Έντυπη Έκδοση

Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση

Μικρής ισχύος ανοδική αντίδραση πυροδότησε η ομιλία του Μπεν Μπερνάκι, παρά το ότι ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δεν προχώρησε στην ανακοίνωση του τρίτου προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης όπως ευελπιστούσαν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Η Fed δεν προχωρεί σε ακόμη έναν κύκλο ενίσχυσης της ρευστότητας με 500-600 δισ. δολ. άμεσα, ενέργεια που εκλαμβάνεται μάλλον θετικά από τους επενδυτές. Ούτως ή άλλως, το αμερικανικό χρηματιστήριο (όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά) έρχονται από ένα γύρο διόρθωσης και τις τελευταίες ημέρες αναζητά μια αφορμή για να επανέλθει σε ανοδικό κανάλι.

Μερίδα αναλυτών ερμήνευσε την κίνηση της Fed ως προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές από τον φόβο της ύφεσης, καθώς ένα Q3 (ποσοτική χαλάρωση) θα περνούσε το μήνυμα πως η κατάσταση είναι σοβαρότερη απ' ό,τι εκτιμάται. Επιπλέον αφήνει το περιθώριο στον κεντρικό τραπεζίτη να ενεργήσει στην τακτική συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο με ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής στην περίπτωση που διαγνωσθεί περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναλυτές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε μία επανεπένδυση των εσόδων της από τα ομόλογα, αγοράζοντας νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Ετσι, υποστηρίζουν, θα επιτευχθεί επιμήκυνση του αμερικανικού χρέους και θα διατηρηθούν χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων. Από αυτή την άποψη φαίνεται πως οι αγορές επιχειρούν να αφομοιώσουν τις συνέπειες της ύφεσης, κάτι που αποτυπώνεται στη χρηματιστηριακή διόρθωση που έχει προηγηθεί και έφτασε ενδεικτικά στο περίπου 25% για τον γερμανικό DAX.

Με το... φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από την αμερικανική οικονομία και την Wall, το ενδιαφέρον των «αγορών» έχει στραφεί προς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις επιφυλάξεις αναλυτών για τις αντοχές των οικονομιών της Ιταλίας και της Γαλλίας. Αυτό γιατί παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις των οίκων αξιολόγησης πως τα ΑΑΑ της Γαλλίας δεν απειλούνται, η αγορά γαλλικών ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου δεν λέει να ησυχάσει. Τα spreads των ομολόγων παρέμειναν (στα μέσα της εβδομάδας) πάνω από το όριο των 65 μονάδων, αφού νωρίτερα είχαν αναρριχηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά. Από τεχνικής πλευράς, το σενάριο μιας νέας αντίδρασης προς τις 80 μονάδες και ενδεχομένως σε νέο ιστορικό υψηλό είναι πιθανό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες
Τα έκαναν σαλάτα με το ΦΠΑ στην εστίαση
Ψαλίδι και στις δαπάνες
Επιλεκτικά πλέον η έκπτωση φόρου
Μία ποινή για ένα αδίκημα
Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank
Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Συνέντευξη: John Quiggin
«Ο νεοφιλελευθερισμός ως ζόμπι»
Δισεκατομμυριούχοι
Το κίνημα του «Θέλω να πληρώσω»
Κίνα
Οι σορτάκηδες «δάγκωσαν» τους Κινέζους
Τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Γερμανικό ενδιαφέρον
Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» είναι γερμανικό