Έντυπη Έκδοση

Οι σορτάκηδες «δάγκωσαν» τους Κινέζους

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΔΡΑΚΟΥ» ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΣΩ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΜΕ «ΖΗΜΙΕΣ» 23 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΛΠΙΔΕΣ ΑΣΙΑΤΕΣ

ΠΗΓΑΝ για μαλλί, αλλά στο τέλος βγήκαν κουρεμένοι και μάλιστα γουλί, αφού δεν είχαν υπολογίσει τους σορτάκηδες.

Ο λόγος για τις εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις που εισέβαλαν την τελευταία δεκαετία στις πλούσιες χρηματιστηριακές αγορές της Β. Αμερικής, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια. Χρησιμοποίησαν έναν πλάγιο τρόπο, τις γνωστές εταιρείες-«κελύφη». Εσπασαν τα μούτρα τους όμως, αφού είχαν την ατυχία να βρουν στον δρόμο τους μια χούφτα σορτάκηδες που τους πήραν ακόμη και τα σώβρακα...

Η καταπληκτική ιστορία -ένδειξη του διάτρητου ρυθμιστικού πλαισίου που υπάρχει στην πιο σύγχρονη αγορά του κόσμου- ξεκινάει πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Ζιχάο «Τζον» Ζανγκ, ένας τελειόφοιτος γιατρός από το Χονγκ Κονγκ, στέλνει e-mail σε έναν έμπειρο επιχειρηματία από το Τέξας ονόματι Τίμοθι Χάλτερ. Στο μήνυμά του ο Ζανγκ ρωτάει τον Χάλτερ αν ενδιαφέρεται να βοηθήσει για την εισαγωγή κινεζικών επιχειρήσεων σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Προτείνει μάλιστα ως μέθοδο όχι την πολυδάπανη και ενοχλητικά «διάφανη» δημόσια προσφορά μετοχών αλλά έναν πλάγιο (καθ' όλα νόμιμο εντούτοις) τρόπο, που ο Τεξανός είχε αναγάγει νωρίτερα σε επιστήμη: την εξαγορά αμερικανικών εταιρειών-«κελυφών» -επιχειρήσεων δηλαδή που είναι μεν εισηγμένες στο χρηματιστήριο αλλά επί της ουσίας είναι ανενεργές, καθώς έχουν ασήμαντα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητα.

Χρησιμοποιώντας ως όχημα τις εταιρείες αυτές οι κινεζικές επιχειρήσεις κέρδιζαν χρόνο, έξοδα και, κυρίως, την ενοχλητική έρευνα και εποπτεία που οι χρηματιστηριακές αρχές ασκούν συνήθως στις δημόσιες προσφορές. Πολύ γρήγορα οι Χάλτερ και Ζανγκ έφεραν στην αμερικανική αγορά με αυτόν τον τρόπο κινεζικές εταιρείες παραγωγής βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους και απορρυπαντικών. Η συνέχεια ήταν εκρηκτική.

Γύρω από αυτή τη δραστηριότητα δημιουργήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών, που εισήγαγε μέσα σε δέκα χρόνια περισσότερες από 400 κινεζικές επιχειρήσεις στις αγορές της Β. Αμερικής. Πέραν των ντίλερ (των αμερικανών επιχειρηματιών που έστηναν τις εξαγορές των εταιρειών-«κελυφών»), στη βιομηχανία αυτή συμμετείχαν επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες παρείχαν χρηματοδότηση στις νεοεισηγμένες κινεζικές εταιρείες, και ορκωτοί λογιστές, συνήθως μικρές εταιρείες σε απομακρυσμένες πολιτείες των ΗΠΑ που ελέγχονται σπάνια από τις αμερικανικές αρχές και καθόλου στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Ο έλεγχος των παραπάνω λογιστικών εταιρειών στα βιβλία των κινεζικών εισηγμένων αποδείχθηκε πλημμελής και διευκόλυνε την εισαγωγή εταιρειών παντελώς αγνώστων στο αμερικανικό επενδυτικό κοινό. Η μηχανή δούλεψε πρίμα για αρκετά χρόνια, αλλά κάποια στιγμή μυρίστηκαν τη δουλειά οι σορτάκηδες, η ευγενής αυτή τάξη επενδυτών που ποντάρουν στην πτώση των τιμών.

Μια μικρή ομάδα σορτάκηδων δημοσιοποίησε την κατάλληλη στιγμή έρευνα, στην οποία αποκαλύφθηκαν λογιστικές απάτες σε δεκάδες κινεζικές εταιρείες που είχαν εισαχθεί με όχημα τις εταιρείες-«κελύφη» στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Καναδά. Παρ' όλα αυτά, κατάφεραν στις αρχές του καλοκαιριού να βυθίσουν την αξία των κινεζικών μετοχών, εξανεμίζοντας χρηματιστηριακή αξία συνολικού ύψους 23 δισ. δολαρίων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, σόρταραν πριν καν δημοσιευθεί η παραπάνω έρευνα, ενώ κάποιες φήμες λένε ότι οι υποτιμητικές τους κινήσεις έγιναν σε συνεργασία με μεγάλα hedge funds. Το ξεπούλημα οδήγησε πάντως σε μεγάλες ζημιές μερικά από τα πιο επιφανή επενδυτικά σχήματα των ΗΠΑ, όπως ένα hedge fund του γνωστού επενδυτή Τζον Πόλσον. Μέσα στην καταιγίδα που πήρε και αρκετούς αθώους, πολλές κινεζικές εταιρείες οδηγήθηκαν εκτός αγορών, οι ορκωτοί λογιστές τους παραιτήθηκαν, οι επενδυτές ξεκίνησαν αγωγές, ενώ οι αμερικανικές αρχές θυμήθηκαν να ξεκινήσουν τις έρευνες...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες
Τα έκαναν σαλάτα με το ΦΠΑ στην εστίαση
Ψαλίδι και στις δαπάνες
Επιλεκτικά πλέον η έκπτωση φόρου
Μία ποινή για ένα αδίκημα
Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank
Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Συνέντευξη: John Quiggin
«Ο νεοφιλελευθερισμός ως ζόμπι»
Δισεκατομμυριούχοι
Το κίνημα του «Θέλω να πληρώσω»
Κίνα
Οι σορτάκηδες «δάγκωσαν» τους Κινέζους
Τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Γερμανικό ενδιαφέρον
Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» είναι γερμανικό