Έντυπη Έκδοση

Φόνος στο καμπαναριό

Η Αγγλία, «μόνη αυτή απ' όλη την οικουμένη, τελειοποίησε την τέχνη της εναλλασσόμενης κωδωνοκρουσίας και της αληθινής κρούσης της καμπάνας με το σχοινί και τον τροχό, και δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την αποκλειστική κληρονομία της», γράφει η Ντόροθι Σάγιερς στο προλογικό της σημείωμα για τα «Εννέα πένθιμα χτυπήματα» (μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδόσεις «Αγρα»).

Η Σάγιερς χρησιμοποιεί ως σκηνικό για το μυθιστόρημά της τα Φενς, τη βαλτώδη αυτή περιοχή της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου το έδαφος βρίσκεται μερικά μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ειδικότερα, δε, ένα μικρό χωριό, το Φέντσερτς Σεντ Πολ. Εκεί θα «ναυαγήσει» παραμονή Πρωτοχρονιάς ο λόρδος Πίτερ Ουίμζι, όταν θα ρίξει το αυτοκίνητό του σ' ένα χαντάκι, ευτυχώς όμως γι' αυτόν και για τον υπηρέτη του, το χωριό είναι κοντά και ο εφημέριος Βέναμπλς πρόθυμος να τον φιλοξενήσει στο πρεσβυτέριο.

Η αφήγηση ξεκινά χαλαρά αλλά αμέσως σχεδόν ξενίζει το θέμα των κωδωνοκρουσιών. Ο εφημέριος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με κάποιους από τους κωδωνοκρούστες και δεν ξέρει αν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους... 15.840 συνδυασμούς Κεντ Τρεμπλ Μπομπ Μέιτζορς, που οι οχτώ καμπάνες της εκκλησίας πρέπει να εκτελέσουν σε εννιά ώρες. Πριν γράψουμε οτιδήποτε άλλο, να τονίσουμε πως το κλειδί στο μυθιστόρημα είναι οι καμπάνες. Θα γίνεται συνεχώς λόγος γι' αυτές, με τον τρόπο τους θα πρωταγωνιστούν αναγγέλλοντας θανάτους, καταστροφές, ευτυχία. Η κωδωνοκρουσία εν τέλει θα πραγματοποιηθεί αλλά τα πραγματικά δύσκολα θα αρχίσουν ύστερα από αυτή.

Η λαίδη Θορπ παραδίδει το πνεύμα και ο Ουίμζι μαθαίνει πως ο μακαρίτης σύζυγός της είχε πεθάνει χρόνια πριν, έχοντας πραγματικά εξοντωθεί με την κλοπή ενός πανάκριβου περιδέραιου, που δεν του ανήκε, από το σπίτι του. Αίφνης θα εμφανιστεί ένα πτώμα. Ο Ουίμζι είναι ερασιτέχνης ντετέκτιβ με κύρος, το οποίο αποδέχεται και η ντόπια αστυνομία. Το πτώμα φορά γαλλικά εσώρουχα, ενώ στις τσέπες του παντελονιού του υπάρχουν γαλλικά χαρτονομίσματα. Αρα; Αρα η έρευνα θα οδηγηθεί στη Γαλλία. Στο μεταξύ οι καμπάνες θα εξακολουθούν να κάνουν παιχνίδι και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί ότι ο νεκρός, του οποίου την ταυτότητα γνωρίζουμε πια, πέθανε δεμένος στο καμπαναριό. Το πώς είναι κάτι που δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς.

Η Σάγιερς θα δημιουργεί συνεχώς υπόπτους, οι οποίοι αν και δεν θα αποδεικνύονται οριστικά αθώοι, θα γίνονται συμπαθείς στον αναγνώστη. Με έναν φαινομενικά πράο τρόπο θα διατηρεί την ένταση, ενώ ο Ουίμζι, παρά τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται συνέχεια, δεν θα χάσει ούτε το χιούμορ ούτε και την όρεξή του. Αντιθέτως, θα βρει το κλεμμένο πολύτιμο περιδέραιο, το οποίο υπήρξε υπεύθυνο για τουλάχιστον δύο θανάτους. Η λύση θα δοθεί τελικά μέσα από μια φυσική καταστροφή: οι πόρτες του κοντινού υδατοφράκτη θα υποχωρήσουν, όλος ο τόπος θα μετατραπεί σε λίμνη και το ποίμνιο του Φέντσερτς Σεν Πολ θα βρει καταφύγιο επί ημέρες στην εκκλησία. Μαζί τους και ο Ουίμζι, που ανεβαίνοντας στο καμπαναριό ένα βράδυ θα βιώσει τον απόλυτο τρόμο, αλλά θα μπορέσει επίσης να καταλάβει τα αίτια του θανάτου του άντρα με τα γαλλικά εσώρουχα.

Αργοί ρυθμοί για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ταιριάζει στους παλιούς τρόπους του είδους. Η Σάγιερς δεν κάνει πολιτική. Απλώς ψάχνει το δολοφόνο. Και να είστε σίγουροι πως παρόμοιός του δεν έχει ξαναγίνει σε βιβλίο.

Στο μυθιστόρημα της Ντόροθι Σάγιερς όλα τα λεφτά είναι στο φινάλε Στο μυθιστόρημα της Ντόροθι Σάγιερς όλα τα λεφτά είναι στο φινάλε

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Εγκλήματα στα νησιά
Ερωτας μετά φόνων
Κυκλοφορούν και οπλοφορούν
Για μια χούφτα φούντα ...
Κοκτεϊλ παραφροσύνης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
35ο River party
Οπτιοακουστικό υπερθέαμα
Βιβλίο
Εγκλήματα στα νησιά
Ερωτας μετά φόνων
Κυκλοφορούν και οπλοφορούν
Για μια χούφτα φούντα ...
Φόνος στο καμπαναριό
Κοκτεϊλ παραφροσύνης
Κινηματογράφος
Ο Λευκός Οίκος στέλνει SOS
Περιμένοντας το τέλος του κόσμου
Προβλήματα καρδιάς
Ερωτας στο Σορέντο
Γυναικεία υπόθεση
Τα πουλιά φοβίζουν ακόμα
Ενδιαφέρουν
Πήγα cinema
Θέατρο
Φεστιβαλική υπεραφήγηση
Αντικαπιταλιστικός κύκλωπας
Εικαστικά
Μία συλλογή ταξιδεύει ...
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αυτοκρατορικά μεγαλεία στα χρονικά του μνημονίου
Οπερα
Τεχνάσματα γάμου