Έντυπη Έκδοση

Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» είναι γερμανικό

Ρόλο προνομιακού «επενδυτικού εταίρου» για την Ελλάδα αποκτά η Γερμανία στα παζάρια που έχουν ήδη ξεκινήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την εκχώρηση στρατηγικών υποδομών και την πώληση της κρατικής περιουσίας σε τιμές εκποίησης.

Το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων εστιάζεται κατά κύριο λόγο στον τομέα της ενέργειας καθώς και σε επενδύσεις στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τη διαχείριση αποβλήτων, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία τροφίμων. Πιο απτά στοιχεία για το «γερμανικό σχέδιο Μάρσαλ», όπως αρέσκονται να το ονομάζουν οι Γερμανοί, αναμένεται να προκύψουν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα έρθει στην Ελλάδα ο 38χρονος γερμανός υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του FDP (Φιλελεύθεροι), Φίλιπ Ρέσλερ, συνοδευόμενος από περίπου 100 επιχειρηματίες.

Η επίσκεψη του γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφαν Καπφέρερ στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη κατέστησε πάντως εμφανές ότι οι Γερμανοί θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρον την αδύναμη διαπραγματευτική θέση της χώρας και την ανάγκη της για κεφάλαια, ώστε να επιβάλουν τους όρους τους για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επίμονες παραινέσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία «ειδικών επενδυτικών ζωνών» -περιοχών δηλαδή όπου θα ισχύουν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, ισχυρότερα επενδυτικά κίνητρα και ενδεχομένως διαφορετικοί εργασιακοί όροι- αλλά και η δήλωση του γερμανού υφυπουργού ότι η Γερμανία υποστηρίζει με θέρμη τις προσπάθειες της Ελλάδας ώστε να μειωθεί η κρατική συμμετοχή στη διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ειδικά για την απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων το γερμανικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο, καθώς είναι αυτά που ως επί το πλείστον προβλέπεται ότι θα χρηματοδοτήσουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η αξιοποίησή τους σχεδιάζεται να διευκολυνθεί μέσα από τη δραστηριοποίηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW στη χώρα μας, η οποία θα αναλάβει να «εγγυηθεί» τις γερμανικές επενδύσεις, αλλά και ενδεχομένως από τη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες.

Η επίσκεψη Καπφέρερ στην Ελλάδα συνοδεύθηκε από ανακοινώσεις περί «επενδυτικής επίθεσης» προς τη χώρα μας από τη Γερμανία αλλά και από την εξαγγελία επενδυτικών σχεδίων φαραωνικών διαστάσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξειδικεύθηκε στο περιβόητο «σχέδιο Ηλιος», που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις πρώτες αναφορές Σόιμπλε στη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ενα σχέδιο που έχει μεν όλα τα φόντα να εντυπωσιάσει αλλά, λόγω του πιθανολογούμενου μεγέθους του, προς το παρόν έχει λίγες πιθανότητες να υλοποιηθεί. Απαιτεί επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ, καθώς προβλέπει την εγκατάσταση χιλιάδων μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκά πάρκα και τη δημιουργία εσωτερικών δικτύων μεταφοράς και διεθνών διασυνδέσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Μισθωτοί και συνταξιούχοι στέγνωσαν, τώρα σφυροκόπημα σε επιτηδευματίες
Τα έκαναν σαλάτα με το ΦΠΑ στην εστίαση
Ψαλίδι και στις δαπάνες
Επιλεκτικά πλέον η έκπτωση φόρου
Μία ποινή για ένα αδίκημα
Τράπεζες
Ομόλογα, Black Rock και ντιλ τα μέτωπα
Με 5 δισ. ευρώ αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha και Eurobank
Η Fed παίζει καθυστέρηση με την ποσοτική χαλάρωση
Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους... εγκλωβισμένους της Ασπίς
Συνέντευξη: John Quiggin
«Ο νεοφιλελευθερισμός ως ζόμπι»
Δισεκατομμυριούχοι
Το κίνημα του «Θέλω να πληρώσω»
Κίνα
Οι σορτάκηδες «δάγκωσαν» τους Κινέζους
Τουρισμός
Η «βαριά βιομηχανία» προπομπός του νέου μοντέλου ανάπτυξης
Εργασιακό μεσαίωνα καταγράφει πλέον το... υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ
Η ακτινογραφία της ελληνικής τουριστικής σεζόν 2011
Γερμανικό ενδιαφέρον
Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» είναι γερμανικό