Έντυπη Έκδοση

ΥΠΠΟ: ΠΕΝΤΕΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αφησαν τον πολιτισμό χωρίς κοινοτικά κονδύλια

«Πεντέμισι χρόνια πίσω πήγε το υπουργείο Πολιτισμού και δεν είναι λόγος αντιπολιτευτικός αυτός. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα», μας είπε παλαιό στέλεχος του ΥΠΠΟ, που έχει διαχειριστεί τα οικονομικά του υπουργείου σε κεντρικό επίπεδο και είχε προτείνει, ακόμη και στον Χρ. Ζαχόπουλο, μέτρα για την έξοδο από την «κρίση», που είχε χτυπήσει από τότε την πόρτα του πολιτισμού.

Η Μαρία Δαμανάκη και το ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκαν προεκλογικά ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ (ή Δ'ΚΠΣ), αφού ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο πολιτισμός έμεινε χωρίς τομεακό πρόγραμμα. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε στο «ντιμπέιτ» ότι θα συντάξει θεματικό προϋπολογισμό. Πόσο εφικτά είναι αυτά;

Κατ' αρχήν, ένα υπουργείο που δεν έχει λαμβάνειν τίποτα από τα κοινοτικά κονδύλια, είναι ασφαλώς ένα πεθαμένο υπουργείο. Ιδίως, αυτό του Πολιτισμού, για το οποίο δεν δίνουν δεκάρα οι κυβερνήσεις και υποχρεούται κάθε φορά ο υπουργός να πιέζει για να καλύψει τις ανοικτές «τρύπες» του.

Οταν διαμορφωνόταν το ΕΣΠΑ, έγινε μια συμφωνία κυρίων μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, έτσι ώστε ο πολιτισμός να λάβει 450 εκατ. από διάφορα προγράμματα (άλλων υπουργείων), όπως των Επιχειρηματικότητας-Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ψηφιακής σύγκλισης κ.λπ. Μαζί με τα Περιφερειακά Προγράμματα το ποσόν αυτό ανερχόταν στο 1 δισ. ευρώ. Από αυτά μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευθεί ούτε σεντ. Ακόμη και τα έργα της Ακρόπολης συνεχίζονται κούτσα κούτσα με εθνικούς πόρους.

Το ΥΠΠΟ, αν και απεμπόλησε το δικαίωμα που είχε στο προηγούμενο Δ' ΚΠΣ να αποφασίζει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα πολιτισμού, η Διαχειριστική του Αρχή εξασφάλισε με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα του «Στρατηγικού σχεδιασμού» των έργων πολιτισμού. Στην πράξη αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε κάθε περιφερειάρχης, υπό την πίεση οποιουδήποτε τοπικού παράγοντα, να βαφτίσει οτιδήποτε ως έργο πολιτισμού. Κι ας μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν έχουν επιχορηγηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα ακόμη και νυχτομάγαζα.

Η κυβέρνηση διατείνεται πως τα έργα του ΕΣΠΑ (2007-2013) ξεκίνησαν. Στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως, δεν έγινε ούτε ο Στρατηγικός σχεδιασμός. Αντ' αυτού φημολογείται ότι συγκροτήθηκε από τον γενικό γραμματέα Θ. Δραβίλλα ένας κατάλογος έργων σε συνεργασία με δήμους, μητροπόλεις, κοινότητες και διάφορες εταιρείες. Ετσι, ο νέος υπουργός πρέπει να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες από την αρχή. Πρέπει να πάει πίσω κάποια χρόνια. Η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ. Αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ είναι εφικτό.

Οσο για τον θεματικό προϋπολογισμό, που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου, έπρεπε να είχε γίνει από το 2008. Ηταν ευρωπαϊκή οδηγία. Η Ελλάδα είχε υποσχεθεί να εφαρμόσει το σχέδιο πιλοτικά το 2008 στο υπουργείο Πολιτισμού, γιατί ήταν το μόνο υπουργείο που μπορούσε να το εφαρμόσει, δεδομένου ότι κάθε υπηρεσία καταθέτει στο τέλος του έτους το «Πρόγραμμα Δράσης» της επόμενης χρονιάς. Τα έργα ιεραρχούνται από τις κατά τόπους υπηρεσίες, κοστολογούνται και εγκρίνονται ή απορρίπτονται κεντρικά, ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια. Ο πιλοτικός θεματικός προϋπολογισμός δεν έγινε ποτέ.

