Έντυπη Έκδοση

«Αυτός ο Πάπας βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη»

Στην Κρακοβία το 1944 ένας ναζί, νέος Γερμανός αξιωματικός, σημαδεύει έναν πεσμένο Πολωνό με το λούγκερ του και τραβά τη σκανδάλη. Ενας κεραυνός κάνει σκόνη τη σφαίρα πριν τον σκοτώσει. Ακούγεται η φωνή του Κυρίου να λέει στον Γερμανό: «Δεν θα σκοτώσεις αυτόν τον Πολωνό γιατί μια μέρα θα γίνει Πάπας». Ο Γερμανός διστάζει για λίγο και απαντά «σύμφωνοι, αλλά μετά από αυτόν θα αναλάβω εγώ το Βατικανό».

Το βιβλίο «Εναντίον του Πάπα», που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά την εκλογή του Βενέδικτου ΙΣΤ' και έγινε μπεστ σέλερ στην Ιταλία, τώρα κυκλοφορεί στα ελληνικά Το βιβλίο «Εναντίον του Πάπα», που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά την εκλογή του Βενέδικτου ΙΣΤ' και έγινε μπεστ σέλερ στην Ιταλία, τώρα κυκλοφορεί στα ελληνικά Το συγκεκριμένο ανέκδοτο, από τη σελίδα 73 του βιβλίου «Εναντίον του Πάπα» είναι από τα λίγα που κυκλοφορούν για τον νέο Ποντίφικα. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Πατάκη», σε μετάφραση Ελένης Τουλούπη. Στην Ιταλία έγινε μπεστ σέλερ και ανατυπώνεται, ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Ο συγγραφέας του ισχυρίζεται πως επέλεξε την ανωνυμία προς τιμήν της παράδοσης των λίβελων του 17ου αιώνα, αλλά δεν θέλει και πολύ κυνισμό για να υποψιαστεί κανείς τον πραγματικό λόγο.

Πρωτοκυκλοφόρησε έναν ακριβώς χρόνο μετά την ανάληψη της θέσης από τον πρώην Γιόζεφ Ράτσιγκερ και σημερινό πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' και βάζει τόσο το πρόσωπο όσο και τον θεσμό του Πάπα στο μικροσκόπιο. Εύλογα στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης η Σώτη Τριανταφύλλου αναρωτιέται «τι χρειάζεται ένας Πάπας στο σύγχρονο κόσμο;».

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο συγκεκριμένος άνθρωπος επιλέχθηκε για να «σφίξει τα λουριά» σε μια Εκκλησία που ακολουθώντας τα φιλελεύθερα ρεύματα των καιρών είχε αρχίσει να εκσυγχρονίζεται και κατά συνέπεια να χάνει την «ελέω Θεού» εικόνα και εξουσία της. Ο Γερμανός Πάπας επιλέχθηκε από τους καρδινάλιους γιατί διατηρώντας αρκετές ναζιστικές ιδέες, τις οποίες έλαβε όταν υπηρέτησε στον στρατό του Χίτλερ και τις οποίες προβάλλει, από την αντισύλληψη και τις αμβλώσεις ώς τη σεξουαλική κακοποίηση και την ομοφυλοφιλία στους κόλπους της Εκκλησίας, θα ανέστρεφε αυτή την πορεία. Ως τέλειο όργανο επιβολής των αρχών της Καθολικής Εκκλησίας είχε αντισταθεί στον εκσυγχρονισμό και συγκρούστηκε επανειλημμένα με προοδευτικούς θεολόγους, τους οποίους στη συνέχεια αφόρισε! Σχεδόν μαγικά παρουσίασε αυτόν τον νεοσυντηρητισμό σαν μια κοινωνική επανάσταση με μπροστάρη την Εκκλησία. Κόνσεπτ που ακολούθησε άλλωστε και εδώ ο Χριστόδουλος.

Το βιβλίο, πέρα από το πορτρέτο του νέου Πάπα, αναλύει το κοινωνικό τοπίο που τον δημιούργησε, αλλά και την κοσμική, πολιτική πλευρά ενός από τα πιο ισχυρά κέντρα εξουσίας του πλανήτη. Εξηγώντας γιατί τα κλειδιά του Βατικανού έπρεπε να πάνε στον άνθρωπο που, όπως έγραψε η «Ρεπούμπλικα», «απαγόρευσε στους Αφρικανούς πιστούς την αντισύλληψη. Αποδεικνύοντας πως ένας άνθρωπος με τέτοια εξουσία βλάπτει ολόκληρο τον πλανήτη. Το βιβλίο αυτό εκθέτει την ευθύνη των εκκλησιαστικών ηγετών κατακρίνοντας όχι μόνο τον ρόλο αλλά και τα άτομα που τον υποδύονται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Φωνή σαν τη θάλασσα
Θέατρα
Δύο θέατρα αλλάζουν πρόσωπο
Κώστας Γαβράς
«Αλλοτε ακρωτηρίαζαν αγάλματα, σήμερα εικόνες»
Κριτική χορού
Ανθρωποι, θύματα βασανισμών
Συνέντευξη: Αλαν Ρούντολφ
Για το Χόλιγουντ είμαι ο «Αόρατος άνθρωπος»
Χορός
Εστριβε νόμισμα για το επόμενο βήμα
Τηλεόραση
Στον κόσμο της μπάλας
Στη NOVA τα ματς της Ευρώπης
Κι αν βγω απ' αυτή τη φυλακή...
Άλλες ειδήσεις
Αρχαιολόγοι: Το ΕΣΠΑ στα μνημεία και όχι στα μοναστήρια