Έντυπη Έκδοση

G20 ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ *ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ

Ανάπτυξη εναντίον λιτότητας

Τη μείωση των διογκωμένων ελλειμμάτων μέχρι το 2013 αποφάσισε να υιοθετήσει ως στόχο η σύνοδος της G20 που συνεδρίασε στο Τορόντο, καλώντας παράλληλα τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα να επιταχύνουν τα σχέδιά τους.

Οι «απέναντι», Μέρκελ και Κάμερον, «θιασώτες» της αυστηρής μείωσης των ελλειμμάτων και των σκληρών μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση των χρεών, και Ομπάμα, «σημαιοφόρος» της κρατικής υποστήριξης της οικονομίας ώστε με «όχημα» την ανάπτυξη να ξεπεραστεί μια νέα ύφεση (φωτ. ΑΠΕ) Οι «απέναντι», Μέρκελ και Κάμερον, «θιασώτες» της αυστηρής μείωσης των ελλειμμάτων και των σκληρών μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση των χρεών, και Ομπάμα, «σημαιοφόρος» της κρατικής υποστήριξης της οικονομίας ώστε με «όχημα» την ανάπτυξη να ξεπεραστεί μια νέα ύφεση (φωτ. ΑΠΕ) Η διήμερη συνεδρίαση των 20 πιο αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών απέτυχε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ από τη μια και Γερμανίας, Βρετανίας από την άλλη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εστίασε στην ανάπτυξη μέσω της αύξησης των δαπανών για να υποστηριχθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός ομόλογός της, Ντέιβιντ Κάμερον, με τη συνδρομή της Κίνας, υποστήριξαν -με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα- τη μείωση των δαπανών σε μια προσπάθεια η Ε.Ε. να ανακτήσει τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά.

Ο Ομπάμα, που αρνήθηκε να αποσύρει τα πακέτα στήριξης για την αμερικανική οικονομία λέγοντας ότι θα το πράξει αργότερα, κάλεσε τους ηγέτες του G20 να αποφύγουν το μοιραίο λάθος που έγινε τη δεκαετία του '30, όταν οι χώρες αποφάσισαν να μειώσουν την κυβερνητική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επιμηκύνουν τη Μεγάλη Υφεση.

Δεύτερη ύφεση (;)

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες επιχείρησαν να εμφανιστούν ενωμένοι και με κοινό πνεύμα της προσαρμογής, διαφάνηκε τελικά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, αφ' ενός, αποτέλεσε τη μειοψηφία και ότι κάθε χώρα, αφ' ετέρου, θα είναι σε θέση να εφαρμόσει δική της πολιτική και τα δικά της χρονοδιαγράμματα. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αντανακλούν σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές την αβεβαιότητα και τους φόβους που υπάρχουν για μια πιθανή δεύτερη ύφεση.

Αντιρρήσεις

Στην τελική ανακοίνωση της G20, με βάση το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα συμπεριλαμβάνεται «η μείωση των ελλειμμάτων έως 50% μέχρι το 2013 και η σταθεροποίηση των δεικτών χρέους προς παραγωγή έως το 2016». Οι στόχοι, όμως, δεν έγιναν αποδεκτοί από ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις συγκεκριμένες διορίες, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχουν ξεκινήσει οι ευρωπαϊκές χώρες γίνεται σε βάρος των αναδυόμενων χωρών. «Είναι δρακόντειο, λίγο υπερβολικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα. «Κάποιες χώρες δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Είναι ξεκάθαρο πως η μείωση χρειάζεται, αλλά με ποια ταχύτητα; Δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα». Από την πλευρά της, «απόλυτα λανθασμένη» χαρακτηρίζει την εστίαση στον περιορισμό των ελλειμμάτων η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ.

Η Κίνα

Η συμφωνία θα επιδοκιμάζει τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν από τη Βρετανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα από τις χώρες της G20, ενώ θα αναγνωρίζει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πως η μείωση θα απαιτηθεί από χώρες που δεν έχουν μπει σε πορεία ανάκαμψης.

Από τις χώρες με πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Γερμανία και η Κίνα, ζητήθηκε να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.