Εν τω μεταξύ έχουν παγώσει θεσμοί όπως οι Προγραμματικές Συμβάσεις για διάφορες περιφερειακές πολιτιστικές δράσεις, ένα σπουδαίο εργαλείο του ΥΠΠΟ για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, καθώς έβαζε στο παιχνίδι της συγχρηματοδότησης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αν προσθέσουμε την ανάγκη αποκατάστασης της διοίκησης, καθώς τοποθετήθηκαν με κομματικά κριτήρια προϊστάμενοι που αποδείχθηκαν ανίκανοι στη διαχείριση, γίνεται σαφές ότι το ΥΠΠΟ στις 5 Οκτωβρίου θα χρειαστεί να κάνει «restart» (επανεκκίνηση) σε όλα τα επίπεδα. Και ο νέος υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να σηκώσει αμέσως τα μανίκια γιατί δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Πέντε χρόνια ανάπαυλας ήταν πολλά. Πάρα πολλά. *

Οι μαύρες τρύπες του ΥΠΠΟ

Το γιοφύρι της Αρτας-κτίριο του «Φιξ» στη λ. Συγγρού. Το γιοφύρι της Αρτας-κτίριο του «Φιξ» στη λ. Συγγρού. **ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η συμμετοχή της διευθύντριάς του, Αννας Καφέτση, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ «γεννά» προσδοκίες για την αίσια έκβαση της υλοποίησης μουσείου στο κτίριο «Φιξ». Ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προκηρυχθεί νέος μειοδοτικός διαγωνισμός ή αν το έργο θα αναλάβει η δεύτερη μειοδότρια εταιρεία. Η σύμβαση με τη Βιοτέρ λήγει στις αρχές του χρόνου και αναμένεται να κηρυχθεί έκπτωτη καθώς το έργο απέχει πολύ από το να παραδοθεί. Επιπλέον, θα πρέπει το ΥΠΠΟ να διαθέσει και το ποσό που θα χρειαστεί αν το έργο ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Φ.Μπ.

Ο Μιχάλης Λιάπης υπόσχεται στον Γιώργο Λούκο την «Πειραιώς 260» Ο Μιχάλης Λιάπης υπόσχεται στον Γιώργο Λούκο την «Πειραιώς 260» **ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Ενα από τα ελάχιστα καλά που μας «κληροδότησε» η Νέα Δημοκρατία ήταν ο διορισμός του Γιώργου Λούκου. Το ΥΠΠΟ, όμως, ακόμα κι αυτό το σίγουρο χαρτί του κάνει τα πάντα για να το κάψει. Διαπιστωμένα η επιτυχέστερη πρωτοβουλία του Λούκου ήταν η διαμόρφωση ενός μέρους του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου σε χώρο υποδοχής παραστάσεων, προβών κι εργαστηρίων. Η «Πειραιώς 260» έγινε αμέσως νούμερο ένα πόλος έλξης του κοινού. Φευ. Ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ο Γιώργος Λούκος ζητεί από το ΥΠΠΟ το αυτονόητο δηλαδή α) την αγορά υπέρ του Φεστιβάλ των χώρων και β) την επιστροφή όσων χρημάτων ξόδεψε από τον πενιχρό προϋπολογισμό του για τη διαμόρφωσή τους, το μόνο που εξασφαλίζει είναι οι... ένθερμες διαβεβαιώσεις του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού. Ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος θα δράσει όσο ακόμα διαρκούν η καλή διάθεση και οι αντοχές του Γιώργου Λούκου. Ν. ΧΑΤΖ.

