Έντυπη Έκδοση

Ρουμανία: αναδίπλωση στη μείωση συντάξεων με... αύξηση 5% του ΦΠΑ!

Με αύξηση του ΦΠΑ κατά 5% απάντησε η κυβέρνηση της Ρουμανίας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να ακυρώσει τη μείωση των συντάξεων κατά 15% που είχε προτείνει.

Ηταν μια ήττα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Εμίλ Μποκ, η οποία πρότεινε μεγάλο πακέτο μέτρων αυστηρής λιτότητας και προέβλεπε μείωση των μισθών κατά 25% και των συντάξεων κατά 15%. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μείωση των συντάξεων είναι παράνομη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επειδή η ρουμανική νομοθεσία δεν το επιτρέπει, στο μέτρο που οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με δικά τους χρήματα τις συντάξεις τους. Δεν είπε τίποτα για τη μείωση των μισθών, η οποία ισχύει μεν, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Η εξέλιξη ήταν ένα σοκ για την κυβέρνηση, καθώς το ΔΝΤ, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει να δώσει την επόμενη δόση δανείου στη ρουμανική κυβέρνηση, ανέστειλε τη συνεδρίαση.

Κατόπιν αυτών ο πρωθυπουργός Μποκ αποφάσισε να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 19% που είναι σήμερα στο 24%, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια. Είπε ακόμα ότι δεν θα αλλάξει η φορολογική πολιτική. Προσπάθειά του είναι να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στόχος του είναι να το διατηρήσει στο 6,8% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί. Η αύξηση θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου και θα αποφέρει 3-4 δισεκατομμύρια λέι (700-940 εκατομμύρια ευρώ) στην κυβέρνηση. Το λέι υποτιμήθηκε 1% όταν έγινε γνωστό ότι το ΔΝΤ ανέβαλε τη συνεδρίαση και δεν θα κατέβαλλε τη δόση δανείου των 20 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το ΔΝΤ αποφάσισε να συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την αύξηση του ΦΠΑ και να δει κατά πόσο θα δώσει τα χρήματα. «Ηταν η καλύτερη απόφαση για τη Ρουμανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πολλοί οικονομολόγοι, όμως, εκτιμούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει αρνητικές συνέπειες, γιατί θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την εσωτερική ζήτηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρουμανία
Για το ίδιο θέμα
Αύξηση του ΦΠΑ στη Ρουμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος G20
Ανάπτυξη εναντίον λιτότητας
Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Ευρώπη ξεσπάει στους Ρομά!
Γαλλία
Κι άσε τον... Σαρκό να λέει
Η φοροδιαφυγή της γηραιάς κυρίας «αγγίζει» τον Σαρκοζί
Βέλγιο
Εξαλλος με τη βελγική αστυνομία ο Πάπας
Άλλες ειδήσεις
Ρουμανία: αναδίπλωση στη μείωση συντάξεων με... αύξηση 5% του ΦΠΑ!
Βρετανία: Η λιτότητα θα αυξήσει τους θανάτους
Κιργισία: πέρασε το νέο Σύνταγμα
Εμμηνόπαυση: Τεστ προβλέπει την ηλικία έναρξης
Ιταλία: ο υπουργός αρνήθηκε την ασυλία για το σκαμνί της Δικαιοσύνης!