Έντυπη Έκδοση

Η φοροδιαφυγή της γηραιάς κυρίας «αγγίζει» τον Σαρκοζί

Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για φοροδιαφυγή της εκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ και υποψίες για συγκάλυψή της από τον τότε υπουργό Προϋπολογισμού, διαχειριστή οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος UMP και νυν υπουργό Εργασίας Ερίκ Βερθ, του οποίου η σύζυγος ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση μέρους της περιουσίας της γηραιάς κυρίας.

Η υπόθεση έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Ηχογραφημένες παράνομα συζητήσεις της κ. Μπετανκούρ με τον διαχειριστή της, αποκάλυψαν ότι διαθέτει παράνομους λογαριασμούς στην Ελβετία και αδήλωτο νησί στις Σεϋχέλες. Γίνεται επίσης λόγος για αποστολή επιταγών 7.500 ευρώ στη Βαλερί Πεκρές, υποψήφια δήμαρχο Παρισιού στις περιφερειακές εκλογές, 7.500 ευρώ στον πρόεδρο Σαρκοζί και 10.000 ευρώ για την οικοδόμηση αμφιθεάτρου.

Η υπόθεση Μπετανκούρ ξέσπασε σε μία κρίσιμη στιγμή κοινωνικής αντιπαράθεσης του Βερθ με τα συνδικάτα για την επίμαχη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Οι υποψίες που διατυπώνονται τον αποσταθεροποιούν και δηλητηριάζουν την κυβέρνηση. Το περιοδικό «Marianne» δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Προϋπολογισμού δεν έλαβε μέτρα για πάταξη φοροδιαφυγής. Υποστηρίζει ότι η γαλλική δικαιοσύνη είχε από τον Μάρτιο του 2008 έγγραφα που αποδείκνυαν την παρανομία, αλλά τα απέστειλε με καθυστέρηση 10 μηνών στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Βερθ διέταξε να γίνει φορολογικός έλεγχος μόνο στον προστατευόμενο της εκατομμυριούχου, φωτογράφο Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, και όχι στις επιχειρήσεις της ίδιας.

Ο Βερθ υποστηρίζει ότι δεν ήταν εν γνώσει του φοροδιαφυγή. Ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι «ο υπουργός Εργασίας έχει και θα εξακολουθήσει να έχει την πλήρη υποστήριξή του». Ο υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε χθες ότι «οι φορολογικές αρχές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία της Λιλιάν Μπετανκούρ στο εξωτερικό». Η εκατομμυριούχος δήλωσε ότι θα τακτοποιήσει τις οφειλές της στο γαλλικό κράτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Γαλλία
Κι άσε τον... Σαρκό να λέει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος G20
Ανάπτυξη εναντίον λιτότητας
Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Ευρώπη ξεσπάει στους Ρομά!
Γαλλία
Κι άσε τον... Σαρκό να λέει
Η φοροδιαφυγή της γηραιάς κυρίας «αγγίζει» τον Σαρκοζί
Βέλγιο
Εξαλλος με τη βελγική αστυνομία ο Πάπας
Άλλες ειδήσεις
Ρουμανία: αναδίπλωση στη μείωση συντάξεων με... αύξηση 5% του ΦΠΑ!
Βρετανία: Η λιτότητα θα αυξήσει τους θανάτους
Κιργισία: πέρασε το νέο Σύνταγμα
Εμμηνόπαυση: Τεστ προβλέπει την ηλικία έναρξης
Ιταλία: ο υπουργός αρνήθηκε την ασυλία για το σκαμνί της Δικαιοσύνης!