Έντυπη Έκδοση

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στον Εβρο

Σε αναβρασμό είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας για το θέμα της ρύθμισης των βοσκοτόπων και της εξισωτικής αποζημίωσης, που προκύπτει από τη χρήση τους.

Επίσης σε γάγγραινα εξελίσσεται η ευλογιά στον Εβρο. Η ασθένεια αποδεκατίζει τα κοπάδια, οδηγεί σε απόγνωση τους παραγωγούς και διαλύει την τοπική οικονομία.

«Δυστυχώς έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος με την εξάπλωση της ευλογιάς. Μόνο στην περιοχή του νοτίου Εβρου έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα περίπου 18.000 πρόβατα - απ' όταν εκδηλώθηκε η νόσος. Εξ αυτών γύρω στα 12.500 ζώα έχουν θανατωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Δυστυχώς, ακόμη μία φορά η ελληνική πολιτεία βρέθηκε απροετοίμαστη και δεν έχει αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα», μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής.

Ουσιαστικά, όλοι οι παραγωγοί του Εβρου -κτηνοτρόφοι αλλά και γεωργοί- κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού περίπου το 18% του ζωικού κεφαλαίου έχει θανατωθεί κι ο νομός είναι σε καραντίνα. Η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια για όλη την τοπική οικονομία: γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, κρεοπαραγωγοί, παραγωγοί ζωοτροφών, καθώς η περιοχή κάνει εξαγωγές τριφυλλιού (μηδικής) στην Τουρκία.

Χθες πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στη Βόρεια Ελλάδα και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και του επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οι Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι λογαριάζουν δυναμική κάθοδο στη ΔΕΘ την παραμονή των εγκαινίων, δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου.

Με κτηνοτρόφους πάντως συναντήθηκε μεταξύ άλλων και ο τομεάρχης Αγροτικού και βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε Καβάλα και Δράμα. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «δεν μπόρεσε να διαχειριστεί επαρκώς το θέμα των βοσκοτόπων και δεν έδωσε στην Ευρώπη τη δυνατότητα να καταλάβει ότι οι βοσκήσιμες γαίες αντιπροσωπεύουν το 55% της επιφάνειας της χώρας μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κτηνοτροφία
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Αποζημιώσεις
Κινητοποιήσεις
Εκδηλώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το τηλεφώνημα του υπουργού για την Αμφίπολη
Υπουργείο Υποδομών
Αποζημίωση-μαμούθ στους εργολάβους
ΕΣΥ
Ολο το ΕΣΥ δώρο σε ιδιώτες
Αρχιτεκτονική
Με ελληνικό αέρα στα πανιά τους
Υπουργείο Παιδείας
Παραμένουν δύσπιστοι οι υπάλληλοι
Αγροτικά θέματα
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στον Εβρο
Εκπαίδευση
Συνεταιριστικό φροντιστήριο
ΕΛΚΕΘΕ
Αναζητώντας την προϊστορία στο σπήλαιο Φράγχθι
Δράσεις/Παιδί
Δεν λησμονούν τη χώρα τους οι ομογενείς
Πυρκαγιές
Αργυρό η Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις
Ανθρώπινα
Αποστολή αλληλεγγύης στην Πολύτσανη Πωγωνίου
Κιβωτός μνήμης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Καλές ειδήσεις, έστω και αργά, για τα ζώα