Έντυπη Έκδοση

Το τηλεφώνημα του υπουργού για την Αμφίπολη

Πάντα ήθελα να γράψω ένα άρθρο για τη σχέση των υπουργών Πολιτισμού με τον Πολιτισμό. Ποιον να πρωτοθυμηθεί κανείς: Πάγκαλος, Κούβελας, Βενιζέλος, Καραμανλής, Λιάπης, Σαμαράς, Βουλγαράκης, Παναγιωτόπουλος κ.ά, είναι μερικά ονόματα των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, που ανέλαβαν τη διοίκηση του υπουργείου και επειδή η σχέση τους με τον Πολιτισμό είναι ανύπαρκτη, είναι αυτονόητο ότι ανύπαρκτο είναι και το έργο τους.

Το μόνο που χρησίμευαν οι εν λόγω υπουργοί ήταν να διαιωνίζουν την αντίληψη ότι, αφού μπορεί ένας Λιάπης ή ένας Βουλγαράκης να δώσει νέα ώθηση στον Πολιτισμό, γιατί να μην μπορεί και ο καθένας από μας να γίνει υπουργός των Οικονομικών;

Χθες, όμως, απρόσμενα και απρόκλητα έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον υπουργό Κωνσταντίνο Τασούλα, που με έβαλε σε περισυλλογή και επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πόσο άδικη είναι η λογική των γενικεύσεων. Αφορμή στάθηκε το χθεσινό άρθρο μου 27/08/2014 στην «Ελευθεροτυπία» «Τι μας εμπόδιζε, μέχρι τώρα, να γνωρίσουμε την Αμφίπολη;», σελ. 10, όπου εκτός από κάποια δηκτικά σχόλια για τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του, αναφερόμουν σε σημαντικούς (αλλά άγνωστους σήμερα) Αμφιπολίτες, όπως ο Ζωίλος, ο Ερμαγόρας, ο Πάμφιλος, ο Φίλιππος, ο ιστορικός, και κατέληγα: «Και ξαφνικά αδημονούμε να δούμε πώς είναι ο τάφος αυτών που αδιαφορήσαμε, επιδεικτικά, να μάθουμε πώς ήταν η ζωή τους» (για περισσότερα δες στην enet.gr).

Τα παραπάνω, λοιπόν, στάθηκαν η αφορμή να χτυπήσει το τηλέφωνό μου, κατά την ώρα που παρέδιδα το φροντιστηριακό μάθημα. Η γραμματέας του με ρώτησε αν θέλω να μιλήσω με τον υπουργό και εκείνος αμέσως πήρε το λόγο. Τελικά, οι υπουργοί δεν βγαίνουν μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα, σκέφτηκα και ενώ περίμενα κριτική για τα πολιτικά σχόλια, άρχισε να επαινεί το άρθρο, αλλά το εντυπωσιακό ήταν ότι άρχισε να απαγγέλλει φράσεις του Ζωίλου, ελάχιστοι φιλόλογοι γνωρίζουν ακόμα και το όνομά του, να μιλά με δέος και αγάπη για την αρχαιότητα, να μνημονεύει με άνεση αρχαίους και σύγχρονους φιλοσόφους, να μου αναφέρει την επιμελημένη φιλολογική παιδεία, που έλαβε από το φιλόλογο πατέρα του.

Ηταν από τις λίγες φορές που δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω γνώσεις ανθρώπου γύρω από την αρχαιότητα. Στο τέλος, εξέφρασε το παράπονό του ότι «η πλειονότητα αυτών που φωνάζουν για την Αμφίπολη, δεν πέρασαν ποτέ από το Μουσείο της Ακρόπολης, για παράδειγμα, ή από οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο». Κατάλαβε ότι μιλούσε με άνθρωπο που δεν τον συμπαθεί πολιτικά, άφησε κάποια πικρία για τη σκληρή κριτική της «Ελευθεροτυπίας», αλλά ήταν ενθουσιασμένος, γιατί άκουγε και έλεγε ιστορίες, που πραγματικά αγαπούσε.

Οι μόνοι που απογοητεύτηκαν ήταν οι μαθητές μου, που είχαν «στήσει αυτί». «Δεν θα ήταν καλύτερο να μας πει κανένα θέμα για τις εξετάσεις», μονολογούσαν, ζώντας στον δικό τους άχαρο κόσμο των πανελλήνιων εξετάσεων.

Ας τονίσουμε, λοιπόν, εκείνες τις λίγες ανθρώπινες εκδηλώσεις σαν και αυτή του κ. Τασούλα με την ελπίδα να βρουν συνεχιστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Διάλογος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το τηλεφώνημα του υπουργού για την Αμφίπολη
Υπουργείο Υποδομών
Αποζημίωση-μαμούθ στους εργολάβους
ΕΣΥ
Ολο το ΕΣΥ δώρο σε ιδιώτες
Αρχιτεκτονική
Με ελληνικό αέρα στα πανιά τους
Υπουργείο Παιδείας
Παραμένουν δύσπιστοι οι υπάλληλοι
Αγροτικά θέματα
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στον Εβρο
Εκπαίδευση
Συνεταιριστικό φροντιστήριο
ΕΛΚΕΘΕ
Αναζητώντας την προϊστορία στο σπήλαιο Φράγχθι
Δράσεις/Παιδί
Δεν λησμονούν τη χώρα τους οι ομογενείς
Πυρκαγιές
Αργυρό η Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις
Ανθρώπινα
Αποστολή αλληλεγγύης στην Πολύτσανη Πωγωνίου
Κιβωτός μνήμης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Καλές ειδήσεις, έστω και αργά, για τα ζώα