Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 28/08/2011
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 23%
Τα έκαναν σαλάτα με το ΦΠΑ στην εστίαση
Με μικροδωράκια προς τους ξενοδόχους επιχείρησε η κυβέρνηση να βάλει τέλος στο σίριαλ του ΦΠΑ για τον χώρο της εστίασης.
Φαίνεται όμως ότι από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, οπότε και πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος συντελεστής του 23%, θα ανοίξει νέος κύκλος... επεισοδίων: Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ από τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του φορολογικού νόμου; Θα πληγεί καίρια η κατανάλωση στον ευαίσθητο κλάδο του τουρισμού; Θα καταφέρει η αγορά να εφαρμόσει μια απόφαση, η οποία προβλέπει ότι ο φούρνος θα πρέπει να φορολογεί διαφορετικά ένα φραντζολάκι ψωμί αν πωλείται σκέτο και διαφορετικά αν έχει μέσα ζαμπόν και τυρί;
Το «διά ταύτα» για τους καταναλωτές είναι ότι από την Πέμπτη θα πληρώνουν μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερα, εφόσον οι επιχειρήσεις αποφασίσουν να μετακυλήσουν όλη την επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στους καταναλωτές. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο που «θόλωσε» ύστερα από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών (έκανε λόγο για «ευνοϊκότερη φορολόγηση του εξαγόμενου τουριστικού προϊόντος -δηλαδή για διαφορετική μεταχείριση ελλήνων και ξένων τουριστών που θα αγοράζουν υπηρεσίες all inclusive, ώστε να μην θιγεί ο τουρισμός) χρειάστηκε να εκδοθεί την Παρασκευή δεύτερη ερμηνευτική εγκύκλιος. Διακριτή μεταχείριση ελλήνων και ξένων τουριστών δεν θα υπάρξει. Μία ουσιαστική αλλαγή επέρχεται με τη δεύτερη εγκύκλιο και αφορά στα ξενοδοχεία:
*Για τα πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση και πρωινό, το 5% της τιμής που θα πληρώνει ο καταναλωτής θα υπάγεται στο 23% και το 95% στο 6,5%. Αρχικά, το ποσοστό του πρωινού ήταν 8%. Ο ξενοδόχος κερδίζει 40 λεπτά του ευρώ φόρο για μια διανυκτέρευση που τιμολογείται 80 ευρώ σε τιμή πρό φόρου.
*Για τα πακέτα με ημιδιατροφή, το 15% της τιμής θα υπάγεται στο 23% και το 85% στο 6,5%. Το προηγούμενο ποσοστό ήταν 20%. Δηλαδή στη διανυκτέρευση των 80 ευρώ (σε τιμή προ φόρων) ο ξενοδόχος (ή ο πελάτης) γλιτώνει 66 λεπτά του ευρώ.
*Για τα πακέτα all inclusive, το 30% της ενιαίας τιμής θα υπάγεται στο 23% και το 70% στον ΦΠΑ 6,5%. Με την εγκύκλιο της 5ης Αυγούστου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%, με αποτέλεσμα τώρα να προκύπτει μια μείωση φόρου της τάξεως των 1,32 ευρώ -πάντοτε στην τιμή των 80 ευρώ.
Από την Πέμπτη, οι Ελληνες θα πληρώνουν ΦΠΑ 23% σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, είτε κάθονται στα τραπεζοκαθίσματα είτε παίρνουν το φαγητό σε πακέτο. Γλιτώνει μόνο το ψωμί και τα κουλουράκια που πουλάει ο φούρνος. Αν το σουπερμάρκετ πουλάει και έτοιμο φαγητό σε πακέτο, πρέπει να το φορολογεί με 23%. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε την Παρασκευή δίνει αρκετές λεπτομέρειες που αποδεικνύουν πόσο περίπλοκο γίνεται το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση:
*Η ταραμοσαλάτα, η τυροσαλάτα και η ρώσικη που πωλούνται σε συσκευασία θα φορολογούνται με 13%. Αν όμως το σουπερμάρκετ πουλάει σε πακέτο και χωριάτικες σαλάτες πρέπει να τις φορολογήσει με 23%.
*Αν το σάντουιτς έχει μπει έτοιμο σε πλαστική ή άλλη συσκευασία, πρέπει να φορολογείται με 23%. Αν πωληθούν ξεχωριστά τα υλικά (ψωμί, ζαμπόν, τυρί), ο συντελεστής παραμένει στο 13%. Στο 13% παραμένει ο συντελεστής και για τα σάντουιτς που θα πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.
*Στο 13% ο ΦΠΑ για κατεψυγμένα τρόφιμα.