Έντυπη Έκδοση

Ενας Ιάπωνας με κυκλαδίτικο «δόγμα»

Ως Αμερικανός ωστόσο ο Ισάμου Νογκούτσι συμμετείχε το '86 στην Μπιενάλε της Βενετίας, με το έργο «Κυλιόμενη Μάντρα». Στη φωτογρ. ο ίδιος με το έργο του
«Ο Νογκούτσι ήταν καλλιτέχνης της ουσίας, της συμπύκνωσης. Προσεγγίζοντας με το πλοίο την Ανδρο κι αντικρίζοντας ξαφνικά το τοπίο, τα βράχια και τους διάσπαρτους, «σκαρφαλωμένους» λευκούς ναΐσκους, ατενίζοντας δηλαδή την αιωνιότητα, σκέφτηκα πόσο πολύ ταιριάζει στο κυκλαδίτικο νησί σας. Σε όλη τη ζωή του, προσπαθούσε να συλλάβει και να αιχμαλωτίσει το πνεύμα της απεραντοσύνης και της αιωνιότητας. «Το λιγότερο είναι το περισσότερο», ήταν το δόγμα του, σε σχέση και με τα υλικά και με τη φύση».

Πλήρες θέμα...

 • Εικαστικά

  • Από την Επανάσταση στην προσωπική εξέγερση
   «Οι επτά διανοούμενοι», έργο του Κινέζου εικαστικού Γιανγκ Φουντόνγκ Ο Γιανγκ Φουντόνγκ ανήκει στη γενιά των Κινέζων καλλιτεχνών που μπορούν να χαρακτηρίζονται διεθνείς. Οχι μόνο γιατί έχει παρουσιάσει έργα του σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις (Ντοκουμέντα, Κάσελ 2002, Μπιενάλε Βενετίας 2003 και 2007), αλλά επειδή μετέχει πρακτικά και φιλοσοφικά σε ένα διεθνές γίγνεσθαι, που παραλαμβάνει και προχωρεί ιδέες πέραν των ορίων της τέχνης.
 • Μουσείο των Αθηνών

  • Νομαρχιακή χορηγία για το Μουσείο των Αθηνών
   Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε σημείο «καθαρό» όμως από αρχαιότητες, έχει χωροθετηθεί με απόφαση του ΚΑΣ, η ανέγερση του Μουσείου των Αθηνών. Ενα όνειρο πολλών αρχαιολόγων, που έσκαβαν στην Αθήνα τα τελευταία πενήντα χρόνια κι έβλεπαν τα ευρήματά τους να καταχωνιάζονται σε αποθήκες, φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα. Η Νομαρχία Αθηνών αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την ανέγερση του Μουσείου των Αθηνών, που έχει χωροθετηθεί με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος σε σημείο ανασκαμμένο, «καθαρό» από αρχαιότητες.
 • Μανώλης Μπαρμπουνάκης

  • Τα βιβλία ήταν το σπίτι του
   Εφυγε στα 78 του χρόνια ο βιβλιοπώλης και εκδότης της Θεσσαλονίκης Μανώλης Μπαρμπουνάκης «Το βιβλίο δεν είναι εμπόρευμα. Είναι μεράκι. Δεν μπορεί να γίνει επικερδής επιχείρηση. Θα σου δώσει μόνο όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις. Οποιος περιμένει να βγάλει λεφτά πουλώντας βιβλία, ας κάνει κάτι άλλο».
 • Κριτική μουσικής

  • Οταν η Τρίσα Μπράουν συνάντησε τον Ραμό
   Με σπορ εμφάνιση ο Γουίλιαμ Κρίστι και οι μουσικοί των «Arts Florissants» προσέφεραν ένα άψογο μουσικό αποτέλεσμα Κρίνοντας από τη σταθερότητα της παρουσίας των γαλλικών συνόλων παλιάς μουσικής στα προγράμματα του Φεστιβάλ Αθηνών της περιόδου 2006-2010, θα πιστεύαμε πως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού Γιώργος Λούκος έχει ταχθεί να προσηλυτίσει το αθηναϊκό κοινό στις εξεζητημένες χάρες της μουσικής από την αυλή του βασιλιά Ηλιου.
 • Συνέντευξη: Λουκάς Θάνος

 • Μουσική

  • Η... «nostalgia night» του Ντέμη Ρούσσου
   Λεπτότερος και «λευκότερος» απ' ό,τι τον θυμόμασταν, ο Ντέμης Ρούσσος ήρθε για να ξεσηκώσει το Ηρώδειο με τραγούδια και συνθήματα όπως «Ζήτω οι Ελληνες» και να φύγει Πώς θα μπορούσε να μην είναι ασφυκτικά γεμάτο το Ηρώδειο την Παρασκευή το βράδυ; Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια άργησε αυτό το ραντεβού. Τόσα ακριβώς είχαν περάσει από την τελευταία συναυλία που έδωσε ο Ντέμης Ρούσσος στην Ελλάδα - στη Θεσσαλονίκη στα ταραγμένα χρόνια της χούντας.
 • Τηλεόραση

  • Κινηματογραφικός Ιούλιος στο Star
   Σκηνή από την ταινία «Εύκολο χρήμα» Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και το Star έχει φροντίσει τον Ιούλιο να κρατήσει δροσερή συντροφιά στους τηλεθεατές που θα προτιμήσουν να μείνουν στα σπίτια τους καθισμένοι στους αναπαυτικούς καναπέδες τους.
  • Sunday movies
   Η ζώνη «Sunday movies back 2 back» επιστρέφει από τις 4 Ιουλίου στον ΑΝΤ1 και φέρνει διπλές κινηματογραφικές ταινίες κάθε Κυριακή βράδυ, από τις 21.00 και μετά!