Έντυπη Έκδοση

Τα παιδικά βιβλία είναι σοβαρή υπόθεση

Το παιδικό βιβλίο είναι σαν το γάλα του μωρού. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να το ψάχνουν με ιδιαίτερη επιμέλεια, γιατί ό,τι μαθαίνει το παιδί στα τρυφερά του χρόνια, δύσκολα το λησμονεί.

Γι' αυτό πρέπει να είναι κανείς διπλά προσεκτικός όταν γράφει για παιδιά. Το λέμε αυτό, γιατί ρίξαμε μια ματιά στις αλλαγές που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του Μουσείου Ακρόπολης (αποτελούμενη από δύο σημαντικότατες αρχαιολόγους, την αν. διευθύντρια της Εφορείας Ακρόπολης Χριστίνα Βλασσοπούλου και την ανασκαφέα του οικοπέδου Μακρυγιάννη Σταματία Ελευθεράτου) στον «Οδηγό του Μουσείου Ακρόπολης για παιδιά», που έγραψε η Μαρίζα Ντεκάστρο (εκδόσεις «Μεταίχμιο»).

Κατ' αρχάς το βιβλιαράκι έχει εξαιρετική εμφάνιση, πολύ ελκυστικό στήσιμο των φωτογραφιών και μικρές ευσύνοπτες λεζάντες. Ωστόσο, όταν κανείς βλέπει το αέτωμα του Εκατόμπεδου, διαβάζει: «Η σύνθεση αυτή ανήκε στο δυτικό αέτωμα του αρχαίου ναού της Αθηνάς, που καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ.».

Πιο κάτω, βλέποντας την Αθηνά με την αιγίδα της να μάχεται με τον γίγαντα Εγκέλαδο, διαβάζει: «Μια πανύψηλη Αθηνά να κατατροπώνει τον γίγαντα Εγκέλαδο είχαν σκαλίσει σε παριανό μάρμαρο στο ανατολικό αέτωμα του αρχαίου ναού που καταστράφηκε από τους Πέρσες».

Τι καταλαβαίνεις; Οτι και τα δύο αυτά αετώματα (ανατολικό και δυτικό) ανήκουν σε έναν αρχαίο ναό. Αμ δε... Ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικά οικοδομήματα. Στην Ακρόπολη τον 6ο αιώνα π.Χ. είχαμε δύο μεγάλα μνημεία: το Εκατόμπεδο στη θέση του Παρθενώνα και τον Αρχαίο Ναό, στα νότια του Ερεχθείου (σώζονται τα θεμέλιά του). Επρόκειτο για δύο πολύ σημαντικά μνημεία στην εποχή τους, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το Εκατόμπεδο ήταν αφιερωμένο στην πολεμική υπόσταση της θεάς, στην πρόμαχο Αθηνά και ο Αρχαίος Ναός στην Αθηνά Πολιάδα, δηλαδή την πολιούχο της πόλης.

Ενδεχομένως, στην προσπάθεια να κάνει τα πράγματα πιο κατανοητά στα παιδιά, να διέφυγε της προσοχής της συγγραφέα ότι μπορεί κάποιος να μπερδευτεί. Πολύ περισσότερο ένα παιδί, στο οποίο οφείλουμε να δίνουμε ξεκάθαρες πληροφορίες. Αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί. Σε οποιαδήποτε έκδοση, είτε πουλιέται στο Μουσείο της Ακρόπολης είτε στο περίπτερο της γειτονιάς. Ενας σοβαρός εκδοτικός οίκος, όπως το «Μεταίχμιο», αντί να διαμαρτύρεται για τις προτεινόμενες διορθώσεις, θα έπρεπε να ευγνωμονεί τους αρχαιολόγους για τις παρατηρήσεις τους, πολύ περισσότερο όταν αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση του προϊόντος του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Μη κρατικά βραβεία για «ομιχλιστές»
32ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Με χιούμορ και τσαμπουκά η ζωή συνεχίζεται
Εικαστικά
Ηχοι και σκιές
Τυχαία στην περιφέρεια
Θέατρο
Ο ρομαντικός ληστής του Μπρεχτ έγινε ανδρόγυνος
Οι μαύρες τρύπες του ΥΠΠΟ
Αφησαν τον πολιτισμό χωρίς κοινοτικά κονδύλια
Συνέντευξη Δημήτρης Φραγκιόγλου
Απεργία πείνας λόγω έρωτα και Χεμινγουέι
Τηλεόραση
Επιμένουν νεανικά
Εκτακτοι προεκλογικοί «Φάκελοι»
Καραμανλής και συζήτηση