Έντυπη Έκδοση

ΤΑ 25 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η βιβλιοθήκη της οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση ήρθε στη ζωή μας σαν ανεμοστρόβιλος και σάρωσε τα πάντα: βεβαιότητες, πεποιθήσεις, προβλέψεις, υποθέσεις, προοπτικές. Ειδικοί και μη έσκυψαν στο θέμα και επιχείρησαν, βάζοντας στο χαρτί τις σκέψεις, τις γνώσεις και τις θεωρίες τους, να καταγράψουν τη μετάβαση από την παλιά στην καινούρια πραγματικότητα. Ιδού ένας κατάλογος βιβλίων (μυθιστορημάτων, δοκιμίων, βιογραφιών κ.ά.) που θα σας βοηθήσει να ενημερωθείτε για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, παρέχοντάς σας ταυτόχρονα τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας στερεότερης κρίσης και μιας πειστικότερης διατύπωσης των απόψεών σας σε όσες σχετικές συζητήσεις ενδεχομένως κληθείτε να συμμετάσχετε.

Η εποχή της στάχτης

Χόρχε Βόλπι

εκδόσεις «Ωκεανίδα».

Τσερνόμπιλ, Τείχος Βερολίνου και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνθέτουν τον καμβά του μυθιστορήματος του 43χρονου μεξικανού συγγραφέα, του οποίου οι ηρωίδες είναι (τρεις) γυναίκες: μία σοβιετική βιολόγος, μία στέλεχος του ΔΝΤ, μία ειδικός στην πληροφορική. Στο βιβλίο του ο Βόλπι καταγράφει τα προσωπικά του βιώματα, την οικονομική κρίση στο Μεξικό τις δεκαετίες του '80 και του '90, την παρέμβαση του ΔΝΤ κ.λπ.

Η πόλη που μας πλήγωνε

Αλεξ Πρέστον

εκδόσεις «Παπαδόπουλος».

Δώστε μας εσείς τα νιάτα σας κι εμείς θα φροντίσουμε να μη χρειαστεί να δουλέψετε όταν πατήσετε τα σαράντα... Ο νεαρός ήρωας της ιστορίας εισέρχεται στο κλαμπ των γκόλντεν μπόις του χρηματοπιστωτικού συστήματος με όνειρα πολλά και δόλωμα το corporate παραμύθι της γρήγορης επιτυχίας. Βεβαίως, στην πραγματικότητα, άλλο το αμπαλάζ και άλλο η ουσία...

Ληξιπρόθεσμα δάνεια

Πέτρος Μάρκαρης

εκδόσεις «Γαβριηλίδη».

Παρ' ότι ελαφρώς λαϊκίζει, ο συγγραφέας δημιουργεί τελικά ένα ενδιαφέρον βιβλίο, ενώ και η βασική ιδέα-κίνητρο του «δολοφόνου του» είναι, ως σύλληψη, εντυπωσιακή. Σταθερός πρωταγωνιστής ο χαμηλών τόνων αστυνόμος Χαρίτος (τον οποίον έχει ενσαρκώσει έξοχα στην οθόνη ο Μηνάς Χατζησάββας). Μέσα από τις συνομιλίες του αστυνόμου με λαό και... Κολωνάκι, ο Μάρκαρης καταδεικνύει ότι η αφαίρεση της ζωής δεν αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο εξόντωσης μιας ανθρώπινης ύπαρξης.

Ελληνικά εγκλήματα 4

Συλλογικό

εκδόσεις «Καστανιώτη».

Εξαιρετική συλλογή αστυνομικών ιστοριών με υπόβαθρο την οικονομική κρίση. Οι συγγραφείς περιγράφουν μια Αθήνα και μια Ελλάδα που βυθίζεται στο χάος, ανήμπορη να αποφύγει τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού της. Με την κεντρική πολιτεία παραλυμένη, ομάδες ανθρώπων αυτοοργανώνονται είτε προς τη μία κατεύθυνση, το έγκλημα, είτε προς την άλλη, την καταδίωξή του. Ενας φουτουριστικός εφιάλτης, ίσως όχι και τόσο μακρινός...

Η ευημερία του κακού

Ντανιέλ Κοέν

εκδόσεις «Πόλις».

