Έντυπη Έκδοση

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ, ΜΟΛΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ Ο ΕΠΙ 42 ΕΤΗ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ

Νέο παζλ εξουσίας μετά τον Καντάφι

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών σφυροκοπούν τη γενέτειρα του Καντάφι Σύρτη, υποθέτοντας ότι βρίσκεται εκεί. Η σύλληψή του αποτελεί για τη σταθεροποίηση του καθεστώτος τους βασική προϋπόθεση.
Οι σύμμαχοι, πριν ακόμα κοπάσουν οι μάχες και με άφαντο τον λίβυο ηγέτη, διαμοιράζουν τη χώρα.

Πλήρες θέμα...

 • Λιβύη

  • ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Τώρα τι γίνεται χωρίς Μουαμάρ;
   Η οργή απέναντι στο καθεστώς και τον Καντάφι ενώνει τις συνιστώσες του αντικαθεστωτικού μπλοκ. Η αναδιανομή της εξουσίας και του πλούτου είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. «Είναι ξεκάθαρο: το καθεστώς Καντάφι τελειώνει και το μέλλον της Λιβύης είναι στα χέρια του λαού της». Δεν υπήρξε ποτέ ανακριβέστερη δήλωση από μέρους του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που έσπευσε με τα λόγια αυτά να χαιρετήσει την προέλαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών στη λιβυκή πρωτεύουσα. Στην πραγματικότητα το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο, ιδιαίτερα στο μέλλον της μετα-Καντάφι Λιβύης και του λαού της.
  • ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Στην ουρά οι σύμμαχοι για το πετρέλαιο
   Με τις ΗΠΑ στα παρασκήνια, Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για αναδιανομή της οικονομικής επιρροής και των πετρελαϊκών συμβολαίων που μπορεί να εξασφαλίσει η ανοικοδόμηση της Λιβύης.
 • ΗΠΑ

  • «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ Η ΑΘΩΩΣΗ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ Αμηχανία για την επιστροφή του ασώτου
   Ο Ντομινίκ Στρος Καν χαμογελάει στο φακό αθώος πια μετά τη μεγάλη περιπέτειά του στις ΗΠΑ. Ομως, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Μπορεί να επιστρέψει στο Παρίσι αλλά εκεί υπάρχει χώρος μόνο για την ιδιωτική του ζωή. Το πάρτι ξεκινάει, αλλά κάποια μεγάλα ονόματα απουσιάζουν. Η σκιά τους, ωστόσο, εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τα κεφάλια των παρευρισκομένων, προκαλώντας αμηχανία, προσποιητή θλίψη ή και ενόχληση.
  • ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ DEA που... δίδασκες
   Πράκτορες της DEA επιδεικνύουν στα ΜΜΕ τη σύλληψη κάποιου εμπόρου ναρκωτικών την ώρα που η υπηρεσία συνεργάζεται με ολόκληρο καρτέλ. Οταν την ίδρυσε, ο Νίξον υποσχόταν μια υπηρεσία που θα διεξήγαγε τόσο αποτελεσματικά τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών ώστε θα εξάλειφε την παγκόσμια παραγωγή και διακίνησή τους.
  • Πρόβατα στο γκαζόν
   Σε περικοπή των δαπανών για την Παιδεία κατά 900 εκατομμύρια δολάρια προχωρά η πολιτεία της Πενσυλβάνιας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.
 • Γερμανία

 • Σουηδία

  • Σουηδοί πρώην ναζί
   Σάλο έχουν προκαλέσει στη Σουηδία οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις διάσημων πολιτών της με τους ναζί.
 • Γεωπονία

  • Ενα σούπερ-ζιζάνιο καρφώνει τη Monsanto
   Γεωργοί σε απόγνωση ψεκάζουν με glyphosate για να σώσουν τη σοδειά τους. Ακόμα και με τα δυνατά ζιζανιοκτόνα δεν είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα. Πριν από δύο δεκαετίες, η Monsanto, η μεγαλύτερη πολυεθνική γεωργικής βιοτεχνολογίας στον κόσμο, κατασκεύασε γενετικά τροποποιημένους (γ.τ.) σπόρους που μπορούσαν να αντιστέκονται στο ισχυρό ζιζανιοκτόνο Ράουνταπ, που επίσης ήταν δικό της παρασκεύασμα με σχεδόν καθολική χρήση για τις ανάγκες καθαρισμού των ανά την υφήλιο γεωργικών καλλιεργειών.
 • Le Monde diplomatique

  • Στρατός σε διπλό ρόλο Η Αίγυπτος μετά την εξέγερση
   Οι λαϊκές δυνάμεις πίσω απ' την Ταχρίρ ΜΙΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΒΑΛΥΡΑΚΗ. Με την ανατροπή του Μουμπάρακ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας επανάστασης, που όμως είναι ακόμα στις αρχές της. Παντού, στο δρόμο και στα εργοστάσια, είναι διάχυτη η επιθυμία για ελευθερία και αλλαγές, από τις οποίες θα επωφεληθούν και οι φτωχοί.
  • Ο φόβος για τη δημοκρατία
   Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (στη φωτό ο Μοχάμεντ Μπαντί) είναι η πιο οργανωμένη πολιτική δύναμη και πολλαπλασιάζουν τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης στη Δημοκρατία για να μπουν με αξιώσεις στο πολιτικό παιχνίδι. Τι θα αποφασίσουν οι Αιγύπτιοι όταν θα κληθούν να εκλέξουν το Κοινοβούλιό τους και τον Πρόεδρό τους το Δεκέμβριο; (1) Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές το ερώτημα βασανίζει, κάθε μέρα περισσότερο, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τους σχολιαστές και τους διανοούμενους, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να δώσει έστω και ένα μικρό ψήγμα απάντησης.
 • Σομαλία

  • 118.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ Ζωή πίσω από το συρματόπλεγμα
   Η Χαντίτζα Ισαάκ Αμπντού παίζει στα χέρια της την πλαστική σύριγγα, που χρησιμοποιεί για να ταΐσει το σοβαρά υποσιτισμένο τρίχρονο παιδί της, στο κέντρο σταθεροποίησης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται στον καταυλισμό προσφύγων Μαλκαντίντα της Αιθιοπίας: «Ημασταν αγρότες στη Σομαλία.