Έντυπη Έκδοση

Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗΣ ΑΝΟΔΟΥ

Η ανάφλεξη στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που έστρεψε μέρος των τουριστών προς χώρες όπως η Ελλάδα.

Το all inclusive, που κυριάρχησε σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Κρήτη, βασισμένο στις μεγάλες προσφορές που έκαναν τα πολλά καινούργια (φτιαγμένα με επιδοτήσεις), ξενοδοχεία πολυτελείας στα Δωδεκάνησα (κυρίως Ρόδο και Κω).

Οι προσφορές που έκαναν οι ξενοδόχοι ακόμα και τον Ιούλιο, για να αναθερμάνουν τη ζήτηση από το εξωτερικό, που είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» με τις κινητοποιήσεις και των ταξί.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες «ευθύνονται» σε ένα βαθμό για την εντυπωσιακή αύξηση των ξένων σε Ρόδο και Κω.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Στην κίνηση των πλοίων αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό η μείωση της τουριστικής κίνησης των ελλήνων παραθεριστών. Η μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 20 %, καταγράφηκε στη γραμμή του Ηρακλείου, όπου οι Μινωικές ανταγωνίζονται με την κοινοπραξία ΑΝΕΚ - Blue Star. Στα Δωδεκάνησα η μείωση της επιβατικής κίνησης έφθασε το 15 %, ενώ προς Ικαρία και Σάμο καταγράφηκε πτώση της τάξης του 10 %. Στα νησιά του βόρειου Αιγαίου η μείωση των μετακινήσεων των Ελλήνων οδήγησε σε πτώση της επιβατικής κίνησης κατά 8 %, ενώ στις Κυκλάδες η μείωση κινήθηκε στα επίπεδα του 5 %. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες προτίμησαν να ταξιδέψουν από τη Ραφήνα αντί για τον Πειραιά προς Κυκλάδες, ώστε να μειώσουν το κόστος της μετακίνησης. Παρ'όλα αυτά η συνολική επιβατική κίνηση από το λιμάνι της Ραφήνας, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 4 %.

ΓΙΟΤΙΝΓΚ: Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη κινήθηκαν λίγο καλύτερα από πέρυσι, κυρίως με εκείνους τους ξένους που έφτιαξαν παρέες των δέκα ατόμων και ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν 1.000 ευρώ για μία εβδομάδα με σκάφος στα ελληνικά νησιά. Ελαφρά καλύτερα από πέρυσι κινήθηκε και η κατηγορία των τουριστικών σκαφών 49 ατόμων. Ωστόσο, στα σκάφη με πλήρωμα που φιλοξενούν μέχρι 12 επιβάτες το 10 % των πλοίων έμειναν δεμένα, ενώ η πλειονότητα των υπολοίπων ναυλώθηκε για 15-20 μέρες, οι οποίες πρακτικά δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα των σκαφών.

RENT Α CAR: Για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του '80 η ζήτηση για αυτοκίνητα ξεπέρασε την προσφορά. Στην Αθήνα «εξαφανίστηκαν» τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για ένα ολόκληρο μήνα (15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου). Αιτία γι'αυτό ήταν η απεργία των ταξί που οδήγησε πολλούς να νοικιάσουν αυτοκίνητα. Οι επιχειρήσεις του χώρου είχαν διψήφια ποσοστά αύξησης στη Ρόδο και την Κω και σημαντική αύξηση στην Κρήτη. Οι εταιρείες της Αθήνας αναμένουν αύξηση τζίρου ακόμα και 20 %.

ΤΑ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ

Τα αδιαμφισβήτητα success stories του φετινού καλοκαιριού είναι τα Δωδεκάνησα, με τη Ρόδο να καταγράφει αύξηση αφίξεων ξένων επισκεπτών 28,26 % και την Κω να ακολουθεί με 26,25 %. Η Ρόδος έγινε «μαγνήτης» για τους ξένους τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι εξασφάλισαν χαμηλές τιμές επειδή μόνο κατά την τελευταία διετία στο νησί λειτούργησαν νέα ξενοδοχεία (που δημιουργήθηκαν με παχυλές επιδοτήσεις), συνολικής δυναμικότητας 12.000 κλινών. Οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων είναι ότι τα έσοδά τους φέτος θα είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 8 % - 10 %.

