Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΕΡΤ: «ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ»

Τσίπρας: Επτά προτάσεις κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ

Με μια δέσμη προτάσεων που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει εκ νέου και πιο δυναμικά αυτή τη φορά το μέτωπο με τον άξονα διαπλοκής στα ΜΜΕ, φιλοδοξώντας -όπως είπε ο επικεφαλής του- να σπάσει το φαύλο κύκλο της μη ενημέρωσης και παραπληροφόρησης.

Ο Αλ. Τσίπρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ Ο Αλ. Τσίπρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ Ο κ. Τσίπρας στην κατάμεστη αίθουσα του Σινέ Κεραμεικός έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη διαπλοκή στο χώρο της ενημέρωσης, θυμίζοντας τον Κώστα Καραμανλή, με τη διαφορά ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «νταβατζήδες». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε υπό συνθήκες να συμβιβαστεί με αυτό το σάπιο σύστημα, να πει "δεν βαριέσαι, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς οι διαχειριστές". Δεν θα το πούμε, όμως, ποτέ αυτό. Φιλοδοξούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το σάπιο σύστημα. Να βάλουμε ένα τέλος στη διαπλοκή».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για το οποία ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι:

1. Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση. Οπως σημείωσε, «οι δημόσιες συχνότητες δεν μπορεί να είναι κλειστό άβατο, δεν μπορεί το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα να είναι του καναλάρχη». Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

2. Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες, θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται επίσης για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

3. Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυϊσμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί.

4. Αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

5. Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς:

α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους,

β) όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα,

γ) όσες δεν τηρούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

6. Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.

7. Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στην ΕΡΤ και στη φημολογία των ημερών. «Το άθλιο σχέδιο της τρικομματικής για την ΕΡΤ θα μείνει στα χαρτιά. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα γίνει όχημα προπαγάνδας, πολιτιστικής παρακμής και μηχανισμός πελατειακών εξυπηρετήσεων. Δεν θα ανεχτούμε την απαξίωση και τη διάλυσή της. Αντιθέτως, σχεδιάζουμε την αναγέννησή της» είπε. Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν ο υπεύθυνος του τομέα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, η καθηγήτρια Μαρία Κομνηνού, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, και αρκετοί δημοσιογράφοι που στη συνέχεια έλαβαν το λόγο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνεχίζει η υπεράσπιση και απόντος του Ακη
Κυβέρνηση
Στο «κλαρί» η τρικομματική για το αντιρατσιστικό
Παιδεία
ΓΣΕΕ: «Δούρειος ίππος» το Κολλέγιο για 13ο-14ο
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Επτά προτάσεις κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ
Γερμανία
Πιστώσεις για την ανεργία ως «μάννα εκ Γερμανίας»
«Ξαφνικός έρωτας» Σόιμπλε για Ελλάδα
Δημόσιο
Στο 2005 γύρισε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διέψευσε την αποστολή, όχι όμως την επιστολή
ΚΕΝΕ
Φωτιές από τη γνωμοδότηση, 3 ώρες πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών
ΦΠΑ/Επιδόματα
Πυρά σε Στουρνάρα και Βρούτση για ΦΠΑ- επιδόματα
ΚΚΕ
Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ζητά το ΚΚΕ
Κυπριακό
Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη στάση Μπαν Κι Μουν