Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ, ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ

Εκτόξευση των αντιδράσεων

Σειρά πυραυλικών δοκιμών πραγματοποιεί το Ιράν σε μια επίδειξη ισχύος προς πάσα κατεύθυνση, εν μέσω των νέων εντάσεων που πυροδότησε η αποκάλυψη ότι διαθέτει και δεύτερο κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου.

Μετά τη χθεσινή εκτόξευση τριών τύπων πυραύλων μικρού βεληνεκούς, η Τεχεράνη έχει προγραμματίσει για σήμερα δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (φωτ. Ass. Press) Μετά τη χθεσινή εκτόξευση τριών τύπων πυραύλων μικρού βεληνεκούς, η Τεχεράνη έχει προγραμματίσει για σήμερα δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (φωτ. Ass. Press) Στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, η ιρανική πολεμική αεροπορία δοκίμασε χθες το πρωί τρεις τύπους πυραύλων μικρού βεληνεκούς και είχε προγραμματίσει εκτοξεύσεις πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς για χθες το βράδυ και μεγάλου βεληνεκούς για σήμερα. Και για όποιον τυχόν αμφέβαλλε για το πνεύμα των εν λόγω ασκήσεων, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, πτέραρχος Χοσεΐν Σαλαμί, ήταν σαφής: «Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον μας με τρόπο συντριπτικό και δεν θα έχει καμία διαφορά ποια χώρα ή καθεστώς έκανε την επίθεση». Οι πυραυλικές δοκιμές έρχονται δύο μέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης δεύτερου κέντρου εμπλουτισμού ουρανίου (σε μυστικές υπόγειες εγκαταστάσεις κοντά στην ιερή πόλη Κομ) και τέσσερις μέρες πριν από τις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και έξι μεγάλων δυνάμεων για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

«Καταιγισμός» από G20

Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν καταιγιστικές. Μετά τη δριμεία φραστική επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη σύνοδο του G20, ακολούθησαν οι καταδικαστικές δηλώσεις πολλών ακόμη χωρών και οργανισμών. Η Ολλανδία χαρακτήρισε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «μείζονα πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», η Σλοβακία κατήγγειλε ότι το Ιράν συνεχίζει να αψηφά τις διεθνείς υποχρεώσεις του καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Καναδάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του απαιτώντας πλήρη έρευνα στις εγκαταστάσεις. Ανησυχία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι «το βάρος της απόδειξης το φέρει το Ιράν». Κι ενώ Ρωσία και Κίνα καλούσαν την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλούσε την Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση εναντίον της Τεχεράνης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράκ δήλωνε ότι τυχόν νέες κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα και ότι η Βαγδάτη δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να χρησιμοποιήσει τον ιρακινό εναέριο χώρο για επίθεση κατά της Τεχεράνης και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε ότι θα μεταβεί στα τέλη Οκτωβρίου στο Ιράν, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων, διεκδικώντας άλλη μια φορά ρόλο μεσολαβητή.

Πρόσκληση στους επιθεωρητές

Πέραν των μεγαλόστομων δηλώσεων των Φρουρών της Επανάστασης, η Τεχεράνη προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει τις διεθνείς ανησυχίες διαβεβαιώνοντας ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο του 5% (ποσοστό επαρκές για παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, αλλά όχι όπλων) και ότι θα επιτρέψει τις επισκέψεις των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στις εγκαταστάσεις. Κυρίως όμως εκμεταλλεύεται τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί εν όψει της συνάντησης της Πέμπτης, προειδοποιώντας ότι «η κατασκευασμένη διεθνής κατακραυγή» θα βλάψει τις συνομιλίες. Οσο για την ιρανική «εθελοντική» ενημέρωση της ΙΑΕΑ, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Σαλεχί υποστήριξε ότι η Τεχεράνη «πρόλαβε μια συνωμοσία εναντίον της» δίνοντας η ίδια τις πληροφορίες. Μόνο που έτσι επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η Τεχεράνη μίλησε μόλις κατάλαβε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να την ξεσκεπάσει στο G20.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Σχετικά θέματα: Ιράν
Γκέιτς: Μας «εξαπάτησε» το Ιράν, μα δεν είναι λύση μια επίθεση εναντίον του
Για το ίδιο θέμα
Ανησυχία από Βρετανία και Γερμανία για τις πυραυλικές δοκιμές στο Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Εκτόξευση των αντιδράσεων
Γκέιτς: Μας «εξαπάτησε» το Ιράν, μα δεν είναι λύση μια επίθεση εναντίον του
Γερμανία
Αποχή και Φιλελεύθεροι, οι μεγάλοι νικητές
Αυστρία
Αυστρία: το Λαϊκό Κόμμα νικητής στις τοπικές εκλογές
Πορτογαλία
Πορτογαλία: νίκη Σοσιαλιστών αλλά χωρίς αυτοδυναμία
Βρετανία
Μπράουν: Δεν παίρνω ...χάπια, δεν παραιτούμαι
Φιλιππίνες
Εκατόμβη από τον κυκλώνα Κετσάνα στις Φιλιππίνες
Άλλες ειδήσεις
Ιστορικό ραντεβού Τουρκίας-Αρμενίας στις 10 Οκτωβρίου