«Το μικρό μου αγόρι, όταν ήταν επτά χρονών, λόγω του χιονιού, συνήθιζα να το κουβαλώ στην πλάτη μου πηγαίνοντας και γυρίζοντας από το εργοστάσιο, και εργαζόταν τακτικά δεκαέξι ώρες. Συχνά γονάτιζα για να του δώσω να φάει όταν ήταν στη μηχανή, γιατί δεν έπρεπε ούτε να την αφήσει, ούτε να διακόψει τη δουλειά του». Με αυτό το χωρίο από το «Κεφάλαιο» του Μαρξ, ο συγγραφέας περιηγείται στην ανθρώπινη ιστορία και σε επεισόδιά της συνδεδεμένα με «το κακό», την αυτοκαταστροφική τάση του ανθρώπου, όπως εκδηλώνεται μέσα από τις στρεβλώσεις των οικονομικών συστημάτων που κατά καιρούς θεσπίζει. Ο Κοέν, μαζί με τον συνάδελφό του σοσιαλιστή οικονομολόγο Ασκεναζί, έχει συγγράψει ακόμη δύο ενδιαφέροντα βιβλία, «Οικονομική κρίση: αίτια και προοπτικές» και «Η οικονομία σήμερα», ο δε Ασκεναζί συμμετέχει και στο «Μανιφέστο ανήσυχων οικονομολόγων», με προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα

Σλάβοϊ Ζίζεκ

εκδόσεις «Scripta».

Ο ανοικονόμητος, χειμαρρώδης και συγκρουσιακός σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος με όχημα τη διδασκαλία του Λακάν ερμηνεύει τον κόσμο, στο τελευταίο του πόνημα, με αφορμή την οικονομική κρίση, επεκτείνεται σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως ο κομμουνισμός, η οικολογία, η παγκοσμιοποίηση, ο πόλεμος, η Αμερική κ.ά. Στις σελίδες του παρελαύνουν διάφορα ονόματα, από όλους τους χώρους, κάνοντας το διάβασμα απολαυστικό: οι... Μόντι Πάιθον, ο Μαρξ, ο Ομπάμα, ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο Μπους, ο Λένιν, ο βασιλιάς του... Μπουτάν και πολλοί άλλοι.

Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας

Παναγιώτης Κονδύλης

εκδόσεις «Θεμέλιο».

Ενας από τους σημαντικότερους διανοητές, ο Κονδύλης, αποβιώσας το 1998, είχε εντοπίσει στο έργο του «Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού» (εκδ. «Θεμέλιο») πολλές από τις παθογένειες του σύγχρονου οικονομικού συστήματος και δη του ελληνικού. Ορθώς λοιπόν οι εκδόσεις «Θεμέλιο» εκδίδουν και πάλι ένα σημαντικό κείμενό του, την 70σέλιδη εισαγωγή του προαναφερθέντος έργου του, ένα αύταρκες δοκίμιο, το οποίο από τη δημοσίευσή του μέχρι σήμερα αποτέλεσε σταθερή αναφορά για την κατανόηση της νεότερης Ελλάδας.

Υπό το μηδέν.

Τέσσερα σχόλια για την κρίση

Δύο μυθιστοριογράφοι, ένας σκηνοθέτης κι ένας δημοσιογράφος προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα πραγματικά αίτια της σημερινής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κυρίως σε σχέση με το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα που κυριάρχησε στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Καλή ιδέα, αφού οι πνευματικοί άνθρωποι επιβάλλεται να παίρνουν δημοσίως θέση για ό,τι συμβαίνει, μη περιοριζόμενοι σε ατέρμονες, ιδιωτικής φύσεως συζητήσεις.

Η Τράπεζα Goldman Sachs

Μαρκ Ρος

εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Το βιβλίο του Ρος, οικονομικού συντάκτη-ανταποκριτή της «Le Monde» στο Λονδίνο, ξεκινάει με το «ελληνικό θέμα», την ελαφρώς ομιχλώδη διαδικασία εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη συμβολή της Goldman Sachs σε αυτήν. Πρόκειται για μια -μη εγκεκριμένη- βιογραφία του επενδυτικού κολοσσού, ξεκινώντας από την ίδρυσή του και φτάνοντας έως τις πολυτάραχες μέρες μας. «Λερναία ύδρα», «χταπόδι» είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν την G.S., η οποία αναγνωρίζει ως μόνον «Θεό» το -με κάθε τρόπο αποκτούμενο- κέρδος.

Αμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση

Τάσος Παππάς

Ο γνωστός δημοσιογράφος της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» θέτει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων: εφόσον υπάρχει, ποια είναι η πρόταση της Αριστεράς για τα όσα συμβαίνουν σήμερα; Με όχημα ιδέες αριστερών στοχαστών όπως ο Ζίζεκ και ο Μπαντιού, ο Τάσος Παππάς προσπαθεί να δώσει μια συνολικά αξιόπιστη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας. Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί ένα έξυπνο σκίτσο του διάσημου γάλλου σκιτσογράφου Plantu, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Le Monde» τον Οκτώβριο του 2008, ενώ και ο τίτλος είναι μάλλον εύγλωττος για τη βασική θέση του συγγραφέα.

Το μεγάλο σορτάρισμα

Μάικλ Λιούις

Πρώην πωλητής ομολόγων στη Wall Street, ο Λιούις εργάζεται σήμερα στο περιοδικό «Vanity Fair», στο οποίο πριν από λίγους μήνες έγραψε το περιβόητο άρθρο «Φοβού τους Ελληνες και ομόλογα φέροντας». Στο «Σορτάρισμα» ο Λιούις επικεντρώνει τον φακό της έρευνάς του σε όσους επωφελήθηκαν από την κρίση, ενώ εξετάζει και την αντίδραση των μεγαλοστελεχών της Wall Street, τα οποία η κρίση βρήκε κάπως απροετοίμαστα, αφού, ως γνωστόν, η αγορά αυτορυθμίζεται και εταιρείες σαν τη Lehman Brothers είναι «πολύ μεγάλες για ν' αποτύχουν». Χα!

Το δόγμα του σοκ

Ναόμι Κλάιν

εκδόσεις «Λιβάνη».

Ισως το απόλυτο βιβλίο για την οικονομική κρίση των ημερών μας. Επιβεβαιωτικό της αξίας του, οι -υπερβολικά, ανεξήγητα και ετερόκλητα πολλές- αντιδράσεις που ξεσήκωσε. Η Κλάιν έγινε διάσημη προ δεκαετίας με το «Νο Logo» (εκδ. «Λιβάνη») όταν στο στόχαστρό της έβαλε τις πολυεθνικές και τη λατρεία της μάρκας, του branding. Στο καινούριο της έργο, στρέφεται εναντίον όσων βλέπουν στη δυστυχία που σαρώνει τον πλανήτη «επενδυτικές ευκαιρίες». Επίκαιρο, γενικώς...

Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!

Νίκος Μπογιόπουλος

Ο μαχητικός δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», παραφράζοντας το εμπνευσμένο μότο της προεκλογικής καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον («Είναι η οικονομία, ηλίθιε!»), εστιάζει στις στρεβλώσεις και τα αδιέξοδα του σύγχρονου καπιταλισμού και «ξαναβάζει» στη συζήτηση την αναζήτηση ενός εναλλακτικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, δικαιότερου για τους λαούς του κόσμου. Πρόκειται για μια ουτοπική αναζήτηση; Ο συγγραφέας, επιχειρηματολογώντας, υποστηρίζει πως όχι.

Το χρήμα χορεύει για σένα

Καρλ Μαρξ

εκδόσεις «Πατάκη».

Διασκεδαστικό πόνημα του Μαρξ, σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει το χρήμα και σε ποιες ατραπούς μπορεί να παρασύρει τον άνθρωπο που θα υποδουλωθεί στη δύναμή του. Εν τέλει ο Μαρξ καταλήγει στο ότι «εσύ δεν υπάρχεις, εσύ δεν χορεύεις, το χρήμα χορεύει για σένα». Προς το παρόν, βέβαια, το χρήμα χορεύει εμάς (στο ταψί...).

Debtocracy

Αρης Χατζηστεφάνου - Κατερίνα Κιτίδη

Ξεκίνησε σαν ντοκιμαντέρ για το ελληνικό χρέος και αυτή είναι η έντυπη εκδοχή του. Πολυσυζητημένο, για διάφορους λόγους, προσφέρει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στο θέμα «Ελλάδα και παγκόσμια ύφεση». Το -πλούσιο εικαστικά- βιβλίο προλογίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ, ενώ η επιστημονική επιμέλεια είναι του Λεωνίδα Βατικιώτη.

Η ανατομία της κρίσης

εκδόσεις «Σκάι».

