Έντυπη Έκδοση

Ελεύθεροι δύο για τον εμπρησμό στις Σκουριές

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες το μεσημέρι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή Χαλκιδικής, οι δύο από τους τρεις κατηγορουμένους, ενώ ο τρίτος πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη, για τον εμπρησμό τού εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Το απόγευμα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου καταδίκασε τρεις γυναίκες κάτοικους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής για επεισόδιο με αστυνομικούς στις Σκουριές.

Οι δύο κάτοικοι Μ. Παναγίας, ο 40χρονος και ο 18χρονος ανιψιός του που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και την εμπλοκή τους στην εμπρηστική επίθεση. Ο ανακριτής επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και στους δύο και επιπλέον την καταβολή χρηματικής εγγύησης 8.000 ευρώ από τον 40χρονο. Στη συνέχεια με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Συγχωριανοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ποινές φυλάκισης 6 και 7 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε, χθες το βράδυ, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου στις τρεις γυναίκες που κάθισαν στο εδώλιο για επίθεση σε αστυνομικούς. Το δικαστήριο έκρινε ένοχες τις κατηγορούμενες μόνο για τα αδικήματα της «απρόσφορης απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου», της «απείθειας» και «εξύβρισης». Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τους αστυνομικούς.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των τριών γυναικών σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες κατά συρροή κατά των ΜΑΤ και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας Βαΐου Χονδρού. Ο τελευταίος κατέθεσε ότι οι πολίτες «έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν αλλά όχι να βιαιοπραγούν» και ότι οι κατηγορούμενες «αντιστάθηκαν με χέρια και με πόδια».

Στο μεταξύ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του καναδικού Κοινοβουλίου θα μεταφέρει τις αντιδράσεις κατά της εξόρυξης χρυσού σε Μακεδονία και Θράκη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. Μαζί του και ο πρόεδρος του ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου. Προτού αναχωρήσει, ο Β. Λαμπάκης δήλωσε στην «Ε»:

«Θα μεταφέρω στους Καναδούς την κακή εικόνα της χώρας τους διεθνώς εξαιτίας των μεταλλευτικών τους εταιρειών. Είναι επίσης 3-4 δημόσια καναδέζικα ασφαλιστικά ταμεία με μετοχές σε μεταλλευτικές εταιρείες, μεταξύ τους και η Eldorado Gold. Θα τους ενημερώσω για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτοί έχουν τη νομική ικανότητα να εμποδίσουν τα σχέδια των εταιρειών».

Στην Επιτροπή Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του καναδικού Κοινοβουλίου θα μιλήσει για τις αντιδράσεις και τις συνέπειες στο περιβάλλον. «Δεν μπορεί να ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα τους και να αδιαφορούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς που προκαλούν οι καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο», τονίζει.

Στο Πέραμα Εβρου, λέει, θα χρησιμοποιηθούν 87.000 τόνοι εκρηκτικά. «Τα βαρέα μέταλλα θα φτάσουν με τον αέρα ώς τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Η εταιρεία λέει ότι θα καταβρέχουν με μάνικες για να μη σηκώνεται σκόνη. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;» Κοντά στο Πέραμα υπάρχουν χωριά. «Η εξόρυξη απέχει 200 μ. από τα κοντινά χωριά, 500 μ. από τη θάλασσα, 1 χλμ. από τη γαλακτοβιομηχανία "Εβροφάρμα", που παράγει το 5,5% των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Απασχολεί 1.300 εργαζομένους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σκουριές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ορυχεία
Ορυκτός πλούτος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημοσιεύματα
Πέθαναν λάθος Μπουραντά!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξανά στο εδώλιο ο Π. Μαντούβαλος
ΚΕΕΛΠΝΟ
100 διαγνώσεις καρκίνου κάθε μέρα το 2012
ΟΑΕΔ
Πρόεδρος του ΟΑΕΔ και των φαρμακοποιών γίνεται;
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μια ζωή... ασέλγειες από 40χρονο
ΕΥΠ
Αστυφύλακας της ΕΥΠ αυτοκτόνησε στο «Ελ. Βενιζέλος»
ΔΣΑ
Χωρίς νομική προστασία οι υπερχρεωμένοι
ΔΟΥ
Ζήτησε επιστροφή φόρου με τον... μπαλτά στα χέρια
Κατασχέσεις
Από την κατάσχεση στο «τυπωθήτω»
Σκουριές
Ελεύθεροι δύο για τον εμπρησμό στις Σκουριές
Πανελλαδικές
Μεγάλο το διδαγμένο στα Αρχαία, απαιτητικά τα Μαθηματικά