Γ. Παπαλιός: «Χωρίς νέο νόμο δεν γίνεται τίποτα» Γ. Παπαλιός: «Χωρίς νέο νόμο δεν γίνεται τίποτα» **ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Αν εξαιρέσουμε τη σωστή επιλογή του Γιώργου Παπαλιού για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου από τον Γιώργο Βουλγαράκη και τη σχετική οικονομική θωράκισή του με ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, η Ν.Δ. επέδειξε στα θεσμικά τού σινεμά αδικαιολόγητη ασυνέπεια και ρυθμούς χελώνας. Την πληρώνει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τα Κρατικά Βραβεία από τα οποία απέχουν φέτος οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» ζητώντας επίμονα νέο, εφαρμόσιμο νόμο. Κι όμως, θα μπορούσε το βήμα να έχει γίνει, αφού τα 5 τελευταία χρόνια καταγράφονται τουλάχιστον τέσσερα σχέδια νόμου (Τατούλη, Λιάπη, Σαμαρά, Διασωματειακής) και μία εισήγηση της ορισμένης από τον Μιχάλη Λιάπη επιτροπής Γαβρά, χωρίς ποτέ τίποτα να κατατεθεί επίσημα στη Βουλή. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού έχει ελάχιστη περίοδο χάριτος, αλλά και σχετικά εύκολη δουλειά, αφού σε βασικές γραμμές ο κινηματογραφικός χώρος ξέρει τι θέλει από ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο. Β.ΓΕΩΡΓ.

**ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ: Τρεις υπουργοί (Γ. Βουλγαράκης, Μ. Λιάπης, Αντ. Σαμαράς) έχουν παρέλθει από συστάσεως του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε για τους επιχορηγούμενους. Οπως, επίσης, τίποτα δεν άλλαξε από πλευράς ΕΚΕΘΕΧ, που κωφεύει στα αλλεπάλληλα SOS τους. Ετσι και σήμερα, παραμονές των εκλογών, οι επιχορηγούμενοι ακόμα περιμένουν την πρώτη δόση από την τακτική επιχορήγηση της περασμένης σεζόν (2008-9). Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι θα δοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009! Περιττό να πούμε ότι το ΕΚΕΘΕΧ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις για τη σεζόν που αρχίζει με τα χίλια (2009-10), κι ας έχουν οι ενδιαφερόμενοι καταθέσει τις αιτήσεις τους από την 1η Ιουνίου. ΙΩ.Κ.

**ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ: Αγγίζουν τις 700 οι «παγωμένες» απαλλοτριώσεις οικοπέδων για αρχαιολογικούς σκοπούς ανά την Ελλάδα. Τα τελευταία 5,5 χρόνια παραμένουν απλήρωτες εγκλωβίζοντας χιλιάδες πολίτες. Καυτή πατάτα για τον επόμενο υπουργό Πολιτισμού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Ν.Κ.-Ρ.

«Τρύπα» 10 εκατ. ευρώ στη Λυρική κληρονομεί η νέα κυβέρνηση «Τρύπα» 10 εκατ. ευρώ στη Λυρική κληρονομεί η νέα κυβέρνηση **ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μπορεί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να «έλυσε» τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων, χτίζοντας το νέο υπερσύγχρονο κτίριο της Λυρικής (και της Βιβλιοθήκης), στις 5 Οκτωβρίου, όμως, όποιος κι αν αναλάβει, κληρονομεί ένα φορέα σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο. Αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ το έλλειμμά του. Ετσι, μαζί με την τοποθέτηση νέου προέδρου στην οδό Ακαδημίας, μετά την παραίτηση του Οδ. Κυριακόπουλου, η νέα κυβέρνηση πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Και το κυριότερο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα master plan εξυγίανσης της Λυρικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015, οπότε και θα μετακομίσει στο Φάληρο. Και να 'στε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για καθόλου εύκολη δουλειά. Φ.Μπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Πολιτισμού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Μη κρατικά βραβεία για «ομιχλιστές»
32ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Με χιούμορ και τσαμπουκά η ζωή συνεχίζεται
Εικαστικά
Ηχοι και σκιές
Τυχαία στην περιφέρεια
Θέατρο
Ο ρομαντικός ληστής του Μπρεχτ έγινε ανδρόγυνος
Οι μαύρες τρύπες του ΥΠΠΟ
Αφησαν τον πολιτισμό χωρίς κοινοτικά κονδύλια
Συνέντευξη Δημήτρης Φραγκιόγλου
Απεργία πείνας λόγω έρωτα και Χεμινγουέι
Τηλεόραση
Επιμένουν νεανικά
Εκτακτοι προεκλογικοί «Φάκελοι»
Καραμανλής και συζήτηση