Έντυπη Έκδοση

Εκθεση με άρωμα Μαφίας

Επί τρία χρόνια βρίσκονταν στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ιταλίας. Τώρα, ξαναβλέπουν το φως της ημέρας στο νέο Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας, έστω και για λίγους μήνες. Ο λόγος για τους πίνακες των Σαλβατόρ Νταλί, Ρενάτο Γκουτούζο, Τζόρτζο ντε Κίρικο, αλλά και των Μινιέκο, Κασέλα και Λιγκαμπούε, που ήδη εκτίθενται στο Ρέτζο Καλάμπρια.

Πίνακες μιας συλλογής που δημιουργήθηκε από βρόμικο χρήμα. Πίνακες μιας συλλογής που δημιουργήθηκε από βρόμικο χρήμα. Οι πίνακες είχαν κατασχεθεί το 2009 από έναν επιχειρηματία που ανέδιδε άρωμα Ντραγκέτας (η μαφία της Πούλιας), τον Τζοακίνο Κάμπολο, που είχε το μονοπώλιο στα «σλοτ μασίν» και μέσα σε είκοσι χρόνια η περιουσία του ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ηταν ο «βασιλιάς του βιντεο- πόκερ», που κατέληξε με χειροπέδες το 2009, κατηγορούμενος για σωρεία αδικημάτων, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξης.

Ο πύργος της Πίζας, του Ντε Κίρικο. Ο πύργος της Πίζας, του Ντε Κίρικο. Ο Κάμπολο είχε αδυναμία στην τέχνη. Εχοντας τα απαραίτητα χρήματα, διάλεγε πάντα το καλύτερο. Οταν κάποιος γκαλερίστας τού πρότεινε ένα σπάνιο κομμάτι, δεν υπήρχε περίπτωση να μην το προσθέσει στη συλλογή του. Τα έργα, που με ελάχιστες εξαιρέσεις αποδείχτηκαν αυθεντικά, κοσμούσαν τους τοίχους της πολυτελούς βίλας του στις όχθες του Στρέτο. Πιθανότατα ούτε και ο ίδιος γνώριζε το μέγεθος του θησαυρού που υπήρχε έως και στο μπάνιο του.

Ο «βασιλιάς των βιντεο-παιχνιδιών» ξεκίνησε τη συλλογή του αγοράζοντας Γκουτούζο, Λιγκαμπούε και Νταλί. Και συνέχισε με Φοντάνα και Ντε Κίρικο. Εκτός από τους πίνακες, ανάμεσα στο 2009 και το 2010 στο στόχαστρο της εφορίας μπήκαν και 260 ακίνητα. Στον Κάμπολο ανήκε η μισή λεωφόρος Γκαριμπάλντι, ο αριστοκρατικότερος δρόμος της πόλης. Με εισαγγελική εντολή εν τέλει σφραγίστηκαν 240 ακίνητα στο Ρέτζο, αλλά και τα υπόλοιπα που βρίσκονταν στο Παρίσι, στην πλατεία Βαντόμ, στη Ρώμη, όπου στον Αβεντίνο λόφο είχε μια βίλα 26 δωματίων -όπου δεν κατοίκησε ποτέ-, στο Μιλάνο και στην Ταορμίνα. Το επίσημο εισόδημά του δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την αγορά κανενός από όλα αυτά τα ακίνητα.

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του Σαλβατόρ Νταλί «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του Σαλβατόρ Νταλί Πράγματι, το 1999 ο Κάμπολο παρουσίαζε κύκλο οικονομικών δραστηριοτήτων της τάξης των 134.319.000 εκατ. λιρετών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ωστόσο στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας του μπήκαν 5 δισ., 559 εκατ. λιρέτες. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και το 2005, που υποτίθεται πως τα κέρδη του ήταν 19.000 ευρώ, ενώ στους λογαριασμούς είχαν μπει 1.600.000 ευρώ. Ολα αυτά τα χρήματα προέρχονταν από εκβιασμούς και «πειραγμένες» μηχανές βιντεο-παιχνιδιών. Η Εισαγγελία της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να συνδέσει τον Κάμπολο με την Ντραγκέτα, πέτυχε όμως την καταδίκη του για άλλα αδικήματα, με αποτέλεσμα την κατάσχεση της περιουσίας του και φυσικά των πινάκων.

Από τα μέσα Αυγούστου (ώς και τον Δεκέμβριο) το πλατύ κοινό θα έχει πρόσβαση στους πίνακες που εκτίθενται με τίτλο «Η τέχνη επιστρέφει στην τέχνη». Με έργα από το 16ο ώς 20ό αιώνα μπορεί να δει κανείς ένα πλήρες πανόραμα της ιταλικής ζωγραφικής και χαρακτικής. Εκείνο όμως που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει την έκθεση, πέραν της αξίας των ίδιων των έργων, είναι πως αποδίδει στους πολλούς έναν θησαυρό που είχε αγοραστεί με βρόμικο χρήμα για να καλύψει τη ματαιοδοξία του ενός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Εικαστικά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Βουτιές στα σκοτεινά νερά της Ελευσίνας
Εκθέσεις
Εκθεση με άρωμα Μαφίας
Εκδηλώσεις
Η Στέγη χτυπά την κρίση με πολιτιστική επίθεση
Αρχαιολογία
Επέστρεψαν τα λεηλατημένα από μουσείο της Αιγύπτου
TV & Media
Με βάση ψυχαγωγική
Επιτροπή για τη Δ.Τ. χωρίς αντικείμενο
Βουτιά στην τηλεθέαση
«Σκάι τώρα» με νέα σύνθεση
Κι αυτά
Τον (όχι και τόσο) παλιό εκείνο τον καιρό...
Κι εκείνα
Η πείνα στα Οσκαρ
Βελτίωση της Ακρόπολης
Κινηματογράφος,
Με διαμαρτυρίες ξεκινά απόψε η 70η Μόστρα του κινηματογράφου
Κρίση και στο...Hollywood
Αριστουργήματα του Μπουνιουέλ στο «Αστυ»
Ου γαρ έρχεται μόνον...
Άλλες ειδήσεις
Επέστρεψαν τα λεηλατημένα από μουσείο της Αιγύπτου
Η Στέγη χτυπά την κρίση με πολιτιστική επίθεση