Έντυπη Έκδοση

Αποστολή αλληλεγγύης στην Πολύτσανη Πωγωνίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ

Εμπειρία αξέχαστη, στιγμιότυπα μιας αποστολής για την αλληλεγγύη και την πρόληψη στην υγεία, που οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, το Δήμο Πωγωνίου και την Επαρχία Πωγωνίου Βορείου Ηπείρου.

«Νύμφη του Πωγωνίου» στους πρόποδες  της Νεμέρτσικας. Με πολυφωνική μουσική παράδοση. Φωτογραφία του 1937 «Νύμφη του Πωγωνίου» στους πρόποδες της Νεμέρτσικας. Με πολυφωνική μουσική παράδοση. Φωτογραφία του 1937 Δεν θα ξεχάσω τη συγκινητική φιλοξενία και τα λόγια του αντιπροέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου Βαγγέλη Ντούλε: «Η Ελλάδα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων, ήταν δίπλα και δεν μπορούσαμε να τη νιώσουμε. Και τώρα η Ελλάδα απογοητεύει, αφήνει κενά. Νιώθουμε τη θεσμική απουσία της Ελλάδας». Γεμάτα απόγνωση τα λόγια του επάρχου Πωγωνίου Θανάση Κύρου: «Εδώ είναι το ξεχασμένο Πωγώνι, δείτε σε τι συνθήκες ζούμε», αλλά και του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη: «Πρέπει να υπάρχει ενιαία προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών στο Πωγώνι». Μιλάμε με τη Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

- Σκοπός της επίσκεψης;

«Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αλληλεγγύη και την πρόληψη σε συχνά προβλήματα υγείας, γιατί όπως λέει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας, συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας, "υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης". Από αυτόν κυοφορήθηκε η ιδέα, έχει καταγωγή από το χωριό Ρεπετίστη του Δήμου Πωγωνίου. Ξεκίνησε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει φορείς, φίλους, συναδέλφους του».

- Κατά της ερήμωσης;

«Βεβαίως, η πληθυσμιακή αποψίλωση των χωριών αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Ηπείρου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αυτό έγινε σε μια συζήτηση μεταξύ τριών "Βελλαϊτών", αποφοίτων της ιστορικής σχολής Βελλά, του Στέφανου Φούσα, του πρώην υπουργού Αντώνη Φούσα και του Ελευθερίου Γείτονα, γενικού διευθυντή των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων. Πύρινα ήταν τα λόγια του κ. Γείτονα: "Η αλληλεγγύη είναι θέμα βαθιά χριστιανικό, μας λυτρώνει από αυτούς που προσπαθούν να μας παγιδέψουν. Ο ελληνικός και ο αλβανικός λαός θα πρέπει να συμπαραστέκεται ο ένας στον άλλο, γιατί είναι παιδιά της ίδιας μάνας γης. Στον τόπο αυτό, που έχει αρμονία της σκιάς με το φως και που γέννησε ευεργέτες, ζωγράφους, ποιητές, θα πρέπει ο ένας να αφήνει τόπο για τον άλλο". Τονίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παραγωγή τοπικών φημισμένων προϊόντων κτηνοτροφίας και γεωργίας, όπως είναι τα βότανα και το κρασί».

- Τα ιατρικά θέματα;

«Μίλησα για θέματα πρόληψης κατά την εμμηνόπαυση και πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο Ηλίας Παππάς, ουρολόγος, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, ο Γεώργιος Παπανικολάου, οδοντίατρος, για την πρόληψη σε θέματα στοματικής υγείας, ο Αρης Μήτρου, ορθοπεδικός, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, η Χρυσάνθη Χασάπη, καρδιολόγος, για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο Κώστας Παππάς, καρδιολόγος, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ο Χρήστος Γιάγκας, αγγειοχειρουργός, για την αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού και ο Σταύρος Σταύρου, για τον εθισμό και τους κινδύνους του Διαδικτύου».

- Η διαδρομή;

«Πήγαμε στο ακριτικό χωριό Δρυμάδες και από εκεί περάσαμε στην Αλβανία. Ο δρόμος για την Πολύτσανη ήταν δεκατρία χιλιόμετρα, χωμάτινος, στενός και δύσκολος. Από τη μία πλευρά γκρεμός, από την άλλη βουνό. Ξαφνικά ένιωσα ότι βρέθηκα πενήντα χρόνια πίσω. Η περιοχή πανέμορφη, με άφθονα νερά, ορεινούς όγκους, χαράδρες εκπληκτικής ομορφιάς. Δεν θα ξεχάσω τον ιερέα της Πολύτσανης, μία ευγενική μορφή με καταγωγή από τα Γρεβενά, που ιερουργεί σε 22 χωριά. Τον ρώτησα τι κάνουν το χειμώνα, όταν χιονίζει και αποκλείονται τα χωριά. Απάντησε φυσικά: "Αυτή είναι η δουλειά του καλού νοικοκύρη. Φροντίζουμε να έχουμε εφοδιαστεί με ξύλα, όσπρια, λάδι κ.λπ."».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Συνεντεύξεις
Αφιέρωμα
Ανθρώπινα
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
Κιβωτός μνήμης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το τηλεφώνημα του υπουργού για την Αμφίπολη
Υπουργείο Υποδομών
Αποζημίωση-μαμούθ στους εργολάβους
ΕΣΥ
Ολο το ΕΣΥ δώρο σε ιδιώτες
Αρχιτεκτονική
Με ελληνικό αέρα στα πανιά τους
Υπουργείο Παιδείας
Παραμένουν δύσπιστοι οι υπάλληλοι
Αγροτικά θέματα
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στον Εβρο
Εκπαίδευση
Συνεταιριστικό φροντιστήριο
ΕΛΚΕΘΕ
Αναζητώντας την προϊστορία στο σπήλαιο Φράγχθι
Δράσεις/Παιδί
Δεν λησμονούν τη χώρα τους οι ομογενείς
Πυρκαγιές
Αργυρό η Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις
Ανθρώπινα
Αποστολή αλληλεγγύης στην Πολύτσανη Πωγωνίου
Κιβωτός μνήμης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Καλές ειδήσεις, έστω και αργά, για τα ζώα