Έντυπη Έκδοση

Η «Αρένα», τα λιονταράκια και τα... αρχαία κατάλοιπα

«Χώρος διατήρησης αρχαίων καταλοίπων»*. Η ταμπέλα το έγραφε καθαρά. Την έβλεπαν οι σύνεδροι της Ν.Δ. καθώς έρχονταν στο Φάληρο, την έβλεπαν και στις... μαρτυρικές ώρες κατά τις οποίες συνωστίστηκαν με εκατοντάδες τζιπ, λιμουζίνες και ταπεινότερα Ι.Χ. για να αποχωρήσουν με τη λήξη των εργασιών την πρώτη μέρα όταν ο πρόεδρος μίλησε τελευταίος και έπρεπε να περιμένουν.

Καθισμένοι στην κερκίδα πίσω από τον Αντ. Σαμαρά, ο ΟΝΝΕΔίτες φώναζαν συνθήματα που περισσότερο παρέπεμπαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα Καθισμένοι στην κερκίδα πίσω από τον Αντ. Σαμαρά, ο ΟΝΝΕΔίτες φώναζαν συνθήματα που περισσότερο παρέπεμπαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα Ωστόσο για τη συγκεκριμένη ταμπέλα και το περιεχόμενό της δεν ακούστηκαν παράπονα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου συνεδρίου της «νέας μεταπολίτευσης». Ο πρώην υπουργός Υγείας «άκουσε» όμως πολλά για διάφορα άλλα... Ακόμη και για το γεγονός ότι οι σύνεδροι έπρεπε να κάνουν με τα πόδια τον κύκλο του γηπέδου τάε κβον ντο για να μπουν στο κτίριο από την πύλη που βλέπει προς τη θάλασσα. Μόνο μία σύνεδρος με λευκό ταγέρ (σωματότυπος που κάποτε θα αποκαλούνταν ανέτως «φρεγάτα») ακούστηκε να εκφράζει τη χαρά της που είχε την ευκαιρία να δει από δω το θωρηκτό «Αβέρωφ» και να αναλογιστεί τα μεγαλεία της οικογένειας Πατίτσα...

Στα χαρτιά το 8ο Συνέδριο της Ν.Δ. εκτυλίχτηκε μεταξύ «Αρένας» (το κυρίως γήπεδο) και «Προθερμαντηρίου». Το επίσημο πρόγραμμα και οι ομιλίες μοιράζονταν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χώρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα αξιοποίησε την τοπολογία δηλώνοντας πόσο χάρηκε που δεν μίλησε στην Αρένα (με τα λιοντάρια). Κρίμα που τη συγκεκριμένη αναφορά δεν την περιέλαβε στις «επίσημες» σημειώσεις, τις οποίες διένειμε μέσω του γραφείου του. Οπως επίσης παρέλειψε και την αναφορά του ότι η Ν.Δ. «δεν πρέπει να επενδύει στην κατάρρευση της χώρας».

Βρυχηθμοί στην Αρένα

Τελικώς, στην «Αρένα» δεν έτρεξε...αίμα. Τα λιοντάρια βρυχήθηκαν επί τριήμερον αλλά η τροφή τους απουσίαζε. Σε πηγαδάκια και παρέες σύνεδροι με ρίζες αντισαμαρικές σχολίαζαν τη Ν.Δ. που εξελίσσεται σε Πολιτική Ανοιξη, αλλά το γύριζαν στην πλάκα όταν η συζήτηση έπαιρνε να σοβαρεύει. Με μαγικό τρόπο μάλιστα απουσίαζαν τις στιγμές που ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για τα «εξαπτέρυγα» που «ψήφισαν το μνημόνιο και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ».

Τα 600 «λιονταράκια», ΟΝΝΕΔίτες και ΟΝΝΕΔίτισσες, ΔΑΠίτες και ΔΑΠ[ίτισσες, έδωσαν σαφώς το στίγμα και το χρώμα, αλλά μόνο την πρώτη μέρα. Καθισμένα στην κερκίδα που έδειχνε η τηλεόραση σαν πλάτη στον ομιλούντα Αντώνη Σαμαρά (σε στιλ Ομπάμα), φώναζαν συνθήματα πριν καν μπει στο χώρο ο μαυρισμένος (από τον ήλιο) Κ. Καραμανλής. «Σ' αγαπώ και θα στο λέεεεω» φώναζαν οι μισοί. «ΔΑΠ ολέ-ολέ-ολέω» απαντούσαν οι υπόλοιποι. Με ροζ-σομόν μπλουζάκια πόλο τα περισσότερα αγόρια, ψηλοτάκουνα και μίνι τα κορίτσια περίμεναν να αρχίσουν οι ομιλίες καρφώνοντας με το βλέμμα τα πρωτοκλασάτα στελέχη που συνωστίζονταν στις πρώτες θέσεις των καθημένων.

