Έντυπη Έκδοση

Κρίση και στο...Hollywood

Ποιος να το περίμενε; Κι όμως, το Λος Αντζελες βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ελλείψει... ταινιών! Η καρδιά του Χόλιγουντ, η πόλη που ζει και αναπνέει από το σινεμά, αρχίζει να μαραζώνει καθώς ολοένα και λιγότερα φιλμ γυρίζονται στο Λ.Α. αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνιας.

Το φωνάζει σε κάθε τόνο ο νέος δήμαρχος του Λ.Α. Ερίκ Γκαρτσέτι ο οποίος πραγματοποιεί ολόκληρη καμπάνια ώστε να προσελκύσει και πάλι κινηματογραφικές αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές στην Καλιφόρνια. Ο λόγος;

Οικονομικά κίνητρα

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα στούντιο επιλέγουν ως location για τις υπερπαραγωγές τους άλλες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Τρανό παράδειγμα ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν που γυρίστηκε στη γενέτειρα του σκηνοθέτη, την Αυστραλία, αλλά και το «Iron Man 3» που επέλεξε αντί της Καλιφόρνιας τη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», ο Γκαρτσέτι, που εξελέγη δήμαρχος τον Μάιο, συνειδητοποίησε πως η πόλη έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία της στη βιομηχανία του θεάματος, δεχόμενη αυξανόμενες «πιέσεις» από άλλες πόλεις της Αμερικής αλλά και τοποθεσίες διεθνούς ακτινοβολίας όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Κι αυτό, γιατί πέρα από τα ελκυστικά τοπία τους, οι χώρες αυτές προσφέρουν μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις σε σχέση με το Χόλιγουντ!

Δεν είναι τυχαίο που το «Χόμπιτ» ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Η εμπειρία του Πίτερ Τζάκσον ήδη από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Οσο για την «Ντίσνεϊ» επέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο ως τόπο γυρισμάτων του 7ου επεισοδίου του «Πολέμου των Αστρων» (που θα δούμε προσεχώς). Και πρέπει να είναι πραγματικά μεγάλες οι παροχές και οι διευκολύνσεις που παρέχουν στους παραγωγούς αυτές οι χώρες για να αντισταθμίζουν το κόστος μεταφοράς ακόμα και σε μια άλλη ήπειρο.

Η καμπάνια του Γκαρτσέτι υποστηρίχθηκε (και χρηματοδοτήθηκε) σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους της βιομηχανίας θεάματος. «Θα δώσουμε μεγάλες μάχες», δήλωσε, «και ξέρω πως δεν θα τις κερδίσουμε όλες. Αλλα αν δεν κερδίσουμε έστω και μερικές σε αυτόν τον πόλεμο, θα συνεχίσουμε να μένουμε πίσω στο πεδίο μάχης».

Το πρόβλημα είναι πως το ισχύον πρόγραμμα κινήτρων στην Καλιφόρνια αφορά μόνο τις ταινίες με μπάτζετ κάτω από 75 εκατομμύρια δολάρια - που σημαίνει πως δεν μπορούν να επωφεληθούν τα μεγάλα μπλοκμπάστερ. Σε πρόσφατη αναφορά του, το California Film Commission υπογραμμίζει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει όλο αυτό στις κρατικές υποδομές.

Ο Γκαρτσέτι προσανατολίζεται να «κυνηγήσει» περισσότερο τα «μικρότερα» φιλμ και τις τηλεοπτικές παραγωγές, θεωρώντας πως έτσι η πόλη έχει μεγαλύτερες ελπίδες. «Χάσαμε τις μεγάλες ταινίες. Αλλα θέλω να δω πόσες θέσεις εργασίας μπορούμε να διασώσουμε και πόσες άλλες μπορούμε να δημιουργήσουμε. Πρέπει να κινηθούμε έξυπνα. Ας μην έχουμε την ταινία των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ας έχουμε την καλωδιακή τηλεόραση. Ας έχουμε τα διαφημιστικά ή έστω τα βιντεογκέιμ».

Απειλή

Είναι γεγονός πως όσο περισσότερο απειλείται το Λ.Α. ως παγκόσμια πρωτεύουσα της βιομηχανίας θεάματος (γεγονός που άρχισε να είναι ορατό εδώ και πάνω από μία δεκαετία) τόσο περισσότερο κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας στον τομέα της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία, οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από 136.680 το 1997, σε λιγότερες από 115.953 το 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Οικονομική κρίση
Hollywood
Σχετικά θέματα: Κινηματογράφος
Με διαμαρτυρίες ξεκινά απόψε η 70η Μόστρα του κινηματογράφου
Αριστουργήματα του Μπουνιουέλ στο «Αστυ»
Ου γαρ έρχεται μόνον...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Βουτιές στα σκοτεινά νερά της Ελευσίνας
Εκθέσεις
Εκθεση με άρωμα Μαφίας
Εκδηλώσεις
Η Στέγη χτυπά την κρίση με πολιτιστική επίθεση
Αρχαιολογία
Επέστρεψαν τα λεηλατημένα από μουσείο της Αιγύπτου
TV & Media
Με βάση ψυχαγωγική
Επιτροπή για τη Δ.Τ. χωρίς αντικείμενο
Βουτιά στην τηλεθέαση
«Σκάι τώρα» με νέα σύνθεση
Κι αυτά
Τον (όχι και τόσο) παλιό εκείνο τον καιρό...
Κι εκείνα
Η πείνα στα Οσκαρ
Βελτίωση της Ακρόπολης
Κινηματογράφος,
Με διαμαρτυρίες ξεκινά απόψε η 70η Μόστρα του κινηματογράφου
Κρίση και στο...Hollywood
Αριστουργήματα του Μπουνιουέλ στο «Αστυ»
Ου γαρ έρχεται μόνον...
Άλλες ειδήσεις
Επέστρεψαν τα λεηλατημένα από μουσείο της Αιγύπτου
Η Στέγη χτυπά την κρίση με πολιτιστική επίθεση