Έντυπη Έκδοση

Ακαδημία Πλάτωνος: προς απαλλοτρίωση 25 στρεμμ. στον αρχαιολογικό χώρο

Σε απαλλοτρίωση του ακινήτου των 25 στρεμμάτων που μπαίνει σφήνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται για τη σημαντική αλλά παραμελημένη αρχαιολογική ζώνη, έχει ανασταλεί για ένα χρόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στα 56 οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν τον χώρο όπου δίδαξε ο Πλάτωνας.

Πρόκειται για ένα χώρο που γειτονεύει με τη λεωφόρο Αθηνών, η οποία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια λόγω και της μεταφοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τη δραστηριότητα αυτή κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος, τα όρια του οποίου είναι «δαντελωτά» και επομένως ευάλωτα σε επίδοξους καταπατητές. Την απειλή έχει επισημάνει από χρόνια η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Το ακίνητο ανήκει σε ένα εναίο σύνολο τριών οικοδομικών τετραγώνων, που με βάση το εγκεκριμένο από το 1988 και με υπουργική απόφαση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής χαρακτηρίζεται ως «αστικό πράσινο-ελεύθεροι χώροι» και επομένως δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού στα τέλη του 2004 να υπογράψουν απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτή τη ρύθμιση επικαλέστηκε και η Πολεοδομία του δήμου για να εγκρίνει τη χορήγηση οικοδομικής άδειας, με την οποία επιτρέπεται να κατασκευαστεί κτίριο γραφείων επιφάνειας 19.000 τετραγωνικών.

Η επιτροπή κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου ζουν πάνω από 15.000 άτομα, κινητοποιήθηκε εγκαίρως και προσέβαλε την οικοδομική άδεια, επισημαίνοντας ότι για ένα κτίριο τέτοιας κλίμακας έπρεπε να προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία έσπευσε εκ των υστέρων να εκπονήσει τη μελέτη, η οποία μάλιστα έτυχε της θετικής γνωμοδότησης από την ειδική υπηρεσία περιβάλλοντος. Τον περασμένο Μάρτιο όμως, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος εξέφρασε επιφυλάξεις για το τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου και ζήτησε να εξεταστεί το θέμα από τον Οργανισμό Αθήνας, που εκπονεί τη μελέτη για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των 135 στρεμμάτων, αλλά και της ζώνης που τον περιβάλλει.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία REDS, μέλος του ομίλου Μπόμπολα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate, από τη μεριά της έκανε γνωστό ότι έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για αναστολή των οικοδομικών δραστηριοτήτων, για την οποία υποστηρίζουν ότι θίγει τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Αναφέρουν μάλιστα ότι ώς τώρα έχουν δαπανήσει 15 εκατ. ευρώ για μελέτες και ανασκαφές, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα τους ανεβάζουν την εμπορική αξία του ακινήτου σε 50 εκατ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαίωσαν ότι εξετάζονται απαλλοτριώσεις γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και το κόστος θα καθοριστεί με λογιστικό τρόπο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Υπουργείο Πολιτισμού
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ανατροπές στα πανεπιστήμια
Βόμβα κατά Χρυσοχοΐδη
Βόμβα με εκρηκτικό για βαρελότα
Δόμηση σε «τυφλά» οικόπεδα
Δεν βρίσκουν φως με τα «τυφλά» οικόπεδα
Σφράγιση καταστημάτων
ΜΑΤ... πορτιέρηδες στην παραλιακή
Τουρισμός
Διακοπές: Πρακτορείο vs Internet
Προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας
Η υπεραλίευση εξαφανίζει τους θηρευτές του Αιγαίου
Αφησαν και φέτος ασύδοτους τους φαλαινοθήρες
Μελέτες
«Ομπρέλα» υπεριώδους για τα βλαβερά έντομα
Ανάπλαση των δοντιών και των οστών με τεχνητά βιοϋλικά
Πολεμικό Μουσείο
ΕΔΕ για Τζούλια, Ζαγορίτη
Υγεία
Ξεκίνησε το «Ιασώ» Θεσσαλίας
Καταρράκτης... λοιμώξεων
Κατάσχεση του ταμείου του νοσοκομείου Πύργου!
Άλλες ειδήσεις
Πυρκαγιές σε Μάνδρα, Κιθαιρώνα
Ακαδημία Πλάτωνος: προς απαλλοτρίωση 25 στρεμμ. στον αρχαιολογικό χώρο
Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: με καθυστέρηση 3 ετών οι επεκτάσεις σε τροχοδρόμηση, αεροσταθμό
Θηλιά τα χρέη για τον Δήμο Ζακύνθου
Αμέλεια και αναστολή για τη ρώσικη ρουλέτα
Θυμήθηκε τις δηλώσεις η πρώην αντιδήμαρχος
48ωρη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
ΣΥΡΙΖΑ υπέρ δημοσίου ΟΣΕ
Στερνό αντίο στον Μ. Μπαρμπουνάκη
Καταγγέλλουν τους μοναχούς με το πριόνι
Βιασμοί ανηλίκων