Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ «LE MONDE» ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΧΘΡΟΥΣ» ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Κι άσε τον... Σαρκό να λέει

Η «Εταιρεία των συντακτών» της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προσφοράς ανακεφαλαιοποίησης της από την «τριάδα» που συγκρότησαν ο μαικήνας μεγαλοεπιχειρηματίας Πιερ Μπερζέ, ο Ματιέ Πιγκάς, αντιπρόεδρος της «Lazard Europe», ιδιοκτήτης του περιοδρικού «Les Inrockuptibles» και ο πρόεδρος της εταιρείας Ιντερνετ και κινητής τηλεφωνίας «Free», Ξαβιέ Νελ.

Την «τριάδα» των επιχειρηματιών Πιερ Μπερζέ, Ματιέ Πιγκάς και Ξαβιέ Νελ, επέλεξαν οι συντάκτες της «Le Monde», ως μελλοντικά τους αφεντικά, κόντρα στην προτίμηση από τον Νικολά Σαρκοζί του κοντσόρτσιουμ του Κλοντ Περντριέλ, της εταιρείας France Telecom και της «El Paίs». (φωτ.: Reuters) Την «τριάδα» των επιχειρηματιών Πιερ Μπερζέ, Ματιέ Πιγκάς και Ξαβιέ Νελ, επέλεξαν οι συντάκτες της «Le Monde», ως μελλοντικά τους αφεντικά, κόντρα στην προτίμηση από τον Νικολά Σαρκοζί του κοντσόρτσιουμ του Κλοντ Περντριέλ, της εταιρείας France Telecom και της «El Paίs». (φωτ.: Reuters) Η υπερψήφιση αυτής της πρότασης με ποσοστό 90,84% των ψήφων από τους συντάκτες και 90,66% από το προσωπικό των περιοδικών της εταιρείας είχε, πέρα από την επιχειρηματική επιλογή, συμβολικό χαρακτήρα. Εκφράζει την αντίθεση των εργαζομένων σε πρόταση εξαγοράς της «Monde» -την οποία στήριξε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί- από κονσόρτσιουμ που συγκρότησαν ο Κλοντ Περντριέλ (ιδιοκτήτης του περιοδικού «Nouvel Observateur»), η γαλλική εταιρεία τηλεφωνίας France Telecom και το ισπανικό συγκρότημα «El Paίs» (ήδη μέτοχος της εφημερίδας).

Η «Monde» είναι υπερχρεωμένη και αναζητά άμεση ανακεφαλαιοποίηση ύψους 80 - 120 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική προσφορά των δύο ανταγωνιστών ήταν παρόμοια σε οικονομικό επίπεδο. Στην ψηφοφορία των εργαζομένων βάρυνε κυρίως το κριτήριο της περιφρούρησης της ανεξαρτησίας της εφημερίδας. Το συντακτικό επιτελείο είχε εκφράσει έντονη αντίδραση όταν έγινε γνωστή παρέμβαση του προέδρου Σαρκοζί προς τον διευθυντή της εφημερίδας Ερίκ Φοτορινό, στον οποίο γνωστοποίησε την αντίθεσή του στην εξαγορά της εφημερίδας από τους τρεις επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούνται ως πολιτικά προσκείμενοι στην Αριστερά.

Ο Πιερ Μπερζέ είναι μαικήνας της σοσιαλίστριας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, της οποίας χρηματοδότησε την προεδρική εκστρατεία το 2007. Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σαρκοζί επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τον Τύπο σε προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Πιερ Μπερζέ δήλωσε: «Ο ρόλος μιας εφημερίδας δεν είναι να υπακούει στις εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε σημερινή κοινή συνέλευση των ομάδων εργαζομένων και εξωτερικών συνεργατών της «Monde», τα δύο επιτελεία θα ψηφίσουν για να καθοριστεί η τελική επιλογή του κονσόρτσιουμ με το οποίο θα αρχίσουν οι οικονομικές διαπραγματεύσεις. Κατά παράδοση, οι εξωτερικοί εταίροι ακολουθούν τις αποφάσεις της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας. Η τελική έκβαση της εξαγοράς της εφημερίδας θα ανακοινωθεί τέλος Ιουνίου, ύστερα από ψηφοφορία όλων των μετόχων της εφημερίδας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Γαλλία
Η φοροδιαφυγή της γηραιάς κυρίας «αγγίζει» τον Σαρκοζί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος G20
Ανάπτυξη εναντίον λιτότητας
Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Ευρώπη ξεσπάει στους Ρομά!
Γαλλία
Κι άσε τον... Σαρκό να λέει
Η φοροδιαφυγή της γηραιάς κυρίας «αγγίζει» τον Σαρκοζί
Βέλγιο
Εξαλλος με τη βελγική αστυνομία ο Πάπας
Άλλες ειδήσεις
Ρουμανία: αναδίπλωση στη μείωση συντάξεων με... αύξηση 5% του ΦΠΑ!
Βρετανία: Η λιτότητα θα αυξήσει τους θανάτους
Κιργισία: πέρασε το νέο Σύνταγμα
Εμμηνόπαυση: Τεστ προβλέπει την ηλικία έναρξης
Ιταλία: ο υπουργός αρνήθηκε την ασυλία για το σκαμνί της Δικαιοσύνης!