Έντυπη Έκδοση

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ασυλο τα ΑΕΙ για το Αριστερό Μέτωπο

Ο στόχος έχει περιγραφεί, η διάθεση για συγκλίσεις υπάρχει, στον αέρα όμως βρίσκεται το δυσκολότερο κομμάτι της υπόθεσης, δηλαδή η συγκρότηση του μπλοκ των αντιμνημονιακών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, που θα έχει και εκλογική προοπτική.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τον εμπνευστή αυτής της πρότασης, δεν είναι ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι.

Εκτιμούν ότι στην ατμόσφαιρα υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, τα οποία αν αξιοποιηθούν θα βοηθήσουν. Για παράδειγμα λένε ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι δυνατόν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ενισχύσει τις ενωτικές πρωτοβουλίες στο σύνολο της αριστεράς. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η αντίθεση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στον νόμο Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να συμβάλει στην ανασύσταση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, ο οποίος σήμερα είναι διασπασμένος.

Στο γενικό επίπεδο τώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει ζεστό το θέμα του αριστερού μετώπου. Με κάθε ευκαιρία ο Α. Τσίπρας θέτει το ζήτημα στη δημόσια ατζέντα, επιμένοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις ριζοσπαστικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με σχεδόν όλες τις κινήσεις που βρίσκονται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και η επιδίωξη είναι η διαδικασία να πάρει πιο συστηματική μορφή με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και με οργανωμένες παρεμβάσεις στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στο πλαίσιο του κινήματος των αγανακτισμένων, το οποίο αναμένεται να επανεμφανιστεί στις πλατείες τις επόμενες μέρες.

Παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, περιμένουν κι άλλες αποσκιρτήσεις και θέλουν να γίνουν ο πόλος υποδοχής της δυσαρέσκειας που προκαλούν στη βάση του ΠΑΣΟΚ οι σκληρές πολιτικές λιτότητας.

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι σε μεταγενέστερη φάση και εφόσον έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ιδεολογικών και πολιτικών αναφορών θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν επαφές και σε επίπεδο ηγεσιών, προκειμένου να υπάρξει και συμφωνία για κοινή εκλογική κάθοδο. Αυτήν την ώρα δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για το ποιοι τελικώς θα ενταχθούν σ' αυτήν την ιστορία, ωστόσο πιστεύουν ότι θα υπάρξει εκλογική συνεργασία που θα ξεπερνά τα όρια του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Στην «αριστερή συμμαχία των προθύμων» ενδεχομένως θα δεχθούν να συμμετάσχουν οι ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις-είναι άλλωστε γι' αυτές όρος πολιτικής επιβίωσης. Το ΚΚΕ βεβαίως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε κουβέντες με το «κλαμπ των οπορτουνιστών», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τηρεί στάση αναμονής, οι Οικολόγοι συζητούν με τους πάντες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταστήσει σαφές τι θα κάνουν -οι δημοσκοπήσεις πάντως φαίνεται να τους «βάζουν» στη Βουλή. Απομένει, από τα μεγαλύτερα σχήματα του χώρου η «Δημοκρατική Αριστερά».

Στη ΔΗΜΑΡ η ανάλυση που κάνουν λέει ότι «με τη μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά και των κομμάτων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές θέσεις, δημιουργείται κενό στην περιοχή της μεταρρυθμιστικής και αντιαυταρχικής αριστεράς, το οποίο φιλοδοξούμε να καλύψουμε». Θεωρούν ως προνομιακούς συνομιλητές τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική Οικολογία.

Την πρόταση Τσίπρα για συγκρότηση αριστερού μπλοκ την αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα, κυρίως γιατί το κάλεσμα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όποιον αυτοτοποθετείται στην αριστερά, συμπεριλαμβανομένου και του αριστερισμού: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με τον ΣΥΝ, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε σημείο επαφής με τις περισσότερες συνιστώσες του. Αλλωστε, ένας από τους λόγους που μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε ήταν και η αύξηση του ειδικού βάρους των αριστερίστικων απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν έχει αλλάξει» είπε στην «Κ.Ε.» στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ
Εκπαίδευση
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίζει ξανά το ασφαλιστικό
Τρόικα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία
Ψάχνουν άλλοθι απέναντι στην τρόικα
Πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών
Πρέσιγκ στους ιδιώτες για το χρέος
Δημόσιο
Ο παλιός, στο Δημόσιο, είναι αλλιώς
Εφορίες
Από τις παραλίες στις εφορίες
ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές θα ήταν λύση για τον Βαγγέλη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Παμπούκη
Νέα Δημοκρατία
Στιγμιαία η συναίνεση
Αριστερά
Ασυλο τα ΑΕΙ για το Αριστερό Μέτωπο
ΔΕΘ
Στη ΔΕΘ σεμνά και... ταπεινά
Προετοιμασία για σύγκρουση
Διαμαρτυρίες
Η πλατεία πάει ΔΕΘ
Συνέντευξη: Πάνος Μπεγλίτης
«Η κοινωνία βολεύτηκε μέσα στην ανομία»
Συνέντευξη: Κώστας Χατζηδάκης
«Δεν αποκλείω συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές»
Βιβλίο και κρίση
Η βιβλιοθήκη της οικονομικής κρίσης
Πέντε αφηγητές της παγκόσμιας ύφεσης