Έντυπη Έκδοση

SIEMENS: ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

5 ερωτήματα σε πρώην

Θέμα χρόνου για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που υπέγραψαν ή εκτέλεσαν συμβάσεις με τη SIEMENS, είναι να παραλάβουν την κλήση της εξεταστικής επιτροπής να ανοίξουν τους λογαριασμούς τους.

«Δεν προδικάζουν πορισματική διαπίστωση τα ονόματα» διαβεβαιώνουν για τη λίστα που συνέταξαν από κοινού οι Μακρυπίδης (πάνω) και Τζαβάρας «Δεν προδικάζουν πορισματική διαπίστωση τα ονόματα» διαβεβαιώνουν για τη λίστα που συνέταξαν από κοινού οι Μακρυπίδης (πάνω) και Τζαβάρας Το σχετικό κείμενο της επιστολής έχει σε γενικές γραμμές διαμορφωθεί και το μόνο που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η λίστα των πρώην κυβερνητικών στελεχών που θα την παραλάβουν.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική πρόταση για την κατάρτιση του καταλόγου είχε καταθέσει προ εβδομάδων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής Κ. Τζαβάρας και έγινε αμέσως αποδεκτή απ' όλα τα κόμματα.

Αφορμή για την υποβολή της υπήρξε ιδιόχειρο σημείωμα ενός εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων», του Γερμανού Niedl, σύμφωνα με το οποίο διακινήθηκαν για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ 37.000.000 ευρώ με εμβάσματα σε διάφορες τράπεζες του εξωτερικού από τις αρχές του 1998 έως τον Δεκέμβριο του 1999.

Ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος είχε αρχικώς αναλάβει το δύσκολο έργο της σύνθεσης του καταλόγου σε συνεργασία με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αν. Μακρυπίδη, διευκρίνισε ότι τα ονόματα των πρώην υπουργών και υφυπουργών που θα αναφέρονται στην επιστολή «δεν προδικάζουν πορισματική διαπίστωση που να τους εμπλέκει στο σκάνδαλο, ούτε ύποπτη σχέση».

Ωστόσο η διαρροή τους που έγινε λίγες μέρες μετά στον Τύπο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που έκαναν λόγο για «αυθαίρετες επιλογές».

Αποφασίστηκε έτσι να οριστεί νέα ομάδα που θα έφερνε την αποστολή εις πέρας με εκπρόσωπους απ' όλα τα κόμματα που μετέχουν στην εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή.

Τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν επέτειναν όμως και οι αντιδράσεις πρώην υπουργών (όπως αυτές των Χρ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκη) που διαμαρτυρήθηκαν με επιστολές τους όχι τόσο για το υποβληθέν αίτημα όσο διότι θεώρησαν ότι η λίστα με τα ονόματα δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν έντονες πιέσεις και από άλλους πρώην υπουργούς που απευθύνθηκαν σε μέλη της επιτροπής και διατύπωσαν τις έντονες ενστάσεις τους για την πρωτοβουλία τους.

Πάντως οι βουλευτές φαίνεται ότι εμμένουν στην απόφασή τους.

Μάλιστα στην έως σήμερα συνταχθείσα επιστολή καλούν τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς να απαντήσουν εντός πέντε ημερών από την παραλαβή της στα κάτωθι ερωτήματα:

1Κατέχετε ή ελέγχετε έναν ή περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς οποιασδήποτε φύσεως στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και αν αυτό συμβαίνει, να παράσχετε όλες τις λεπτομέρειες κίνησής τους.

2Κατέχετε ή ελέγχετε άυλους τίτλους (μετοχές ελληνικών ή αλλοδαπών εταιρειών ή οποιαδήποτε αξιόγραφα) οιασδήποτε αξίας;

3Συμμετέχετε ή συμμετείχατε με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες οιασδήποτε μορφής, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό;

4Εχετε στην κυριότητά σας οποιαδήποτε ακίνητα, εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, ή κινητά μεγάλης αξίας;

5Να μας γνωρίσετε τα ονόματα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου σας καθώς και του ιδιαίτερου γραφείου σας.

Μένουν ωστόσο ακόμη ορισμένες βασικές λεπτομέρειες πριν από την κοινοποίηση της επιστολής. Οπως, για παράδειγμα, αν θα εξαιρεθούν οι πρώην υπουργοί (Α. Τσοχατζόπουλος, Τ. Μαντέλης) για τους οποίους έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Καθώς και αν η επιστολή διανεμηθεί προσωπικά στους ενδιαφερόμενους ή θα απευθύνεται γενικά σε όσους είχαν υπογράψει ή υλοποιήσει συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία.

Οσο για τον κατάλογο με τα ονόματα, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως.

Ο πρώτος κατάλογος που είχε διαρρεύσει στη δημοσιότητα περιείχε τα ονόματα των Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Β. Πολύδωρα, Τ. Μαντέλη, Χρ. Βερελή, Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Βουλγαράκη. Το μάλλον βέβαιο είναι ότι θα προστεθούν και άλλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται τα ονόματα των Ε. Στυλιανίδη, Κ. Χατζηδάκη και Ε. Μαλέσιου. Οι προαναφερόμενοι στο σύνολό τους σχετίζονται με τις συμβάσεις του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι, με τον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνέδριο Ν.Δ.
Απόλυτος κυρίαρχος ο Σαμαράς και «απαλλαγή από το μνημόνιο»
«Αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό» τού καταλογίζει η Ντόρα
Η «Αρένα», τα λιονταράκια και τα... αρχαία κατάλοιπα
4.300 οι σύνεδροι, ψήφισαν γύρω στις 3.000
Κριτική και κόντρες με συνδικαλιστές
ΠΑΣΟΚ
Πεταλωτής: Υβρις να μιλάνε οι καταστροφείς της χώρας
Διαψεύδουν
Να μείνουμε ενωμένοι για να κερδίσουμε τον πόλεμο
Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ
Επιστολή στους G20
Παναγιωτακόπουλος: Ζήτησε συνέδριο και αναδιάρθρωση του χρέους
ΛΑΟΣ
Συνεννόηση κατά ΠΑΣΟΚ ζητάει τώρα ο Καρατζαφέρης
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση για κοινή δράση
Δημοκρατική Αριστερά
«Δημοκρατική Αριστερά» με κριτική προς όλους
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Ολοκαύτωμα για τις συντάξεις
Υπόθεση Siemens
5 ερωτήματα σε πρώην