Συλλογή άρθρων θεσμικών πολιτικών επιστημόνων και ιστορικών (Βερέμης, Καλύβας, Κουλουμπής, Παγουλάτος, Τσούκαλης, Τσούκας), όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή». Θέμα, τι άλλο, η παρούσα οικονομική κρίση και στόχος η όσο το δυνατόν ολιστικότερη προσέγγιση της κατάστασης, η ανάλυση των αιτίων αλλά και η παράθεση ιδεών για την υπέρβασή της.

Η οικονομία της κρίσης

Νουριέλ Ρουμπινί και Στίβεν Μιμ

Τον αμερικανό οικονομολόγο Ρουμπινί ακολουθεί η φήμη ότι είναι ο άνθρωπος που προέβλεψε το κραχ του 2008, ενώ έχει επίσης προβλέψει ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Ο έλληνας πρωθυπουργός τον κάλεσε στο Μαξίμου για να τον συμβουλευθεί, ενέργεια στην οποία προβαίνουν και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί αλλά και κεντρικοί τραπεζίτες. Ο Ρουμπινί, στο ομολογουμένως ενδιαφέρον και καλογραμμένο βιβλίο του, παρομοιάζει τις κρίσεις με ανεμοστροβίλους: λειτουργούν με σχετικά προβλέψιμο τρόπο, αλλά μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση, να κοπάσουν προσωρινά, ακόμα και να αναγεννηθούν χωρίς καμία προειδοποίηση...

Κρίσης λεξιλόγιο

Γιάννης Βαρουφάκης

εκδόσεις «Ποταμός».

Ο γνωστός και από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του οικονομολόγος συγκεντρώνει, ταξινομεί και, με απλό τρόπο, εξηγεί τη σημασία λημμάτων που όλοι μας ακούμε και διαβάζουμε σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα το τελευταίο διάστημα (αναδιάρθρωση, ευρωομόλογο, swaps κ.ά.) και τα οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, σχετίζονται με το πώς ακριβώς θα συνεχιστεί η ζωή μας. Βιβλίο αναμφίβολα χρήσιμο, με κάποιον τρόπο το «ευαγγέλιο» των ασταθών ημερών μας.

Δικαιοσύνη

Μάικλ Σαντέλ

Η ηθική διάσταση της κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της παρούσης δουλειάς ενός εξαιρετικά δημοφιλούς καθηγητή του Χάρβαρντ, του Μάικλ Σαντέλ, στις παραδόσεις του οποίου γίνεται «κόλαση». Πώς πρέπει να κατανεμηθούν τα βάρη της λιτότητας; Ποιες είναι οι ευθύνες των πλουσίων σε μια δίκαιη κοινωνία; Ο Σαντέλ δεν απορρίπτει την ελεύθερη αγορά, θέτει όμως προς συζήτηση το αν όλα τα αγαθά, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση, είναι σωστό να πωλούνται και να αγοράζονται με χρήματα.

Οικονομική κρίση και Ελλάδα

εκδόσεις «Gutenberg».

Ενας τόμος με μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της πολυσυλλεκτικότητας απόψεων των επιστημόνων που φιλοξενεί. Νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, μαρξιστές αναλύουν τις πολλαπλές πτυχές της κρίσης (ισοζύγιο, ανταγωνιστικότητα, είσοδος στο ευρώ κ.ά.), πολλές φορές κοντραριζόμενοι, τόσο για την Ελλάδα όσο και τα όσα συμβαίνουν στη διεθνή οικονομική σκηνή. Ως γνωστόν, η εξέλιξη προκύπτει πάντοτε από τη σύγκρουση, συνεπώς να ένα χρήσιμο βιβλίο.

Σχέδιο Μάρσαλ

Ως ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» περιγράφηκε η πρόσφατη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οπότε, σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα βιβλίο με θέμα το ορίτζιναλ Σχέδιο Μάρσαλ, την αμερικανική βοήθεια στις δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την -ακόλουθη- αμερικανική επιρροή στην ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της -γεμάτης πληγές- μεταπολεμικής Ευρώπης. Ωραίο εξώφυλλο, με τον Στάλιν σε ρόλο Τκατσένκο...

Πέρα από το κραχ

Γκόρντον Μπράουν

εκδόσεις «Πεδίο».

Πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας επί δέκα συναπτά έτη στην κυβέρνηση Μπλερ (ο μακροβιότερος στη νεότερη ιστορία της χώρας), ο Γκόρντον Μπράουν αναφέρεται με λεπτομέρειες στα γεγονότα της οικονομικής κρίσης, στην αντιμετώπιση της οποίας, κάποια στιγμή, επιχείρησε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης παραθέτει και προσωπικές εμπειρίες, όπως την ενθύμηση ενός πλακάτ που είδε στη διαδήλωση Make poverty history, το 2005, το οποίο, όπως ομολογεί, τον ταπεινώνει μέχρι σήμερα: «Είστε G8. Είμαστε έξι δισεκατομμύρια».

Σκιές στον πάγο

Μίκαελ Ρίντπαθ

εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί».

Μια αρχαία ισλανδική σάγκα και η σχέση της με το δαχτυλίδι του Σάουρον (βλ. Τόλκιν και «Lord of the rings») αποτελεί το αντικείμενο αναζήτησης, στο Ρέικιαβικ και τα γύρω χωριά, τυχοδιωκτών, τυφλωμένων από τη μαγνητική γοητεία που εκείνο εκπέμπει αλλά και εξαιρετικά πιεσμένων από υπέρογκα δάνεια που, λόγω της οικονομικής κρίσης της Ισλανδίας, αδυνατούν να ξεπληρώσουν. Πληροφοριακά, στα ισλανδικά, η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας ονομάζεται «kreppa»...

Παγκόσμια κατάρρευση σε 10 χρόνια;

Ζακ Αταλί

Σύμβουλος επί δεκαετία του Μιτεράν, ο οικονομολόγος Ζακ Αταλί σημειώνει στην εισαγωγή: «Το βιβλίο αυτό αρχίζει και τελειώνει με την Ελλάδα. Τα πρώτα κείμενα που κάνουν λόγο για δημόσια δάνεια εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ. Η δε σύγχρονη κρίση στην Ελλάδα είναι και διαρθρωτική κρίση και αποκαλύπτει την πελατειακή φύση της πολιτικής στην Ελλάδα, η οποία δημιούργησε έναν τεράστιο τομέα, σπάταλο, αναποτελεσματικό και, ορισμένες φορές, διεφθαρμένο». Τι είπες τώρα;

Επενδύοντας στη φυγή

Λόης Λαμπριανίδης

εκδόσεις «Κριτική».

Στο brain drain, το στράγγισμα μιας χώρας από τα καλύτερα μυαλά της, που φεύγουν για να προοδεύσουν στο εξωτερικό, επικεντρώνει το συγκεκριμένο βιβλίο, εξετάζοντας το θέμα σε βάθος πολλών χρόνων. Τώρα, βέβαια, με ποιον ακριβώς τρόπο μπορείς να πείσεις έναν άνθρωπο που χάρη στις ικανότητές του έχει την ευκαιρία να ζήσει αλλού μια καλή ζωή να μείνει και να θαλασσοδέρνεται, για νεφελώδεις πατριωτικούς λόγους, στην καταρημαγμένη Ελλάδα, αυτό είναι όντως ένα κεφαλαιώδες ζήτημα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Βιβλίο και κρίση
Πέντε αφηγητές της παγκόσμιας ύφεσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίζει ξανά το ασφαλιστικό
Τρόικα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία
Ψάχνουν άλλοθι απέναντι στην τρόικα
Πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών
Πρέσιγκ στους ιδιώτες για το χρέος
Δημόσιο
Ο παλιός, στο Δημόσιο, είναι αλλιώς
Εφορίες
Από τις παραλίες στις εφορίες
ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές θα ήταν λύση για τον Βαγγέλη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Παμπούκη
Νέα Δημοκρατία
Στιγμιαία η συναίνεση
Αριστερά
Ασυλο τα ΑΕΙ για το Αριστερό Μέτωπο
ΔΕΘ
Στη ΔΕΘ σεμνά και... ταπεινά
Προετοιμασία για σύγκρουση
Διαμαρτυρίες
Η πλατεία πάει ΔΕΘ
Συνέντευξη: Πάνος Μπεγλίτης
«Η κοινωνία βολεύτηκε μέσα στην ανομία»
Συνέντευξη: Κώστας Χατζηδάκης
«Δεν αποκλείω συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές»
Βιβλίο και κρίση
Η βιβλιοθήκη της οικονομικής κρίσης
Πέντε αφηγητές της παγκόσμιας ύφεσης