμακας σφαγή μεταξύ σιιτών και σουνιτών, όπως αυτή από την οποία προκλήθηκαν χιλιάδες θύματα το 2006-2007.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη σιιτική ηγεσία του Ιράκ και τη μειονότητα των σουνιτών στη χώρα έχουν οξυνθεί στο χειρότερο βαθμό από τον Δεκέμβριο του 2011, οπότε αποχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η σύγκρουση στη Συρία ενισχύει αυτή την ένταση, ωθώντας στα άκρα την ευαίσθητη ισορροπία που τηρείται ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες του Ιράκ.

(ΠΗΓΕΣ: REUTERS-ASS. PRESS-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Στοχοποιούν Ελληνα κήρυκα του Ισλάμ
«Η καταστολή θρέφει την τρομοκρατία»
Αλλους συλλαμβάνουν, άλλους αφήνουν σε Γαλλία, Βρετανία
Ιταλία
Πλατς έκανε το «τσουνάμι»
Στο δικαστήριο οι σχέσεις κράτους-Μαφίας
ΜΜΕ
Επιμένουν για τα χημικά στη Συρία
Τουρκία
Ε.Ε.: Δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία
Ιράκ
1.000 νεκροί στο Ιράκ μέσα σε δύο μήνες σε συγκρούσεις σουνιτών - σιιτών
Γυναικολογία
Από καρκίνο του μαστού πέθανε η θεία της Τζολί