Διόλου δεν πτοήθηκε η «ολέ-ολέ-ολέω» νεολαία από το γεγονός ότι οι ομιλίες ήταν αδύνατον να ακουστούν στη δική τους πλευρά. Οι συστοιχίες των μεγαφώνων κοιτούσαν μόνο προς τις άλλες πλευρές του γηπέδου και εδώ έφτανε μόνο ένας θολός αντίλαλος. Οπως απεδείχθη πάντως, ήταν αρκετό να φωνάξουν δυο-τρεις φορές «ΟΝΝΕΔ-ΟΝΝΕΔ-πρωτοπορία», για να απαντήσει ο πρόεδρος: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τη νεολαία μας» και «όλα αυτά για σας γίνονται». Την τρίτη μέρα του συνεδρίου, όταν ο Σαμαράς μίλησε για να κλείσει το συνέδριο, δεν επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Ισως δεν ήταν καν ανάγκη πια, αφού η κυριαρχία Σαμαρά ουδόλως αμφισβητήθηκε. Βοήθησε με τον τρόπο του και το βίντεο που προβλήθηκε πριν από την πρώτη ομιλία Σαμαρά.

Τα «έψιλον» και τα «άλφα»

Ενα βίντεο-μακρύ ζεϊμπέκικο (λέμε τώρα...) που ήρθε σαν για να «εξουδετερώσει» προηγούμενο βίντεο με την ιστορική αναδρομή στα 36 χρόνια της Ν.Δ., από το οποίο δεν μπορούσε να λείπει η εικόνα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της θυγατέρας του. Ο αριθμός 36 έπαιζε στο βίντεο με τρόπο που θύμισε σε κάποιους διαφήμιση γνωστής εταιρείας εμφιάλωσης ποτών και χυμών. Αλλοι ξαναθυμήθηκαν την ίδια εταιρεία όταν ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στην ομιλία του τάραξε τα ύδατα λέγοντας ότι «ζούμε ημέρες 1965» (!!!) και επιτρέποντας σε κάποιους να αναρωτηθούν για εναλλακτική λύση πέραν της πολιτικής. Ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν έθεσε πάντως θέμα «εμφιάλωσης» (ιδεών ή άλλων χυμών) αλλά για την ανάγκη να στηριχθούν τα 3Α: αξιοσύνη, αλληλεγγύη, αποτελεσματικότητα.

Παρακολουθώντας πάντως, κατά το δυνατόν, τις ομιλίες μπορούμε να προσθέσουμε τα δικά μας 4Ε γύρω από τα οποία περιεστράφησαν οι περισσότεροι σύνεδροι:

1) Εργο Νέας Δημοκρατίας που πρέπει να στηριχτεί (μήπως και χαμογελάσει ο τέως πρόεδρος και οι καραμανλικοί)

2) Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τις αριστερόστροφες ιδέες (για να αναπτερωθεί η βαθιά Δεξιά)

3) Επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας το συντομότερο δυνατόν (για να αποφευχθούν οι διαρροές)

4) Επίθεση στα εξαπτέρυγα (Ντόρα και ΛΑΟΣ) που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα βασικά συστατικά σε διαφορετικές παραλλαγές και ιεραρχήσεις χτίστηκαν οι περισσότερες ομιλίες με φόντο την οικονομική κρίση και το ΔΝΤ.

Ασημικά και απουσίες

Ως γνωστόν ο Κ .Μητσοτάκης δεν παρευρέθη, αλλά μίλησε τη δεύτερη μέρα ένας από τους εν ζωή υπουργούς της κυβέρνησής του, ο Αρ. Τσιπλάκος. Ο οποίος έπιασε την αναφορά Σαμαρά για διάσωση της οικονομίας μέσω πώλησης των ακινήτων του Δημοσίου και την πήγε παραπέρα. Ο πρόεδρος είχε πει ότι τα δημόσια ακίνητα αποτιμώνται σε 300 δισ. ευρώ, αλλά ο κ.Τσιπλάκος μίλησε για πολύ μεγαλύτερο ποσόν! Θυμήθηκε μάλιστα ότι επί Μητσοτάκη υπήρχε σχέδιο που δεν προχώρησε γιατί έγιναν λάθη (όχι δεν αναφέρθηκε στην πτώση της κυβέρνησης με λεπτομέρειες...)

