Έντυπη Έκδοση

Φόβος για τα e-σκευάσματα

Επικίνδυνες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία λαμβάνει πλέον και στη χώρα μας το θέμα της αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από το Ιντερνετ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι επίσημοι υγειονομικοί φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, εκδίδουν προειδοποιητικές ανακοινώσεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, που αφορά κυρίως νεαρές ηλικίες, δεδομένου ότι χειρίζονται περισσότερο και καλύτερα το Διαδίκτυο.

Το ζήτημα είναι πως τουλάχιστον τα μισά φάρμακα (50%) που διακινούνται ηλεκτρονικά είναι πλαστά ή νοθευμένα και, φυσικά, μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ είναι και αγνώστου προελεύσεως.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ εκτιμάται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως Ινδία και Αφρική. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν περιορίζεται στο 1%, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν από το Διαδίκτυο σκευάσματα που προορίζονται κυρίως για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων, ιδιαίτερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους πώλησης των προϊόντων αυτών, οι Ελληνες αρχίζουν σιγά σιγά και τα επιλέγουν, παρ' ότι όπως τονίζει, «η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου. Πολλοί όμως καταφεύγουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού».

Αδύναμα μπροστά στο παγκοσμιοποιημένο φαινόμενο εμπορίου εμφανίζονται και τα όργανα της Ε.Ε., που, παρά τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια με διάφορες οδηγίες προς τα κράτη-μέλη, δεν έχουν κατορθώσει να ανακόψουν την επικίνδυνη αγορά «ηλεκτρονικών» φαρμάκων.

Είναι ενδεικτικό, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, ότι ένας στους πέντε κατοίκους της Ε.Ε. έχει προμηθευθεί φάρμακα μέσω Ιντερνετ, φυσικά χωρίς συνταγή γιατρού. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα κονδύλια της ηλεκτρονικής διακίνησης φαρμάκων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Το διαδικτυακό εμπόριο σκευασμάτων εκτινάχθηκε την τελευταία πενταετία, καθώς οι παγκόσμιες αρχές αλλά και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατέγραψαν αύξηση μετά το 2005 που άγγιξε ακόμη και το 400%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
«Αναρρώνει» το ΕΣΥ από την τσέπη του ασθενή!
Φάρμακα
Φόβος για τα e-σκευάσματα
Εκπαίδευση
Δεν θα συναινέσουν στην εφαρμογή
Δώστε βάση στις βάσεις
Αδωνις Γεωργιάδης εναντίον Indymedia
Απ' το Πολυτεχνείο οι πρώτες αντιδράσεις
Διαχείριση απορριμμάτων
Ανακυκλώνουμε σκουπίδια για... τα σκουπίδια
Μυρίζει «φρέσκο» χρήμα η διαχείριση απορριμμάτων
Πυρκαγιές
Οικολογική καταστροφή
AIDS
AIDS: Η μάστιγα των τοξικομανών