Φόρος στις τράπεζες

Οι ηγέτες της G20 εγκατέλειψαν τελικώς την ιδέα να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες τραπεζικός φόρος, κρίνοντας ότι το ίδιο κοστούμι δεν χωράει σε όλες τις οικονομίες, δεδομένου ότι τα δύο χρόνια κρίσης έχουν προκαλέσει ανόμοιους ρυθμούς ανάκαμψης στις διάφορες χώρες.

Οπως τόνισε ο Καναδός οικοδεσπότης της διάσκεψης Στίβεν Χάρπερ, «οι προτάσεις για υποχρεωτική φορολόγηση των τραπεζών παγκοσμίως απορρίφθηκαν και η κάθε χώρα θα ενεργήσει κατά βούληση». *

Συλλήψεις, ξύλο και καταστροφές

Εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν το προηγούμενο 48ωρο στο Τορόντο εξ αφορμής της συνόδου της G20, με τις αρχές να προχωρούν σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Αγριο κυνηγητό στους δρόμους του Τορόντο. Η αστυνομία έκανε εκατοντάδες συλλήψεις, μετά τις σώμα με σώμα συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και τους τόνους δακρυγόνων που έριξαν εναντίον τους (φωτ. ΑΠΕ) Αγριο κυνηγητό στους δρόμους του Τορόντο. Η αστυνομία έκανε εκατοντάδες συλλήψεις, μετά τις σώμα με σώμα συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και τους τόνους δακρυγόνων που έριξαν εναντίον τους (φωτ. ΑΠΕ) Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τορόντο, Μπιλ Μπλερ, ανακοίνωσε 412 συλλήψεις παραδεχόμενος παράλληλα ότι ήταν τα χειρότερα επεισόδια «βανδαλισμού και καταστροφών στους δρόμους της πόλης μας». Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες αναρχικοί, σύμφωνα με τις αρχές, εγκατέλειψαν τον κυρίως όγκο μιας μικρής σε μέγεθος -η αστυνομία υπολογίζει ότι ήταν περίπου 5.000 διαδηλωτές- ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τη σύνοδο της G20. Εν συνεχεία, ομάδες κουκουλοφόρων κρατώντας μπαστούνια του μπέιζμπολ και σφυριά προκάλεσαν ζημιές στο κέντρο της πόλης, καταστρέφοντας βιτρίνες καταστημάτων, τραπεζών, επιχειρήσεων και πυρπολώντας οχήματα της αστυνομίας και τηλεοπτικών δικτύων.

Η αστυνομία, που είχε επιστρατεύσει για την επιτήρηση των διαδηλώσεων 19.000 άνδρες της, έκανε εκτεταμένη χρήση διακρυγόνων και ειδικές μονάδες καταστολής συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές αποτρέποντάς τους με ένα ατσαλένιο δίκτυ ύψους τριών μέτρων να κινηθούν λίγα τετράγωνα νότια της πόλης, όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες της G20. «Είναι εγκληματίες που ήρθαν στην πόλη για να προκαλέσουν επεισόδια», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, που ανέφερε ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν Καναδοί υπήκοοι. Χθες, τελευταία ημέρα της συνόδου της G20, η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικές συλλήψεις ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενη επανάληψη των συγκρούσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Για το ίδιο θέμα
G20: Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος έως το 2013
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος G20
Ανάπτυξη εναντίον λιτότητας
Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Ευρώπη ξεσπάει στους Ρομά!
Γαλλία
Κι άσε τον... Σαρκό να λέει
Η φοροδιαφυγή της γηραιάς κυρίας «αγγίζει» τον Σαρκοζί
Βέλγιο
Εξαλλος με τη βελγική αστυνομία ο Πάπας
Άλλες ειδήσεις
Ρουμανία: αναδίπλωση στη μείωση συντάξεων με... αύξηση 5% του ΦΠΑ!
Βρετανία: Η λιτότητα θα αυξήσει τους θανάτους
Κιργισία: πέρασε το νέο Σύνταγμα
Εμμηνόπαυση: Τεστ προβλέπει την ηλικία έναρξης
Ιταλία: ο υπουργός αρνήθηκε την ασυλία για το σκαμνί της Δικαιοσύνης!