Μια άλλη απουσία που δεν συζητήθηκε όσο της άξιζε ήταν εκείνη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Ο πρώην υπουργός Αμυνας ήταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ και «δεν πρόλαβε να γυρίσει» έλεγαν υπομειδιώντας άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Ομως ο Ν. Δένδιας, που ήταν στην ίδια αποστολή, παρακολούθησε κανονικότατα τις ομιλίες λίγα μέτρα μακριά από τον Κ. Καραμανλή, που όχι μόνο κάθησε και άκουσε, έστω και με το ένα πόδι πάνω στο άλλο (η σόλα σε ορθή γωνία με τον οριζόντιο άξονα), αλλά και χειροκροτούσε (όταν δεν γινόταν ευθεία αναφορά στον ίδιο και το έργο του). Κάπως έτσι κρίθηκε ο αγώνας από την πρώτη μέρα. Με τους συνέδρους να φεύγουν την ώρα που ανέτειλε το ολόγιομο φεγγάρι προσπαθώντας να εντοπίσουν ο ένας τον άλλο μέσω των κινητών. Οι παρέες συνέχισαν τη «ζύμωση», αν και κάποιοι ακούστηκαν να διαμαρτύρονται: «Πού να πάμε τώρα; Είμαστε θεονήστικοι και κουρασμένοι...»

Εμπόδια και παρουσίες

Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν. Ακόμη και η μαύρη Μερσεντές με αριθμό ΑΚ..., που ακούστηκε από τα μεγάφωνα να εμποδίζει άλλα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ, μετακινήθηκε. Μέχρι ο Βασίλης Μαγγίνας άφησε το αναψυκτήριό του και ήρθε, όπως είπε, για «να πάρει μυρωδιά». Ως «ανεπιθύμητος» δεν πήρε τον λόγο βέβαια, όπως συνέβη και με άλλους ομοίους. Απλώς παρέστησαν -έστω και για λίγο- οι Ε. Μπασιάκος, Σ. Τσιτουρίδης, Α. Κοντός. Διά της απουσίας τους έλαμψαν οι Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Αρ. Παυλίδης, Μ. Λιάπης, Γ. Αλογοσκούφης και βεβαίως ο Γ. Σουφλιάς, τον οποίο άλλωστε δεν περίμενε και κανείς μετά την αποχώρησή του από την πολιτική και τη Βουλή όταν δέχτηκε πυρά για την περσινή ήττα. Αίσθηση προκάλεσε και η έλευση του Στ. Δήμα μόνο στη λήξη του συνεδρίου, αν και το όνομά του ακούγεται για μία από τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων που ανακοίνωσε ο Αντ. Σαμαράς.

**«Αρχαία κατάλοιπα» είναι ό,τι δεν σκεπάστηκε από το «Mall» της παραλίας Φαλήρου (κύημα συνεργασίας των ολυμπιακών έργων και της εκκλησιαστικής περιουσίας) και έμεινε να φαίνεται από το αρχαίο λιμάνι του Φαλήρου (καμία σχέση με το «απάνεμο λιμάνι» που αναζητά ο Γ. Παπανδρέου...).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Συνέδριο Ν.Δ.
Απόλυτος κυρίαρχος ο Σαμαράς και «απαλλαγή από το μνημόνιο»
«Αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό» τού καταλογίζει η Ντόρα
4.300 οι σύνεδροι, ψήφισαν γύρω στις 3.000
Κριτική και κόντρες με συνδικαλιστές
Για το ίδιο θέμα
Απόλυτος κυρίαρχος ο Σαμαράς και «απαλλαγή από το μνημόνιο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέδριο Ν.Δ.
Απόλυτος κυρίαρχος ο Σαμαράς και «απαλλαγή από το μνημόνιο»
«Αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό» τού καταλογίζει η Ντόρα
Η «Αρένα», τα λιονταράκια και τα... αρχαία κατάλοιπα
4.300 οι σύνεδροι, ψήφισαν γύρω στις 3.000
Κριτική και κόντρες με συνδικαλιστές
ΠΑΣΟΚ
Πεταλωτής: Υβρις να μιλάνε οι καταστροφείς της χώρας
Διαψεύδουν
Να μείνουμε ενωμένοι για να κερδίσουμε τον πόλεμο
Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ
Επιστολή στους G20
Παναγιωτακόπουλος: Ζήτησε συνέδριο και αναδιάρθρωση του χρέους
ΛΑΟΣ
Συνεννόηση κατά ΠΑΣΟΚ ζητάει τώρα ο Καρατζαφέρης
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση για κοινή δράση
Δημοκρατική Αριστερά
«Δημοκρατική Αριστερά» με κριτική προς όλους
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Ολοκαύτωμα για τις συντάξεις
Υπόθεση Siemens
5 ερωτήματα σε πρώην