Έντυπη Έκδοση

Οταν η Ν.Δ. εκβίασε εκλογές, αρνούμενη να ψηφίσει Πρόεδρο

Η Ν.Δ. ξεχνάει τη λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις» και συνεχίζει να κάνει πολιτικό τζόγο με την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, να ψηφίσει ξανά για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια αφού όμως προκαλέσει πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2010.

Στην εκλογή του 1990 οι βουλευτές της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη είχαν ψηφίσει «παρών» και στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες Στην εκλογή του 1990 οι βουλευτές της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη είχαν ψηφίσει «παρών» και στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες «Το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε αυτή την αδιανόητη ιστορία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εκβιάσει εκλογές» δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος. «Αυτό είναι απαράδεκτο» συνέχισε. «Είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος. Συνιστά προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο σεβασμός του Συντάγματος σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν επιτρέπει εξαιρέσεις».

Επιλεκτική είναι η ιστορική μνήμη της Ν.Δ. αφού ξεχνάει ότι τα ίδια και... χειρότερα είχαν γίνει επί των ημερών της το 1990 όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μάλιστα η απόφασή του η Ν.Δ. να ψηφίσει «παρών» στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και μετά να ψηφίσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για Πρόεδρο, προκάλεσε εκτός από τη μήνιν του ΠΑΣΟΚ και μεγάλη εσωκομματική κρίση, στην οποία κάνει ιστορική αναδρομή η «Ε» σήμερα.

Ο ιδρυτής της Ν.Δ. άστραψε και βρόντηξε. Σε μακροσκελή δήλωσή του στις αρχές Φεβρουαρίου τόνιζε ότι «παρ' όλον ότι εκτιμώ την πρόθεση της Ν.Δ. να προβάλει και να υποστηρίξει την υποψηφιότητά μου, είμαι αποφασισμένος να εμμείνω στη γνωστή δήλωση που έκανα παλαιότερα, σχετικά με τη θέση μου σ' αυτό που λέγεται σήμερα δημόσιος βίος». «Και η θέση αυτή -συνέχισε- ισχύει κατά μείζονα λόγο σήμερα, που η πολύπλευρη αποδυνάμωση του πολιτεύματος της χώρας σε συνδυασμό με τη νοσηρή διάρθρωση της πολιτικής μας ζωής, θα καθιστούσαν αμφιβόλου χρησιμότητας την παρουσία μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Περιέγραψε με μελανά χρώματα μία κρίση που είναι ηθική, πολιτική και οικονομική και η οποία «παίρνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη μορφή εθνικής παρακμής». Ευθύνες επέρριψε στην «ποικιλώνυμη ηγεσία της χώρας», χωρίς βεβαίως να εξαιρεί τη Ν.Δ., αλλά και στον λαό που με τις εκάστοτε επιλογές του προσδιορίζει την πορεία της χώρας. «Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Καραμανλής εμμένει στην απόφασή του να αποχωρήσει οριστικά από τον δημόσιο βίο» ήταν η επίσης οργισμένη απάντηση του Κ. Μητσοτάκη.

Μετά ένα πλούσιο παρασκήνιο, τελικά οι δυο τους «τα βρήκαν». Μετά το «παρών» και τις πρόωρες εκλογές, από τις οποίες βγήκε αυτοδύναμη, η Ν.Δ. ψήφισε για Πρόεδρο τον Καραμανλή. Ο τελευταίος έσβησε τα όσα είχε δηλώσει και δέχτηκε να εκλεγεί με 153 ψήφους, ανάμεσα στις οποίες ήταν του Κατσίκη, που αποστάτησε από τη Δημοκρατική Αναγέννηση του Κ. Στεφανόπουλου, αλλά και του μουσουλμάνου Σαδίκ, που ήταν κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία.

Το κίνητρο του Μητσοτάκη να προκαλέσει πρόωρες εκλογές ήταν πολιτικό και αφορούσε το φρένο που του έβαζε ο εκλογικός νόμος Κουτσόγιωργα, ο οποίος ανέβαζε τον πήχη στο 47% για την αυτοδυναμία και, ενώ η Ν.Δ. έφτανε στην πηγή, νερό δεν έπινε. Συνυπολογίζοντας τη δυναμική που εκτιμούσε ότι έχει, προκάλεσε τις εκλογές, ανέβασε κι άλλο το ποσοστό του και έκανε τελικά αυτοδύναμη κυβέρνηση εξυπηρετώντας κατ' αρχήν το κομματικό του συμφέρον.

Το ίδιο προσδοκά να κάνει την άνοιξη ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές και τη δυναμική που επίσης έχει. Η διαφορά είναι ότι ο Μητσοτάκης ήθελε να πάρει τη σκυτάλη από μια οικουμενική κυβέρνηση από την οποία πολλοί περίμεναν πολλά -ανεξάρτητα αν τελικά έδωσε λίγα-, ενώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ από μία κακή κυβέρνηση της Ν.Δ. που κλονίζεται από λάθος χειρισμούς, κακοδιαχείριση και σκάνδαλα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε τότε τον Μητσοτάκη ότι «με τον τρόπο που χειρίστηκε την υποψηφιότητα Καραμανλή και με την αδιάλλακτη θέση ότι θα ψηφίσει "παρών" υπονομεύει το κύρος του προεδρικού θεσμού». Εκανε, δηλαδή, ό,τι κάνει σήμερα ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου για «ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς πρωταγωνιστές που παίζουν τους ρόλους τους ανάλογα με τον αν είναι στην αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση. Και η Ν.Δ. δεν είναι ο... πρώτος αναμάρτητος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
Νέα Δημοκρατία
Εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Λαχτάρ'σαν τη Ν.Δ. οι «μεμονωμένοι πολίτες»
Υπόθεση Siemens
Κατονόμασε Γεωργίου ο Σκαρπέλης για τον λογαριασμό «Franz»
«Εβγαζαν λεφτά επικαλούμενοι υπαρκτές ή και ανύπαρκτες συμβάσεις»
Κώστας Καραμανλής
Αιφνιδίως ο Καραμανλής στο ΚΕΠ Ηλιούπολης, με ατζέντα καθημερινότητας
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Οταν η Ν.Δ. εκβίασε εκλογές, αρνούμενη να ψηφίσει Πρόεδρο
Ντόρα Μπακογιάννη
«Δεν δεχόμαστε συμμόρφωση αλά καρτ»
Ενόχλησε τους Τούρκους η... «αργκό» της Ντόρας
Αλέκα Παπαρήγα
«Τρικ του ΠΑΣΟΚ οι πρόωρες εκλογές»
ΠΑΣΟΚ
Οικονομία, ανεργία και γρίπη «ανεβάζει» το ΠΑΣΟΚ
Άλλες ειδήσεις
Τσίπρας: Κρυφτούλι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο
13 μειονοτικά σχολεία της Πόλης κλείνουν