Σε απόλυτο «χρυσωρυχείο», ωστόσο, του φετινού καλοκαιριού αναδεικνύεται η Μύκονος. Το νησί εμφανίζει σημαντική αύξηση αφίξεων από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο τα απλά δίκλινα δωμάτια (όχι σουίτες) στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων του νησιού κόστιζαν 400 ευρώ τη βραδιά. Μόνο τον Ιούλιο βρέθηκαν στο νησί 64.000 επισκέπτες και οι κρατήσεις «τρέχουν» με αμείωτο ρυθμό για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ανέλπιστο ρεκόρ όλων των εποχών ελλήνων επισκεπτών κατέγραψε το φετινό Αύγουστο η Νάξος, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η κίνηση ήταν χαμηλή. Παρόμοια «συμπτώματα» εμφάνισαν η Μεσσηνία αλλά και Λευκάδα.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Αυξημένες κατά 8,35 % οι αφίξεις από το εξωτερικό έως τον Ιούλιο, αλλά την κίνηση την απορρόφησαν κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού που λειτουργούν με καθεστώς all inclusive και τιμές 18-35 ευρώ το άτομο. Μισοάδειες οι παραλίες ακόμα και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Μετά τις εννιά το βράδυ γέμιζε με κόσμο η κεντρική πλατεία της πόλης, όταν οι τουρίστες τελείωναν το φαγητό τους στα ξενοδοχεία κι έβγαιναν απλώς για βόλτα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μειωμένες 35 % - 40 % οι διανυκτερεύσεις και κατά 50 % τα έσοδα σε σχέση με πέρυσι. Περαστικοί οι πελάτες που κατευθύνονται από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Βαλκάνια προς τα Σύβοτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα ή την Κέρκυρα.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Βούλιαξε από κόσμο το δεκαήμερο 10-20 Αυγούστου. Λίγο περισσότεροι οι ξένοι, αλλά 20 % λιγότεροι οι Έλληνες. Μείωση τζίρου άνω του 20 % περιμένουν οι ξενοδόχοι, καθώς οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων μειώθηκαν σε δύο έως πέντε ημέρες ενώ οι τιμές στα δωμάτια άνω του 20 %.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Περισσότεροι κατά 6,72 % οι ξένοι μέχρι τον Ιούλιο. Οι ξενοδόχοι όμως αναμένουν λιγότερα έσοδα από πέρυσι, καθώς μειώθηκαν 50 % οι έλληνες επισκέπτες αλλά και κατά 10 % οι τιμές στα δωμάτια και οι διανυκτερεύσεις. Πολλοί ξένοι ήρθαν στο νησί για ένα τριήμερο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Χαμηλή κίνηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά τον Αύγουστο θύμισε τις καλύτερες εποχές του παρελθόντος. Δεν ήταν αρκετό, όμως, για να ρεφάρουν, καθώς μειώθηκαν σημαντικά και οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων.

ΑΘΗΝΑ: Το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήρθαν 2,74 % λιγότεροι ξένοι επισκέπτες στο πρώτο επτάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι τα λέει όλα για την κίνηση στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Ακόμα και τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί το ισχυρό χαρτί του τουρισμού της Αθήνας, καταγράφεται «συγκράτηση» κρατήσεων. Τα δε κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στον Πειραιά πραγματοποιούν στάσεις εξπρές.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: + 11,77 % οι αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης, στο 5 % η αύξηση των διανυκτερεύσεων, στα περυσινά επίπεδα ο τζίρος των επιχειρήσεων. Αύξηση 20 % απο Ρωσία και Σερβία. Σημαντική η παρουσία Πολωνών και Ούγγρων, που φθάνουν οδικώς στην περιοχή.

ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Αισθητή άνοδος στις αφίξεις από το εξωτερικό στη Σκιάθο, αλλά τα έσοδα θα κυμανθούν πιθανότατα στα περσινά επίπεδα. Σημαντική μείωση στη Σκόπελο και την Αλόννησο εξαιτίας της μείωσης των Ελλήνων.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Η σεζόν ξεκίνησε καλά, αλλά η ζήτηση φρέναρες στις αρχές του καλοκαιριού και χρειάστηκε να γίνουν ειδικές εκπτώσεις για να αναθερμανθεί η ζήτηση. Η περιοχή στηρίχθηκε από τους Ελληνες, οι οποίοι ήταν περισσότεροι από πέρυσι καθώς εκμεταλλεύτηκαν τη μείωση τιμών που έκαναν οι ξενοδόχοι. Οι ξενοδόχοι, πάντως, αναμένουν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι.

ΜΥΚΟΝΟΣ: Πάνω από 14 % η αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό, πάνω από 10 % η αύξηση των διανυκτερεύσεων και οι ξενοδόχοι αναμένουν να γεμίσουν τα ταμεία με αύξηση τζίρου ίσως και πάνω από 20 %. «Τρελά» κέρδη από τα πεντάστερα ξενοδοχεία του νησιού, που έδιναν τον Αύγουστο τα στάνταρ δίκλινα δωμάτιά τους 400 ευρώ τη βραδιά. Καλύτεροι πελάτες Αυστραλοί, Καναδοί και Αμερικανοί.

ΝΑΞΟΣ: Ανέλπιστο ρεκόρ Ελλήνων και Ιταλών τον Αύγουστο αναφέρουν οι ξενοδόχοι. Η χαμηλή κίνηση τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο, έχει ρίξει τις εισπράξεις 20 -30 %. Στα 95 % η πληρότητα των ξενοδοχείων ακόμα και στα τέλη Αυγούστου. Αρκετοί ταξιδιώτες δεν βρίσκουν εισιτήρια με τα πλοία για να επιστρέψουν.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Αυξημένοι 14,42 % οι ξένοι επισκέπτες στο πρώτο επτάμηνο, αλλά μειώθηκε κατά μία μέρα η διάρκεια παραμονής τους η οποία πλέον δεν ξεπερνά τις οκτώ μέρες. Στο 40-50 % η μείωση των Ελλήνων που έκαναν διακοπές στην περιοχή.

ΡΟΔΟΣ: Ρεκόρ σεζόν στις αφίξεις με + 28,26 % έως τον Ιούλιο. Στο 8- 10 % υπολογίζουν οι ξενοδόχοι την αύξηση των εσόδων τους. Κυριάρχησε το all inclusive. Από τους περισσότερους ξένους που έφθασαν στο νησί σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε χρησιμοποίησε αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Για το ίδιο θέμα
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες
Τα έκαναν σαλάτα με το ΦΠΑ στην εστίαση
Ψαλίδι και στις δαπάνες
Επιλεκτικά πλέον η έκπτωση φόρου
Μία ποινή για ένα αδίκημα
Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank
Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Συνέντευξη: John Quiggin
«Ο νεοφιλελευθερισμός ως ζόμπι»
Δισεκατομμυριούχοι
Το κίνημα του «Θέλω να πληρώσω»
Κίνα
Οι σορτάκηδες «δάγκωσαν» τους Κινέζους
Τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Γερμανικό ενδιαφέρον
Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» είναι γερμανικό