Έντυπη Έκδοση

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Παμπούκη

Η παραίτηση του Χάρη Παμπούκη αιφνιδίασε τους περισσότερους υπουργούς.

Οι πιο βιαστικοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι διερράγησαν οριστικώς οι σχέσεις Παπανδρέου-Παμπούκη. Ωστόσο και στο παρελθόν ο κ. Παμπούκης είχε αποχωρήσει από τον «κύκλο Παπανδρέου», για να επιστρέψει μερικά χρόνια αργότερα, ενώ και την περίοδο που υποτίθεται ότι οι δύο άνδρες δεν είχαν επικοινωνία, έκαναν μαζί διακοπές!

Ο κ. Παμπούκης εμφανίστηκε στο πλευρό του κ. Παπανδρέου το 1999, όταν προσελήφθη ως σύμβουλός του στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια έγινε γενικός γραμματέας του συγκεκριμένου υπουργείου και ήταν ο εξ απορρήτων του σημερινού πρωθυπουργού. Επαιξε μάλιστα σημαντικό ρόλο στη «βελούδινη» διαδοχή του Κ. Σημίτη το 2004, συμμετέχοντας στις συζητήσεις, ενώ στη φάση που Παπανδρέου και Σημίτης ήταν σε ρήξη, ο κ. Παμπούκης προσπαθούσε να εκτονώσει την ένταση και να γεφυρώσει τις αντιθέσεις.

Είχε αναλάβει αρκετές δύσκολες και λεπτές αποστολές που είχαν να κάνουν με τα εθνικά θέματα, αλλά και με την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ σε προεκλογικές περιόδους. Ηταν ο άνθρωπος του προέδρου στις επαφές με επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης. Στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διορίστηκε στη θέση του υπουργού Επικρατείας με αντικείμενο το συντονισμό των υπουργών. Απέτυχε. Ηταν η περίοδος που οι πάντες, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, μίλαγαν για το εκκωφαντικό έλλειμμα συντονισμού που παρουσίαζε το κυβερνητικό σχήμα. Δεν μπόρεσε να γίνει ο «Λιβάνης του Γ. Παπανδρέου». Ούτε τα προσόντα διέθετε, ούτε όμως και την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει επιλέξει ένα πιο χαλαρό στιλ λειτουργίας. Τα προσωνύμια «κηπουρός» και «χομπίστας της πολιτικής», με τα οποία ο Μ. Ανδρουλάκης και ο Γ. Φλωρίδης «στόλισαν» τα μέλη του περιβάλλοντος Παπανδρέου αφορούσαν και τον Χ. Παμπούκη, αν και ο αυτός κινούνταν πιο διακριτικά και περισσότερο συναινετικά συγκριτικά με άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ηταν από την αρχή υπέρ της ανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας και η άρνηση του πρωθυπουργού να τον καλύψει, όταν ο Χ. Παπουτσής του επιτέθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (απουσίαζε ο κ. Παμπούκης), τον οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση. Κάποιοι λένε ότι το επέλεξε γιατί έβλεπε να έρχονται τα δύσκολα. Με τον Ευ. Βενιζέλο είχε καλή χημεία. Το διάστημα της ψυχρότητας Παπανδρέου-Βενιζέλου, ο κ. Παμπούκης ήταν ο μοναδικός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που κρατούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Βενιζέλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές θα ήταν λύση για τον Βαγγέλη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίζει ξανά το ασφαλιστικό
Τρόικα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία
Ψάχνουν άλλοθι απέναντι στην τρόικα
Πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών
Πρέσιγκ στους ιδιώτες για το χρέος
Δημόσιο
Ο παλιός, στο Δημόσιο, είναι αλλιώς
Εφορίες
Από τις παραλίες στις εφορίες
ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές θα ήταν λύση για τον Βαγγέλη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Παμπούκη
Νέα Δημοκρατία
Στιγμιαία η συναίνεση
Αριστερά
Ασυλο τα ΑΕΙ για το Αριστερό Μέτωπο
ΔΕΘ
Στη ΔΕΘ σεμνά και... ταπεινά
Προετοιμασία για σύγκρουση
Διαμαρτυρίες
Η πλατεία πάει ΔΕΘ
Συνέντευξη: Πάνος Μπεγλίτης
«Η κοινωνία βολεύτηκε μέσα στην ανομία»
Συνέντευξη: Κώστας Χατζηδάκης
«Δεν αποκλείω συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές»
Βιβλίο και κρίση
Η βιβλιοθήκη της οικονομικής κρίσης
Πέντε αφηγητές της παγκόσμιας ύφεσης