Έντυπη Έκδοση

Χωρίς νομική προστασία οι υπερχρεωμένοι

Ή πρωτοφανή άγνοια ή δόλια αντίδραση, ώστε να αφεθούν οι πολίτες βορά στις τράπεζες, καταλογίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γ.Αδαμόπουλος, στον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος διαφωνεί με την παρουσία δικηγόρων στη διαδικασία της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι θα επιβαρυνθούν οι οφειλέτες, ο κ. Χατζηδάκης αρνείται να συνυπογράψει πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η παράσταση δικηγόρου στις συγκεκριμένες υποθέσεις προκειμένου να μην προσέρχονται οι πολίτες «αφοπλισμένοι» νομικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τις πανίσχυρες τράπεζες.

Ο κ. Αδαμόπουλος με μια σκληρή δήλωσή του αποδομεί την επιχειρηματολογία του υπουργού, τονίζοντας πως «είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να δηλώνει ότι δεν συνυπογράφει την "επιβάρυνση" του οφειλέτη με 50 ευρώ ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι σήμερα δεν δίστασε να συνυπογράψει και να υπερψηφίσει όλα εκείνα τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα, που εξαθλίωσαν τον ελληνικό λαό».

Οπως επισημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση η στάση του υπουργού καταδεικνύει πρωτοφανή άγνοια, αφού, χωρίς τη συμμετοχή δικηγόρων, η διαμεσολάβηση είναι αδύνατο να οδηγήσει σε συμβιβασμό, γι' αυτό άλλωστε και σε όλες τις υποθέσεις που υπάγονται στο θεσμό τα μέρη παρίστανται υποχρεωτικά με δικηγόρο.

Στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρει, πρόκειται για δόλια αντίδραση, που προέρχεται από διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία επιζητούν να ακυρωθεί η νομοθετική προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πράξη και να αφεθούν οι πολίτες βορά στις τράπεζες. «Πώς αλλιώς», διερωτάται ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «να ερμηνεύσει κανείς την άποψή του ότι θα μπορεί ο απλός πολίτης, χωρίς πληρεξούσιο δικηγόρο, να υπερασπιστεί επιτυχώς τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του απέναντι στους νομικούς παραστάτες δύο ή τριών τραπεζών; Αραγε "ξεχνάει" ο κύριος υπουργός ότι η σκανδαλώδης υπερχρέωση των καταναλωτών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα "ψιλά γράμματα" των δανειακών συμβάσεων, που όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες κατήρτιζαν μόνες τους, χωρίς την παρουσία δικηγόρου από την πλευρά του δανειολήπτη;»

Οσο για το επιχείρημα περί δήθεν επιβάρυνσης των οφειλετών, δεν αντέχει σε κανενός είδους λογικό έλεγχο, αφού η «επιβάρυνση» ορίζεται στο «αστρονομικό» ποσό των 50 ευρώ (συν μόλις 0,3% επί του ποσού για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημοσιεύματα
Πέθαναν λάθος Μπουραντά!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξανά στο εδώλιο ο Π. Μαντούβαλος
ΚΕΕΛΠΝΟ
100 διαγνώσεις καρκίνου κάθε μέρα το 2012
ΟΑΕΔ
Πρόεδρος του ΟΑΕΔ και των φαρμακοποιών γίνεται;
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μια ζωή... ασέλγειες από 40χρονο
ΕΥΠ
Αστυφύλακας της ΕΥΠ αυτοκτόνησε στο «Ελ. Βενιζέλος»
ΔΣΑ
Χωρίς νομική προστασία οι υπερχρεωμένοι
ΔΟΥ
Ζήτησε επιστροφή φόρου με τον... μπαλτά στα χέρια
Κατασχέσεις
Από την κατάσχεση στο «τυπωθήτω»
Σκουριές
Ελεύθεροι δύο για τον εμπρησμό στις Σκουριές
Πανελλαδικές
Μεγάλο το διδαγμένο στα Αρχαία, απαιτητικά τα Μαθηματικά