Έντυπη Έκδοση

Πρέσιγκ στους ιδιώτες για το χρέος

Την επιστράτευση απειλών και αν χρειασθεί την αναγκαστική συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών (PSI) του 2ου πακέτου στήριξης ώστε να εξασφαλισθεί η επιτυχία του, προτείνουν στελέχη ξένων οίκων και κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής/μετακύλισης ομολόγων ονομαστικής αξίας 135 δισ. ευρώ, αρχικά μέχρι το 2020 και κατόπιν μέχρι το 2024, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του 2ου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη του στόχου, όμως, είναι δύσκολη.

Το κυρίως ζητούμενο δεν είναι τόσο να επιτευχθεί ο στόχος της αναχρηματοδότησης ομολόγων ονομαστικής αξίας 135 δισ. ευρώ όσο να μην χρειασθεί η χώρα να αποπληρώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 54 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας μέχρι τα μέσα του 2014 ανέρχεται σε 194 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 109 δισ. ευρώ προβλέπεται να προέλθουν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF και το ΔΝΤ, 28 δισ. ευρώ από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων και τα υπόλοιπα από το 1ο πακέτο στήριξης με τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αν ο στόχος για αναχρηματοδότηση των ομολόγων αξίας 54 δισ. ευρώ δεν επιτευχθεί, τα λεφτά πρέπει να βρεθούν από άλλη/άλλες πηγές. Με δεδομένα τα εμπόδια που συναντά το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ σε πολιτικό επίπεδο, κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο.

Στελέχη ξένων οίκων αναφέρουν ότι η επίτευξη της αναχρηματοδότησης των ομολόγων αξίας 54 δισ. ευρώ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αν αφεθεί στην διακριτική ευχέρεια των εμπλεκομένων. Κι αυτό γιατί ορισμένοι θα ήθελαν να λήξουν τα ομόλογα και να πληρωθούν όλα τα λεφτά, αντί να τα μετακυλίσουν ή να τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας με/ή χωρίς κούρεμα του κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι η Ε.Ε. και η ΕΚΤ δεν ευνοούν τον αναγκαστικό χαρακτήρα της συμμετοχής των κατόχων ελληνικών ομολόγων, μια λύση θα ήταν να μην αποδέχεται η ΕΚΤ τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για χρηματοδότηση.

Ομως κι αυτό ίσως δεν αποδειχθεί επαρκές, οπότε πρέπει να εμπλακεί το ΔΝΤ υποστηρίζουν. Στέλεχος ξένου οίκου σημειώνει ότι υπάρχει τέτοιο προηγούμενο με την αναδιάρθρωση του χρέους της Ουρουγουάης το 2003, που πέτυχε υψηλό ποσοστό συμμετοχής μετά τις απειλές του ΔΝΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Μνημόνιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίζει ξανά το ασφαλιστικό
Τρόικα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία
Ψάχνουν άλλοθι απέναντι στην τρόικα
Πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών
Πρέσιγκ στους ιδιώτες για το χρέος
Δημόσιο
Ο παλιός, στο Δημόσιο, είναι αλλιώς
Εφορίες
Από τις παραλίες στις εφορίες
ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές θα ήταν λύση για τον Βαγγέλη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Παμπούκη
Νέα Δημοκρατία
Στιγμιαία η συναίνεση
Αριστερά
Ασυλο τα ΑΕΙ για το Αριστερό Μέτωπο
ΔΕΘ
Στη ΔΕΘ σεμνά και... ταπεινά
Προετοιμασία για σύγκρουση
Διαμαρτυρίες
Η πλατεία πάει ΔΕΘ
Συνέντευξη: Πάνος Μπεγλίτης
«Η κοινωνία βολεύτηκε μέσα στην ανομία»
Συνέντευξη: Κώστας Χατζηδάκης
«Δεν αποκλείω συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές»
Βιβλίο και κρίση
Η βιβλιοθήκη της οικονομικής κρίσης
Πέντε αφηγητές της παγκόσμιας ύφεσης