Έντυπη Έκδοση

Ο παλιός, στο Δημόσιο, είναι αλλιώς

Τη δέσμευση ότι το νέο μισθολόγιο θα αφήσει ανεπηρεάστους το 90% των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα φέρει μειώσεις μισθών μόνο στα... ρετιρέ ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καταφέραν να διατηρήσουν στην πλειονότητά τους τις σημερινές αποδοχές τους και με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καταφέραν να διατηρήσουν στην πλειονότητά τους τις σημερινές αποδοχές τους και με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Βέβαια, οι λεπτομέρειες του μισθολογίου που θα κρίνουν και το τελικό ύψος των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν ακόμη στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών. Δεν αναμένεται να βγουν από αυτά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το «ήπιο σενάριο» που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προβλέπει τη θέσπιση «προσωπικής διαφοράς», ένα ποσό που θα καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες που θα προκύψουν από την κατάργηση των 107 επιδομάτων που προβλέπει το σημερινό μισθολόγιο. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα η προσωπική διαφορά θα εξασφαλίζει διατήρηση των αποδοχών για το 80% των υπαλλήλων, αύξηση για το 10% (καθώς θα υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού) και μείωση για το 10% των υψηλότερα αμειβόμενων.

Η μείωση θα υπάρξει λόγω της θέσπισης ανώτατου πλαφόν στην «προσωπική διαφορά». Οσο υψηλότερα μπει αυτό το πλαφόν, τόσο μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα χάσουν χρήματα. Βέβαια, το πού θα μπει ο πήχης, εξαρτάται και από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα θελήσει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση. «Με τον ορισμό του πλαφόν στα 1.200-1.500 ευρώ, εξασφαλίζουμε μείωση της μισθολογικής δαπάνης περίπου κατά 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως» αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Οσο χαμηλότερα θα κατεβαίνει το πλαφόν, τόσο θα αυξάνεται το δημοσιονομικό όφελος.

Το βέβαιο είναι ότι οι αμοιβές για όσους θα προσληφθούν στο Δημόσιο θα είναι μικρότερες. Ετσι, θα δημιουργηθεί μία ακόμη μισθολογική «ταχύτητα» καθώς εκτός από τις διαφορές ανάμεσα σε υπαλλήλους διαφορετικών υπουργείων, θα προκύψουν και διαφορές ανάμεσα στους «παλαιούς» και στους «νέους».

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και η «διάρκεια ζωής» της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στους μέχρι τώρα σχεδιασμούς δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς μέσα στα επόμενα χρόνια -κάτι που θα οδηγούσε σε συνεχείς ετήσιες μειώσεις αποδοχών. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς και το το μνημόνιο προβλέπει 3ετή περίοδο προσαρμογής των μισθών στο Δημόσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίζει ξανά το ασφαλιστικό
Τρόικα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία
Ψάχνουν άλλοθι απέναντι στην τρόικα
Πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών
Πρέσιγκ στους ιδιώτες για το χρέος
Δημόσιο
Ο παλιός, στο Δημόσιο, είναι αλλιώς
Εφορίες
Από τις παραλίες στις εφορίες
ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές θα ήταν λύση για τον Βαγγέλη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Παμπούκη
Νέα Δημοκρατία
Στιγμιαία η συναίνεση
Αριστερά
Ασυλο τα ΑΕΙ για το Αριστερό Μέτωπο
ΔΕΘ
Στη ΔΕΘ σεμνά και... ταπεινά
Προετοιμασία για σύγκρουση
Διαμαρτυρίες
Η πλατεία πάει ΔΕΘ
Συνέντευξη: Πάνος Μπεγλίτης
«Η κοινωνία βολεύτηκε μέσα στην ανομία»
Συνέντευξη: Κώστας Χατζηδάκης
«Δεν αποκλείω συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές»
Βιβλίο και κρίση
Η βιβλιοθήκη της οικονομικής κρίσης
Πέντε αφηγητές της παγκόσμιας ύφεσης