Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

«Ομπρέλα» υπεριώδους για τα βλαβερά έντομα

Οι τετράνυχοι, μικροσκοπικά ακάρεα, προτιμούν τις φασολιές. «Κατασκηνώνουν» στα τρυφερά φύλλα, στην κάτω επιφάνειά τους. Η συνήθειά τους αυτή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σχετίζεται με την προστασία τους από τις δυσμενείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία -καθώς βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλες τεχνικές για τη μη χημική καταπολέμηση ορισμένων βλαβερών εντόμων.

Ο καθηγητής Δημ. Κωβαίος, επικεφαλής της ομάδας που έβαλε στο στόχαστρο τα επιβλαβή έντομα Ο καθηγητής Δημ. Κωβαίος, επικεφαλής της ομάδας που έβαλε στο στόχαστρο τα επιβλαβή έντομα Τα φύλλα δρουν ως μια «ομπρέλα» δέσμευσης της υπεριώδους ακτινοβολίας, κάτι που έχει αποτέλεσμα την επιβίωση των εντόμων και ακάρεων, παρά την ύπαρξη της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι στη διάρκεια του χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν φύλλα στα φυτά, τα άτομα πολλών ακάρεων και εντόμων αυξάνουν τη συγκέντρωση καροτενοειδών στο σώμα τους, αλλάζουν χρώμα και μετακινούνται σε προφυλαγμένες θέσεις, κάτω από πέτρες, ξύλα και ρωγμές του φλοιού δέντρων και με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν τις δυσμενείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κωβαίο, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (επίκ. καθηγητής Γ. Μπρούφας) και Ιάπωνες ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Kobe και Chiba μελετούν τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας Β σε πληθυσμούς βλαβερών για τη γεωργία εντόμων και ακάρεων. Ο Δημήτρης Κωβαίος σημειώνει: «Με τη βοήθεια κατάλληλων οργάνων, ομάδες ακάρεων (τετρανύχων) και εντόμων εκτίθενται για ορισμένο χρονικό διάστημα σε ορισμένα επίπεδα UVB ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ειδικούς LED λαμπτήρες και στη συνέχεια προσδιορίζονται οι επιδράσεις στην επιβίωση, τη διάρκεια ζωής και την απόθεση αβγών. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) σε επίπεδα παραπλήσια με εκείνα που απαντούν στη φύση στη χώρα μας, για 2-3 μόνο μέρες στη διάρκεια του θέρους, έχει δυσμενείς επιδράσεις στην επιβίωση, τη διάρκεια ζωής και τον αριθμό των απογόνων ορισμένων βλαβερών στη γεωργία ακάρεων αλλά και εντόμων. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι, όταν τα άτομα εκτεθούν για λίγες μέρες σε επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας Β παραπλήσια ή ακόμη και μικρότερα από εκείνα που παρατηρούνται στη φύση, τότε ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων πεθαίνει ή ζει λίγες μόνο μέρες και αποθέτει ένα πολύ μικρό αριθμό αβγών. Επίσης, τα αβγά ακάρεων και εντόμων που δέχονται τα επίπεδα αυτής της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν εκκολάπτονται».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με χρήση κατάλληλων πλαστικών υλικών, που θα εφαρμόζονται στο έδαφος και θα αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, αναμένεται ότι μπορεί να περιορίζονται οι πληθυσμοί βλαβερών εντόμων.

«Τέτοια πλαστικά αντανάκλασης χρησιμοποιούνται πιλοτικά στην Ιαπωνία με ικανοποιητικά αποτελέσματα», προσθέτει ο κ. Κωβαίος. «Ακόμη, η χρήση λαμπτήρων εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας Β σε φυσικά επίπεδα σε εισόδους θερμοκηπίων θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την είσοδο εντόμων και να παρεμποδίσει τις προσβολές των φυτών. Η μέθοδος αυτή δοκιμάζεται επίσης πιλοτικά σε θερμοκήπια στην Ιαπωνία» *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Σχετικά θέματα: Μελέτες
Ανάπλαση των δοντιών και των οστών με τεχνητά βιοϋλικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ανατροπές στα πανεπιστήμια
Βόμβα κατά Χρυσοχοΐδη
Βόμβα με εκρηκτικό για βαρελότα
Δόμηση σε «τυφλά» οικόπεδα
Δεν βρίσκουν φως με τα «τυφλά» οικόπεδα
Σφράγιση καταστημάτων
ΜΑΤ... πορτιέρηδες στην παραλιακή
Τουρισμός
Διακοπές: Πρακτορείο vs Internet
Προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας
Η υπεραλίευση εξαφανίζει τους θηρευτές του Αιγαίου
Αφησαν και φέτος ασύδοτους τους φαλαινοθήρες
Μελέτες
«Ομπρέλα» υπεριώδους για τα βλαβερά έντομα
Ανάπλαση των δοντιών και των οστών με τεχνητά βιοϋλικά
Πολεμικό Μουσείο
ΕΔΕ για Τζούλια, Ζαγορίτη
Υγεία
Ξεκίνησε το «Ιασώ» Θεσσαλίας
Καταρράκτης... λοιμώξεων
Κατάσχεση του ταμείου του νοσοκομείου Πύργου!
Άλλες ειδήσεις
Πυρκαγιές σε Μάνδρα, Κιθαιρώνα
Ακαδημία Πλάτωνος: προς απαλλοτρίωση 25 στρεμμ. στον αρχαιολογικό χώρο
Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: με καθυστέρηση 3 ετών οι επεκτάσεις σε τροχοδρόμηση, αεροσταθμό
Θηλιά τα χρέη για τον Δήμο Ζακύνθου
Αμέλεια και αναστολή για τη ρώσικη ρουλέτα
Θυμήθηκε τις δηλώσεις η πρώην αντιδήμαρχος
48ωρη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
ΣΥΡΙΖΑ υπέρ δημοσίου ΟΣΕ
Στερνό αντίο στον Μ. Μπαρμπουνάκη
Καταγγέλλουν τους μοναχούς με το πριόνι
Βιασμοί ανηλίκων