Έντυπη Έκδοση

Ερωτας μετά φόνων

Ο Ζορζ Σιμενόν συνέγραψε το μυθιστόρημά του «Οι διακοπές του Μαιγκρέ» (μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ, εκδόσεις Αγρα) κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παραμονής του στην Αμερική.

Φωτογραφία εποχής από την παραλία της Σαμπλ ντ' Ολόν, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία του Σιμενόν Φωτογραφία εποχής από την παραλία της Σαμπλ ντ' Ολόν, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία του Σιμενόν Το ολοκλήρωσε στην Τουσόν της Αριζόνα, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Ο Βέλγος συγγραφέας (1903 - 1989), του οποίου φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννησή του, εμφανώς αναπολεί την Ευρώπη. Το διπλό φονικό λόγω ερωτικής αντιζιλίας, το οποίο καλείται να εξιχνιάσει ο Μεγκρέ, δεν φαίνεται να του χαλάει τις διακοπές, αφού έτσι κι αλλιώς του χάλασαν από τις πρώτες μέρες, καθώς η σύζυγός του έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδος και παραμένει στο νοσοκομείο. Δεν θα σας αποκαλύψουμε το δολοφόνο ούτε θα σας περιγράψουμε το διπλό φόνο που διέπραξε. Θα σταθούμε, όμως, στην τελετουργία των διακοπών του Μεγκρέ και στις περιγραφές τής παραθαλάσσιας πόλης Σαμπλ ντ' Ολόν, θέρετρο και ψαροχώρι μαζί, που βλέπει στον Ατλαντικό.

* Τι κουβαλούσε πάνω του ο Μεγκρέ;

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από πάντα θα λέγαμε, η χρήση καθεμιάς από τις τσέπες του ήταν απόλυτα καθορισμένη. Στην αριστερή τσέπη του παντελονιού, η καμπνοσακούλα και το μαντίλι - έτσι που υπήρχε πάντα καπνός στα μαντίλια του. Δεξιά τσέπη, οι δυο πίπες του και τα ψιλά. Αριστερή πίσω τσέπη το πορτοφόλι του που, όντας πάντα γεμάτο με άχρηστα χαρτιά, έδειχνε πάντα τον έναν γλουτό πιο φουσκωμένο απ' τον άλλον. Δεν είχε ποτέ κλειδιά επάνω του. Οποτε, κατά τύχη, κουβαλούσε κλειδιά, τα έχανε. Δεν έβαζε ποτέ τίποτα στο σακάκι του, παρά μόνο ένα κουτί σπίρτα στη δεξιά τσέπη».

* Οι διακοπές του επιθεωρητή ήταν το πρωινό χουζούρεμα;

«Στις οκτώ, η Ζιλί, η πιο μικροκαμωμένη και η πιο μαυριδερή απ' τις δύο καμαριέρες, του έφερνε τον καφέ του στο κρεβάτι. Γιατί έκανε ότι κοιμόταν ακόμη, ενώ ήταν ξύπνιος απ' τις έξι; Αλλη μία μανία. Οι διακοπές ήταν το πρωινό χουζούρι. Τριακόσιες είκοσι μέρες και πλέον το χρόνο, κάθε πρωί, ενώ σηκωνόταν με το χάραμα της μέρας, υποσχόταν στον εαυτό του: "Κάτι ύπνους που θα κάνω, όταν είμαι διακοπές!"».

* Πού έβλεπε το δωμάτιό του;

«Το δωμάτιό του έβλεπε στη θάλασσα. Ηταν Αύγουστος. Κοιμόταν με τα παράθυρα ανοιχτά. Οι παλιές κόκκινες υφαντές κουρτίνες δεν έκλειναν καλά και ο ήλιος σε συνδυασμό με το σκάσιμο των κυμάτων πάνω στην αμμουδερή παραλία τον έβγαζαν αναγκαστικά απ' το βαθύ ύπνο».

* Ούτε ν' ακούσει για μπάνιο.

«Εξυπακούεται ότι ο Μεγκρέ δεν μπορούσε να πάει να καθίσει στην αμμουδιά ανάμεσα στις μαμάδες. Οπότε περπατούσε κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Ραμπλέ, σταματώντας πού και πού. Κοίταζε τη θάλασσα και τις πολύχρωμες σιλουέτες που πλήθαιναν ολοένα και περισσότερο στην ακροθαλασσιά. Μετά, πλησιάζοντας στο ύψος του κέντρου της πόλης, έστριβε δεξιά, σ' ένα στενό δρομάκι, και έφτανε στη σκεπαστή αγορά.

Εκανε το γύρο των πάγκων τόσο αργά και με τόση σοβαρότητα, σαν να είχε να ταΐσει σαράντα άτομα. Σταματούσε κυρίως μπροστά στα ψάρια που σπαρταρούσαν ακόμη, μπροστά στα θαλασσινά, έβαζε ένα σπίρτο μπροστά σ' έναν αστακό και εκείνος το άρπαζε με τη δαγκάνα του...».

* Η θάλασσα του Σαμπλ ντ' Ολόν.

«Το πρωινό ήταν ήδη αρκετά προχωρημένο όταν ο Μεγκρέ αντιλήφθηκε ότι ο καιρός ήταν μουντός και πιθανόν το χάραμα να είχαν πέσει κάποιες σταγόνες βροχής. Μέχρι τώρα, η μουντάδα των ανθρώπων και των πραγμάτων, που προστέθηκε στη δική του, τον εμπόδισε να κοιτάξει τον ουρανό και να διαπιστώσει, πρώτη φορά από την άφιξή του στο Σαμπλ ντ' Ολόν, ότι η θάλασσα είχε ένα θολό πράσινο χρώμα, με διάσπαρτους ρυτιδιασμένους και σχεδόν μαυριδερούς λεκέδες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Εγκλήματα στα νησιά
Κυκλοφορούν και οπλοφορούν
Για μια χούφτα φούντα ...
Φόνος στο καμπαναριό
Κοκτεϊλ παραφροσύνης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
35ο River party
Οπτιοακουστικό υπερθέαμα
Βιβλίο
Εγκλήματα στα νησιά
Ερωτας μετά φόνων
Κυκλοφορούν και οπλοφορούν
Για μια χούφτα φούντα ...
Φόνος στο καμπαναριό
Κοκτεϊλ παραφροσύνης
Κινηματογράφος
Ο Λευκός Οίκος στέλνει SOS
Περιμένοντας το τέλος του κόσμου
Προβλήματα καρδιάς
Ερωτας στο Σορέντο
Γυναικεία υπόθεση
Τα πουλιά φοβίζουν ακόμα
Ενδιαφέρουν
Πήγα cinema
Θέατρο
Φεστιβαλική υπεραφήγηση
Αντικαπιταλιστικός κύκλωπας
Εικαστικά
Μία συλλογή ταξιδεύει ...
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αυτοκρατορικά μεγαλεία στα χρονικά του μνημονίου
Οπερα
Τεχνάσματα γάμου