Έντυπη Έκδοση

Αφιέρωμα Γιώργος Σαραντάρης

Θεσμοθετήθηκε γαλλικό βραβείο ποίησης με τ' όνομά του

Στο γοτθικό παρεκκλήσι Saint Jacques στο Κλοάρ Καρνοέ της Βρετάνης, δόθηκε στις 9 Μαρτίου για πρώτη χρονιά από τον Οίκο της Ποίησης του Κιαμπερλέ σε μια σεμνή τελετή το βραβείο Γιώργου Σαραντάρη 2014.

Το βραβείο, που θα δίνεται κάθε χρόνο σ' έναν ποιητή για μια ποιητική συλλογή εκδοθείσα από Γάλλο εκδότη, αποτελεί πρωτοβουλία του Νίκου Βλαντή, προέδρου του Οίκου της Ποίησης του Κιαμπερλέ (πρόκειται για πανεθνικό θεσμό με τοπικά σωματεία σε όλη τη χώρα, που προωθούν την ποίηση με φεστιβάλ, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.λπ.). Εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη διάδοση του έργου του Γιώργου Σαραντάρη στη Γαλλία: τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Οίκου της Ποίησης του Κιαμπερλέ το δεύτερο τεύχος του περιοδικού ποίησης «Semaphore», το οποίο φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στον Γιώργο Σαραντάρη, (1908-1941) με κριτικά κείμενα και ποιήματά του μεταφρασμένα στα γαλλικά.

Στην τελετή παρευρέθησαν και μέλη του εν Ελλάδι σωματείου Γιώργος Σαραντάρης (www.giorgos-sarantaris.org), του οποίου πρόεδρος είναι η συνθέτις και τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου. Συγκεκριμένα, παρούσα ήταν η αντιπρόεδρος του σωματείου, Εύη Καλοδίκη, μικρανηψιά του Γιώργου Σαραντάρη, ενώ απεσταλμένος του σωματείου ήταν και ο ποιητής και δοκιμιογράφος Σωτήρης Γουνελάς, που έχει άλλωστε εκδώσει ένα δοκίμιο με θέμα το έργο του Γιώργου Σαραντάρη (Ο ποιητικός οραματισμός του Γιώργου Σαραντάρη, εκδόσεις Ινδικτος 2006). Ο κ. Γουνελάς πήρε πρώτος το λόγο και, σε άπταιστα γαλλικά, κατάφερε με την ομιλία του να σαγηνεύσει το ακροατήριο, που απαρτίζετο από ποιητές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, αναγνώστες και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, μυώντας τους στη σημασία και τη διαχρονικότητα του έργου του Γιώργου Σαραντάρη.

Η επιτροπή του βραβείου (με πρόεδρο τον Νίκο Βλαντή και μέλη τους ποιητές Μπρινό Ζενέστ και Ζεράρ Κλερί, τη βιβλιοπώλη Ζεραλντίν Σερό και τον Οβέν Κολουτσί που εκπροσωπεί το αναγνωστικό κοινό) είχε ξεχωρίσει τρία βιβλία στη βραχεία λίστα του βραβείου που κοινοποίησε λίγο καιρό πριν. Ανάμεσά τους ήταν και το βιβλίο «Betises» του Ελληνα ποιητή Δημοσθένη Αγραφιώτη, δείγμα της ευρείας αναγνώρισης που χαίρει στη Γαλλία. Ο νικητής καθορίστηκε έπειτα από ψηφοφορία των μελών της επιτροπής.

Το βραβείο προκάλεσε το ενδιαφέρον του Τύπου, με δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Ouest France» και την τοπική «Telegramme», ενώ ο Οίκος της Ποίησης του Κιαμπερλέ δεσμεύτηκε να εκδώσει την καινούργια ποιητική συλλογή του νικητή.

 

Μίλαν Κούντερα

Ο κόσμος ως μαριονέτα

http://s.enet.gr/resources/article-files/el28--2.pdf

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλιοθήκη
Βιβλίο
Σχετικά αρχεία
el28--2 - 912 KB
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Συνεχής αποκάλυψη θαυμάτων
...έτσι θα ιδρυθεί το αρχέτυπον
Ποιητής με πνευματική καθαρότητα
Βιβλιοθήκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλιοθήκη
Αφιέρωμα Γιώργος Σαραντάρης
Συνεχής αποκάλυψη θαυμάτων
...έτσι θα ιδρυθεί το αρχέτυπον
Ποιητής με πνευματική καθαρότητα
Βιβλιοθήκη
Κινηματογράφος
Ο Γούντι Αλεν νταβατζής
Συνεντεύξεις
«Οταν ένας πόλεμος αξίζει, θέλω να είμαι μέσα»
Άλλες ειδήσεις
«Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, θεμελιώδες θέμα της ταινίας»