Έντυπη Έκδοση

Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης

ΑΥΤΟ ΠΟΥ συμβαίνει φέτος με τον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνει πλήρως το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν κυβέρνηση, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενοι για το αναπτυξιακό μοντέλο με το οποίο θα πορευθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια προκειμένου να βγει από την ύφεση: ανάπτυξη (τουριστική στην προκειμένη περίπτωση) προς όφελος ποιων και με ποιους όρους;

Εν μέσω ευφορίας από τη φετινή αύξηση της τουριστικής κίνησης και των εσόδων από τον τουρισμό, το οικονομικό επιτελείο προκάλεσε σύγχυση με το καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας πρόβλημα, αφού αυτή την εποχή ξένοι και έλληνες τουρ οπερέιτορ ετοιμάζουν τους τιμοκαταλόγους της επόμενης χρονιάς.

Αν στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενισχυθούν φέτος πάση θυσία τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με το 2010, τότε ο στόχος επιτυγχάνεται. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ήδη, ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου έτρεχαν με αύξηση 9,95% (13% σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία συνυπολογίζει και τους ξένους που έρχονται οδικώς στη χώρα μας).

Η χώρα κατάφερε να αυξήσει τις εισπράξεις της από τον τουρισμό κατά 12,55% στο πρώτο εξάμηνο. Η ελληνική οικονομία, δηλαδή, εισέπραξε περίπου 360 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι (3,209 δισ. ευρώ φέτος έναντι 2,851 δισ. ευρώ πέρυσι) στο πρώτο μισό της χρονιάς, το οποίο μάλιστα η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς και παρά το μπαράζ εκπτώσεων που έκαναν στους ξένους οι έλληνες ξενοδόχοι, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, υπολογίζει ότι οι εισπράξεις από τον ελληνικό τουρισμό θα είναι αυξημένες περίπ ου 10%. Σε τι ποσό αντιστοιχεί αυτό: 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Λεφτά, λοιπόν, μπήκαν στη χώρα. Το ερώτημα είναι ποιοι τα μοιράστηκαν και με ποιο τίμημα φαίνεται πως επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή που τα στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν μια ειδυλλιακή εικόνα, στις επιχειρήσεις του κλάδου τείνουν να κυριαρχήσουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, με την αδήλωτη και ανασφάλιστη (δηλαδή τη μαύρη) εργασία να ξεπερνά το 60% και να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο οι εργαζόμενοι που αμοίβονται με μισθούς στα επίπεδα των 550 ευρώ.

Χιλιάδες επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό (κυρίως από το χώρο της εστίασης) στις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας, περιμένουν μάταια τους πελάτες. Οταν την ίδια στιγμή οι ξένοι τουρίστες ξεχειλίζουν στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που λειτουργούν με το καθεστώς all inclusive (οι πελάτες κοιμούνται, τρώνε και πίνουν μέσα σε αυτά όλη την ημέρα). Προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το αν και σε ποιο βαθμό επωφελούνται τελικά οι τοπικές οικονομίες από τον τουρισμό ή αν κερδισμένες είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο πρώτο επτάμηνο οι ξένοι επισκέπτες ήταν αυξημένοι 8,35% αλλά στους δρόμους της πόλης δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστοι μέχρι τις εννιά το βράδυ. Κι αυτό καθώς οι περισσότεροι ξένοι γευμάτιζαν στο ξενοδοχείο τους και στη συνέχεια έβγαιναν για μια βραδινή βόλτα στην πόλη. Σε παραλίες όπως της Δασιάς, όπου άλλοτε δεν έπεφτε καρφίτσα, τώρα οι παραθεριστές ήταν ελάχιστοι ακόμα και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και μόλις στη συνέχεια άρχισαν να βλέπουν κόσμο.

Κι ενώ οι ξένοι συνέρρεαν μαζικά στις ελληνικές παραλίες, την ίδια στιγμή χιλιάδες Ελληνες συνειδητοποιούσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους . Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επιχειρηματίες του χώρου, ιδιαίτερα αυτοί που ελέγχουν μικρές και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες, συμφωνούν πλέον ότι κύρια αιτία για τη μείωση του τζίρου τους είναι σημαντικά λιγότεροι Ελληνες που έκαναν φέτος διακοπές.

Αφαντοι οι «ιθαγενείς»

Κορυφαίοι παράγοντες υπολογίζουν ότι η μείωση των ελλήνων παραθεριστών ξεπέρασε το 20% σε όλη τη χώρα και σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος και η Κρήτη έφθασε ακόμα και το 50%. Ακόμα και σε περιοχές με σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό, τα περισσότερα ξενοδοχεία αναφέρουν μείωση τζίρου 20-30% καθώς μείωσαν σημαντικά τις τιμές τους ενώ οι πελάτες (Ελληνες και ξένοι) πραγματοποιούν λιγότερες διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, οι έλληνες ταξιδιώτες περιόρισαν φέτος τις δαπάνες τους κατά 30%. Αν υπολογίσει, μάλιστα, κανείς ότι αντιπροσωπεύουν το 20% της συνολικής τουριστικής κίνησης, γίνονται εύκολα αντιληπτές οι συνέπειες στα έσοδα των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Για το ίδιο θέμα
Ανακάμπτει ο ελληνικός τουρισμός
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες
Τα έκαναν σαλάτα με το ΦΠΑ στην εστίαση
Ψαλίδι και στις δαπάνες
Επιλεκτικά πλέον η έκπτωση φόρου
Μία ποινή για ένα αδίκημα
Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank
Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Συνέντευξη: John Quiggin
«Ο νεοφιλελευθερισμός ως ζόμπι»
Δισεκατομμυριούχοι
Το κίνημα του «Θέλω να πληρώσω»
Κίνα
Οι σορτάκηδες «δάγκωσαν» τους Κινέζους
Τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Γερμανικό ενδιαφέρον
Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» είναι γερμανικό