Έντυπη Έκδοση

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Πιστώσεις για την ανεργία ως «μάννα εκ Γερμανίας»

Εχουν ήδη από το 2012 δεσμευτεί πόροι περίπου 70 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας, μέσω πιστώσεων για επιχειρήσεις και υποδομές.

Φωτογραφία: REUTERS/Thomas Peter Φωτογραφία: REUTERS/Thomas Peter Αυτό υποστήριζαν χθες πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην «Ε», με αφορμή τις πιστώσεις που προτίθεται να προωθήσει η Γερμανία, μέσω της κρατικής τράπεζας επενδύσεων KfW, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και -ίσως στο μέλλον- στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό και αναμένεται να συγκεντρώσει «μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ».

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Σόιμπλε, υπάρχουν ήδη πιστώσεις, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αυτές οι πιστώσεις προβλέπεται να καταλήξουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή έργα υποδομής μέχρι το τέλος του 2014. Αρκετά δισ. ευρώ θα περάσουν επίσης από άλλα σχήματα. Ενδεχομένως θα σχηματιστεί επενδυτικό ταμείο που θα συγκεντρώσει γερμανικά κεφάλαια για συμμετοχή σε ισπανικές επιχειρήσεις, ενώ ήδη προβλέπονται 6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και άλλες δράσεις κατά της ανεργίας.

Η απορροφητικότητα αυτών των πόρων είναι όμως περιορισμένη, μεταξύ άλλων και από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, υποστηρίζουν πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που προειδοποιούν ότι αν δεν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες όπως η Ελλάδα, τα κεφάλαια αυτά δεν θα προσφέρουν καμία μακροπρόθεσμη αύξηση της απασχόλησης. Η απορρόφηση των πόρων πρέπει να επιταχυνθεί, για να υπάρχει η ελπίδα ότι θα ξεκινήσει ο «χρηστός κύκλος» των επενδύσεων, της αυξημένης κατανάλωσης, της απασχόλησης, επιμένουν οι συνεργάτες του κ. Σόιμπλε.

Η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται την επίδραση των αυξήσεων σε κάποιους μισθούς, που συμφωνήθηκαν τους περασμένους μήνες. Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε το περασμένο τρίμηνο τόσο ώστε να εξισορροπήσει την εξίσου έντονη μείωση των γερμανικών εξαγωγών και έτσι η χώρα απέφυγε να μπει επισήμως σε ύφεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Απασχόληση και ανεργία
Επενδυτικές τράπεζες
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
«Ξαφνικός έρωτας» Σόιμπλε για Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Αναζητούν λύση για την ανεργία των νέων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνεχίζει η υπεράσπιση και απόντος του Ακη
Κυβέρνηση
Στο «κλαρί» η τρικομματική για το αντιρατσιστικό
Παιδεία
ΓΣΕΕ: «Δούρειος ίππος» το Κολλέγιο για 13ο-14ο
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Επτά προτάσεις κατά της διαπλοκής στα ΜΜΕ
Γερμανία
Πιστώσεις για την ανεργία ως «μάννα εκ Γερμανίας»
«Ξαφνικός έρωτας» Σόιμπλε για Ελλάδα
Δημόσιο
Στο 2005 γύρισε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διέψευσε την αποστολή, όχι όμως την επιστολή
ΚΕΝΕ
Φωτιές από τη γνωμοδότηση, 3 ώρες πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών
ΦΠΑ/Επιδόματα
Πυρά σε Στουρνάρα και Βρούτση για ΦΠΑ- επιδόματα
ΚΚΕ
Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ζητά το ΚΚΕ
Κυπριακό
Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη στάση Μπαν Κι Μουν