Έντυπη Έκδοση

ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ:

«Χωρίς στοιχειώδη «ασπίδα» για το περιβάλλον ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

Απρόβλεπτους κινδύνους μπορεί να κρύβει ο πολυσυζητημένος αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής-Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακη Τσελέντη, ο οποίος τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται σε επιστημονικό επίπεδο με τη ρωσική Ακαδημία Επιστημών για την εγκατάσταση θαλάσσιων σεισμογράφων στο Ελληνικό Τόξο, την ανάπτυξη μεθόδων προστασίας του περιβάλλοντος από τη διέλευση αγωγών πετρελαίου και τον εντοπισμό κοιτασμάτων.

Αυτό αποκάλυψε χθες στην «Ε» ο ίδιος, παραθέτοντας τις επιστολές που είχε ανταλλάξει από τον περασμένο Απρίλιο για το θέμα αυτό με τη ρωσική πρεβεία και την ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τα πάντα στον βωμό των όποιων συμφερόντων και να προτρέπουμε τον πολίτη να σέβεται το περιβάλλον όταν το ίδιο το κράτος με τις ενέργειές του δείχνει την αδιαφορία του...», δήλωσε ο κ. Τσελέντης και επισήμανε τη σοβαρή περιβαλλοντική επικινδυνότητα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, δεν ελήφθησαν ούτε τα προαπαιτούμενα στοιχειώδη μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, με δεδομένο ότι ο αγωγός διέρχεται από την προστατευόμενη βάση της Συνθήκης Ramsar και οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Εβρου, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα, καθώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από μεγάλα σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής.

Οπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αντί να προηγηθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας και η σχεδίαση ενός ολοκληρωμένου συστήματος εντοπισμού περιοχών πιθανής αστοχίας και παρακολούθησης διαρροών πιθανών ρύπων στο υπέδαφος, έγινε από τη μελετητική Αυστριακή Εταιρεία (ILF) μια συμβατική αντισεισμική μελέτη, με κύριο προφανώς κίνητρο την ελαχιστοποίηση του κόστους.

Ο κ. Τσελέντης, αφού επισκέφθηκε στη Μόσχα την υπεύθυνη για την κατασκευή του αγωγού ρωσική εταιρεία Roasnieft και εξέθεσε τους προβληματισμούς του, στη συνέχεια συνέταξε ένα ολοκληρωμένο πολύπλοκο πρόγραμμα ελέγχου και παρακολούθησης του αγωγού, που λαμβάνει υπόψη τα τοπικά εδαφικά στοιχεία, τη διαπερατότητα των γεωλογικών σχηματισμών, τα κατασκευαστικά στοιχεία του αγωγού, καθώς και την προσομοίωση της επίδρασης όλων των επικίνδυνων σεισμικών ρηγμάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού μέσα σε λίγα λεπτά εντοπίζονται τα πιθανά σημεία διαρροών, γίνεται μοντελοποίηση της διάχυσης των ρύπων στο υπέδαφος και ελαχιστοποιείται ο χρόνος επέμβασης, και φυσικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Οπως λέει στην «Ε» ο κ. Τσελέντης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα το έχει ήδη αποδεχθεί η ρωσική Ακαδημία Επιστημών, η οποία σε συνεργασία μαζί του, σκοπεύει να το υλοποιήσει σε πολλούς ρωσικούς αγωγούς, ενώ γίνονται οι απαραίτητες προσπάθειες μήπως και εφαρμοστεί και στην περίπτωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
«Απελευθέρωσαν» 15 στρέμματα πράσινου στο Ελληνικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οι απολογίες των συλληφθέντων
«Κατά των ψευτοεπαναστατικών κινήσεων»
Περιμένουν τα εργαστήρια
Αερομεταφορές
Οριστική προσγείωση για την Ολυμπιακή
Νέα γρίπη
Σε καραντίνα για τη γρίπη
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Καταγγέλλουν «γαλάζιο» βόλεμα στο Τζάνειο
1.000 υπογραφές για να μείνει στην Κάρπαθο η ψυχολόγος
Εγνατία Οδός
Εργολαβίες με... «ταρίφα» γύρω από την Εγνατία
Περιβάλλον
«Χωρίς στοιχειώδη «ασπίδα» για το περιβάλλον ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»
«Απελευθέρωσαν» 15 στρέμματα πράσινου στο Ελληνικό
Δήμος Ζαχάρως
«Παράνομη η ανάθεση εργολαβίας 3 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Ζαχάρως»
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Παιχνίδια με e-mail για αίμα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρχίζει η δίκη για το φόνο Σεργιανόπουλου
Στρατός
Ο στρατός ταΐζει τους απόρους
Άλλες ειδήσεις
Ισότητα στην επιμέλεια των παιδιών ζητούν οι διαζευγμένοι
30.000 θάνατοι τον χρόνο από λύσσα
Ερευνα για τη σύγχρονη Μήδεια
Περί της λογοτεχνίας στον Εμφύλιο