Έντυπη Έκδοση

Αργυρό η Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις

Την παροιμία «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» επιβεβαιώνει η νέα έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, αντιστράτηγου-υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία, που φανερώνει ότι η Ελλάδα φέτος κατέκτησε τη θλιβερή 2η θέση σε καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

Και μπορεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία να ενημερώνει φέτος τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για ελάχιστες πυρκαγιές, από όσες εκδηλώνονται καθημερινά, αλλά τα στοιχεία του European Forest Fire Information System (EFFIS), το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιο για τις δασικές πυρκαγιές των κρατών της Ε.Ε., είναι ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 25η Αυγούστου φέτος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν καεί συνολικά 692.140 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, αριθμός σχετικά μικρός σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Τα περισσότερα στρέμματα καμένων εκτάσεων, και συγκεκριμένα τα 531.490 που αποτεφρώθηκαν, βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη (Μεσόγειος) και πιο συγκεκριμένα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

«Στο θλιβερό αυτό απολογισμό καταστροφής του ευρωπαϊκού φυσικού πλούτου η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 2η θέση σε καμένες εκτάσεις», παρ' όλο που μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί λιγότερες μεγάλες πυρκαγιές συγκριτικά με άλλα κράτη.

Πρώτη είναι η Ισπανία με 53 μεγάλες πυρκαγιές και 208.070 στρέμματα, δεύτερη η Ελλάδα με 121.520 αποτεφρωμένα στρέμματα σε 21 πυρκαγιές, τρίτη η Ιταλία με 119.760 καμένα στρέματα και 63 μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία με 43.810 στρέμματα σε 27 μεγάλες πυρκαγιές και τέλος η Γαλλία, που έστειλε στην Ελλάδα -κατόπιν αιτήματος- τρία εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση, με 38.330 στρέμματα σε 21 πυρκαγιές.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης, ότι «ο μικρός αριθμός καμένων εκτάσεων, μέχρι στιγμής, οφείλεται πρωτίστως στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν το μεγαλύτερο διάστημα στις χώρες αυτές και οι οποίες δεν επέτρεπαν την εκδήλωση, ανάπτυξη και εξάπλωση των πυρκαγιών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το τηλεφώνημα του υπουργού για την Αμφίπολη
Υπουργείο Υποδομών
Αποζημίωση-μαμούθ στους εργολάβους
ΕΣΥ
Ολο το ΕΣΥ δώρο σε ιδιώτες
Αρχιτεκτονική
Με ελληνικό αέρα στα πανιά τους
Υπουργείο Παιδείας
Παραμένουν δύσπιστοι οι υπάλληλοι
Αγροτικά θέματα
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στον Εβρο
Εκπαίδευση
Συνεταιριστικό φροντιστήριο
ΕΛΚΕΘΕ
Αναζητώντας την προϊστορία στο σπήλαιο Φράγχθι
Δράσεις/Παιδί
Δεν λησμονούν τη χώρα τους οι ομογενείς
Πυρκαγιές
Αργυρό η Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις
Ανθρώπινα
Αποστολή αλληλεγγύης στην Πολύτσανη Πωγωνίου
Κιβωτός μνήμης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Καλές ειδήσεις, έστω και αργά, για τα ζώα