Έντυπη Έκδοση

Η πλατεία πάει ΔΕΘ

Η επαναδραστηριοποίηση των λαϊκών συνελεύσεων όλων των πλατειών ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη. «Τριήμερη συνάντηση άμεσης δημοκρατίας» θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Στόχος της διοργάνωσης, η υπέρβαση της απλής διαμαρτυρίας και η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων οι οποίες θα οδηγήσουν σε δομές και δράσεις που θα δώσουν λύσεις στα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που ανέδειξαν οι πλατείες. Ταυτόχρονα, στις 3 του Σεπτέμβρη, με σαφή αναφορά στη συμβολικότητα της ημερομηνίας, επανέρχονται οι αγανακτισμένοι στις πλατείες, απευθύνοντας γενικό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες.

Το τριήμερο της «άμεσης δράσης και δημοκρατίας» θα είναι μια ανοιχτή διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, μια διαρκής συνέλευση, στην οποία θα συμμετέχουν συλλογικότητες, συνελεύσεις και επιτροπές πολιτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες. Θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 7 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: α) άμεση δημοκρατία β) κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και γ) Υπεράσπιση των Δημόσιων και Κοινωνικών Αγαθών.

«Αποφασίσαμε ένα τριήμερο μιας μεγάλης κοινωνικής διαβούλευσης. Οχι για να θεωρητικοποιήσουμε την άρνησή μας, αλλά για να ξεκινήσει εκείνη η συλλογική διαδικασία που θα απαντάει άμεσα σε στόχους πραγματοποιήσιμους για τα "μικρά" και τα "μεγάλα" που αφορούν τη ζωή μας με όρους ισότητας και ελευθερίας, (οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής)», εξηγούν οι συντονιστές του real democrary.

«Η τριήμερη συνάντηση γίνεται ώστε να απαντήσει σε προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας και να προτείνει τρόπους επίλυσης που να περιέχουν τη φιλοσοφία της άμεσης δημοκρατίας», σημειώνεται από τη λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος. Αναφέρουν ως παράδειγμα την Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης: «Ενα σημαντικό ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Θα έχουμε καλεσμένους από τρία μέρη του πλανήτη, τη Βολιβία, το Μεξικό και το Βερολίνο, που έχουν ήδη δώσει πετυχημένους αγώνες για το νερό. Εμπνευσμένοι από αυτούς τους αγώνες, θέλουμε να υποστηρίξουμε την πρόταση για εξαγορά της ΕΥΑΘ από τους πολίτες, μέσω μιας εταιρείας λαϊκής βάσης, ή ένωσης προσώπων, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα».

Ομως, η λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, παρεμβαίνει και στις τρέχουσες εξελίξεις. Με κείμενο-ψήφισμα της περασμένης Τετάρτης απέρριψε στο συνόλο του το νομοσχέδιο για την παιδεία και οργανώνει σήμερα το απόγευμα «Ημέρα Παιδείας» με αντικείμενο συζήτησης τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις αλλαγές που δρομολογούνται.

Παράλληλα, οι συλλογικότητες που αυτοπροσδιορίζονται ως αγανακτισμένοι-αποφασισμένοι Ελληνες, καλούν για μια δυναμική επανεκκίνηση στον Αγνωστο στρατιώτη της πλατείας Συντάγματος στις 3 Σεπτεμβρίου. «Η φιλοσοφία μας, το πολιτικό στίγμα αν θέλετε, είναι ότι δεν μας εκφράζει εν γένει το πολιτικό σύστημα, το οποίο θεωρούμε ανεπαρκές και ξοφλημένο. Ολα τα κόμματα της μεταπολίτευσης, άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο, οδήγησαν τον τόπο στη χρεοκοπία. Γι' αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με τα κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε απολίτικοι. Αντιθέτως. Είμαστε βαθύτατα πολιτικοποιημένοι με την πλατωνική και την αριστοτελική έννοια», εξηγεί μέλος της ομάδας των αγανακτισμένων-αποφασισμένων. Στους πρωταρχικούς στόχους είναι η κατάργηση του μνημονίου και η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικοκονομία και η άμεση συμμετοχική δημοκρατία, «όπου κανένα κόμμα δεν θα είναι πάνω από τον πολίτη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίζει ξανά το ασφαλιστικό
Τρόικα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία
Ψάχνουν άλλοθι απέναντι στην τρόικα
Πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών
Πρέσιγκ στους ιδιώτες για το χρέος
Δημόσιο
Ο παλιός, στο Δημόσιο, είναι αλλιώς
Εφορίες
Από τις παραλίες στις εφορίες
ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές θα ήταν λύση για τον Βαγγέλη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Παμπούκη
Νέα Δημοκρατία
Στιγμιαία η συναίνεση
Αριστερά
Ασυλο τα ΑΕΙ για το Αριστερό Μέτωπο
ΔΕΘ
Στη ΔΕΘ σεμνά και... ταπεινά
Προετοιμασία για σύγκρουση
Διαμαρτυρίες
Η πλατεία πάει ΔΕΘ
Συνέντευξη: Πάνος Μπεγλίτης
«Η κοινωνία βολεύτηκε μέσα στην ανομία»
Συνέντευξη: Κώστας Χατζηδάκης
«Δεν αποκλείω συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές»
Βιβλίο και κρίση
Η βιβλιοθήκη της οικονομικής κρίσης
Πέντε αφηγητές της παγκόσμιας ύφεσης