Έντυπη Έκδοση

Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank

Με απώλειες 25% μόνο την τελευταία εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος δοκιμάζεται από τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δύο 10ετιών.

Με την αποτίμηση των τριών μεγαλύτερων ομίλων (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) να μην ξεπερνά τα 4,7 δισ. ευρώ και τις φήμες για ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης να κάνουν τον γύρο της αγοράς από το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας, οι πωλητές δεν είχαν ενδοιασμούς να συνεχίσουν τη ρευστοποίηση θέσεών τους αδιαφορώντας για το μέγεθος της ζημιάς (υποαξίες) που «γράφουν» πλέον σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα η επικείμενη έξοδος από τον διεθνή δείκτη Stoxx 600 κάποιων ελληνικών εταιρειών, σε συνδυασμό με την ομοβροντία αρνητικών εκθέσεων από τους ξένους οίκους επέτειναν το βεβαρημένο κλίμα. Μέσα στην εβδομάδα αρχικά η Deutsche Bank και στη συνέχεια η UBS φρόντισαν να «τσεκουρώσουν» την τιμή-στόχο για τους εγχώριους ομίλους. Στους τραπεζικούς κύκλους εντύπωση έκανε το γεγονός πως δύο μεγάλοι ξένοι οίκοι με σημαντικές θέσεις (παλαιότερα) στην ελληνική αγορά δεν περίμεναν καν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου προτού προχωρήσουν στην υποβάθμιση των τραπεζών.

Συνέπεια του πτωτικού σπιράλ είναι η διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής να φτάνει πλέον το 43,04% μόνο τον τελευταίο μήνα και συνολικά το 54,05% από την αρχή του χρόνου. Οι απώλειες φτάνουν το 67,7% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, δηλαδή τα 9,53 ευρώ που είχαν σημειωθεί στις 6/9/2010. Για την Alpha Bank οι απώλειες ανέρχονται σε 39,1% τον τελευταίο μήνα και σε 50% από την αρχή του έτους. Από τα υψηλά 52 εβδομάδων (5,87 ευρώ στις 6/9/2010) η διόρθωση φτάνει στο 63,6% για την Alpha Bank ενώ κατά 38,6% έχει υποχωρήσει η Eurobank μέσα σε μόλις ένα μήνα. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες σε αυτή τη συγκυρία είναι αμφίβολο κατά πόσο θα βοηθούσε ακόμη και μία ηχηρή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δυνάμεων του κλάδου.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις και η άτακτη υποχώρηση των αποτιμήσεων καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την πραγματοποίηση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό κάποιες τράπεζες να οδηγηθούν/στραφούν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες εύλογο είναι το ερώτημα πόσο χαμηλότερα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει αγοραστών, καθώς μέχρι και τη συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου η σχέση πωλητών-αγοραστών παρέμενε σταθερά πάνω από το πέντε προς ένα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες
Τα έκαναν σαλάτα με το ΦΠΑ στην εστίαση
Ψαλίδι και στις δαπάνες
Επιλεκτικά πλέον η έκπτωση φόρου
Μία ποινή για ένα αδίκημα
Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank
Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Συνέντευξη: John Quiggin
«Ο νεοφιλελευθερισμός ως ζόμπι»
Δισεκατομμυριούχοι
Το κίνημα του «Θέλω να πληρώσω»
Κίνα
Οι σορτάκηδες «δάγκωσαν» τους Κινέζους
Τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Γερμανικό ενδιαφέρον
Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» είναι γερμανικό